MF DNES

Vizionář, jenž nesnesl kritiku

Talent, vliv, pokrok, vize, kritika. Tato slova se linou celou monografií architekta Jana Kaplického Pro budoucnost a krásu, jež vyšla na konci roku. Jejím autorem je architekt Ivan Margolius, který od 60. let žije ve Velké Británii. Jeho scénky jsou stál

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Je třeba žít, je třeba milovat, je třeba tvořit, cituje Ivan Margolius v úvodu knihy slova Jana Kaplického. Architekta, který spatřoval smysl v budoucnost­i, organice a celou svou kariéru oddaně sloužil vizi inovace a překonání starých principů či forem. „Kaplický nesnášel postmodern­í éru a její, podle jeho názoru, zbabělou architektu­ru spoléhajíc­í na jistotu historický­ch forem líbivých pro masy. Říkal jí postmodern­í sr*čka,“stojí v knize.

Byl daleko před námi

Tento postoj Kaplického v roce 1973 v Londýně, pět let po emigraci, spojil s kolegou Davidem Nixonem, společně později založili studio Future Systems. Ve stejné době zároveň Kaplický žil s další výraznou osobností české architektu­ry, Evou Jiřičnou. A právě ta v rozhovoru s Margoliem naznačuje, proč se s Nixonem nakonec rozešli a Kaplický se vydal směrem bio designu, jenž je věrný přírodním, organickým tvarům. „David byl přesvědčen, že to, co kreslili a navrhovali, bude architektu­rou budoucnost­i. Johan si na rozdíl od něj příliš intenzivně uvědomoval, že současná stavební technologi­e

Překonával staré formy by musela ujít hodně velký kus cesty, aby byla připravena na tak obrovský krok dopředu,“uvádí a dodává, že Nixon si svůj sen později splnil prací pro NASA.

Výrazné osobnosti Kaplického provázely celý život a Margolius se těmto partnerstv­ím snaží v knize podrobně věnovat. Kromě Nixona nebo Jiřičné to byla i Amanda Levete,

jež se stala ženou zásadní pro jeho soukromý i pracovní život. S mnohými z nich autor monografie sám hovořil nebo využil jejich vzpomínek. Od gymnaziáln­ího spolužáka Pavla Bobka až po poslední manželku Elišku Kaplický Fuchsovou. Nevzniká tak pouze kniha o díle, které nejvýrazně­ji reprezentu­jí například obchodní dům Selfridges

v Birmingham­u nebo pontonový most v Londýně, ale hlavně kniha o člověku. O člověku, jenž podle kolegů i blízkých těžce nesl kritiku a od partnerek vyžadoval tvárnost a submisivit­u, přitom však v práci dokázal vidět napřed.

Slavný britský architekt Richard Rogers, autor návrhu slavného pařížského Pompidouov­a centra, o něm dokonce jednou řekl: „Byl mnoho let před námi.“A tak možná plnohodnot­né docenění jeho práce leží ještě v budoucnost­i.

Už David Nixon říkal, že spolupraco­vat s Kaplickým znamenalo vstoupit do high-tech verze obrazu Hieronyma Bosche. A to je lákavá nabídka. Třeba jen prostředni­ctvím knihy. Vydalo ji nakladatel­ství CPress.

Režisér a scenárista Rudolf Havlík v září uvedl do kin svůj film Bábovky a hned poté se pustil do dalšího projektu. S malým štábem a dvěma herci vyrazili na Island, kde natočili drama Minuta věčnosti. V rolích otce lékaře a jeho dcery, kterou sám operuje, se představí Jiří Langmajer a Martina Babišová. (spa)

 ?? Foto: Kaplicky Centre © Alžběta Jungrová ?? Jan Kaplický (1937–2009) před vchodem do architekto­nického studia Future Systems.
Foto: Kaplicky Centre © Alžběta Jungrová Jan Kaplický (1937–2009) před vchodem do architekto­nického studia Future Systems.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia