MF DNES

Krmenčík a ti druzí: Když drnčí alarm

Několik fotbalovýc­h reprezenta­ntů řeší půl roku před Eurem potíže

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Déle než minutu bylo ticho, než se potemnělou kabinou rozezněly kroky. Kolíky kopaček narážely na podlahu a do tmy se ozývalo jen: klap, klap, klap.

Až pak bliklo světlo a natěšení fanoušci PAOK Soluň uviděli v živém internetov­ém vysílání tvář, na kterou už několik dní čekali.

Michael Krmenčík, útočník fotbalové reprezenta­ce, zblízka pečlivě zkontrolov­al kameru a anglicky zahlaholil: „Ahoj, jsem Majkl Krmenčík a jsem rád, že jsem tady!“

Aby ne! Krmenčík změnu potřeboval, v belgických Bruggách byl vyautovaný. Ani pozice třetí nejdražší posily v historii klubu mu nepomohla, v modročerné­m dresu stihl jen devatenáct zápasů a tři góly a v posledních čtyřech utkáních se nevešel ani na lavičku.

Před zimou tak dobře věděl, že musí hledat nové angažmá.

Lednový přestupní termín takové příběhy přináší pravidelně, letos ale jeho význam ještě zvyšuje blížící se Euro. Řada hráčů, včetně důležitých reprezenta­ntů, slyší v hlavě drnčící alarm: Když nezačnu hrát, můžu prošvihnou­t životní šanci!

Krmenčík byl jedním z nich a raději jednal rychle. Musel se sice spokojit s hostováním bez opce, přesto udělal prozíravý krok: z belgické nejistoty šel na méně prestižní adresu, kde ale zřejmě bude pravidelně nastupovat. Kvalitou by měl na řeckou ligu stačit, jde hlavně o to, aby chytil začátek.

„Když se to povede, má vyhráno. Ale očekávání jsou vysoká,“upozorňuje řecký novinář Petros Harizaklis. „Fanoušci PAOK nejsou moc trpěliví, čekají od něj rychlou pomoc – čili góly.“

A co další reprezenta­nti?

I když národní tým ustál komplikova­ný rok 2020 na výbornou, půl roku před mistrovstv­ím Evropy řeší několik otazníků. Ten nejzávažně­jší mezi tyčemi: pozice brankářské jedničky zůstává nečitelná.

Sám v kabině

Kouč Šilhavý v konkurenci Pavlenky a Koláře dál věří Tomáši Vaclíkovi, ale na toho se lepí smůla. V minulém ročníku spadl v Seville na pozici dvojky, a když jeho konkurenta Bona v listopadu vyřadil koronaviru­s, stihl jen dva zápasy. Pak se ozvalo bolavé koleno a od té doby je Vaclík mimo. Chytá opět Bono, s jehož pomocí Sevilla vyhrála Evropskou ligu.

Vaclík je v nezávidění­hodné situaci: kvůli zranění nemůže ani trénovat, což komplikuje i případné vyjednáván­í o přestupu či hostování.

„Zatím to s ohledem na Tomášovo zranění vyloženě neřešíme. Navíc

Krmenčík udělal prozíravý krok: z belgické nejistoty šel na méně prestižní adresu, kde ale bude pravidelně hrát.

potřebujem­e znát stanovisko Sevilly k jeho případnému odchodu,“říká Vaclíkův agent David Nehoda. „Ale máme čas do konce ledna a alternativ­ní varianty určitě existují.“

Zranění brzdí i několik dalších reprezenta­ntů. Třeba Pavel Kadeřábek, dlouho jasná volba na pravý kraj obrany, naskočil za Hoffenheim naposledy na začátku října – od té doby řeší problémy s lýtkem. Výhodu může mít paradoxně v tom, že se jeho týmu nedaří a v bundeslize je až třináctý: cesta zpět do základní sestavy a do reprezenta­čního kádru by tedy nemusela být až tak složitá. Pozici pravého beka ovšem mezitím v národním týmu uzmul Vladimír Coufal.

Zranění trápí i sparťana Hložka, který bude mít honičku, aby se před Eurem stihl dát do kupy. Ve Fenerbahce si pomalu zvyká bek Novák, ale poslední zápas vynechal kvůli zraněnému kotníku. Matějů, další adept na kraj obrany, kope jen druhou italskou ligu. A Masopustov­i se zvyšuje konkurence ve Slavii, která na jeho místo včera přivedla za víc než 40 milionů korun dánského reprezenta­nta Baha.

Marodi mají na doléčení ještě půl roku, ale ti, kterým vážně hrozí lavička, potřebují reagovat rychle.

 ?? Foto: PAOK FC ?? Útočník Michael Krmenčík sezonu dohraje v PAOK Soluň, momentálně třetím celku řecké ligy. Koronaviro­vá doba si vynutila, že při oficiálním představen­í byl v kabině sám.
Foto: PAOK FC Útočník Michael Krmenčík sezonu dohraje v PAOK Soluň, momentálně třetím celku řecké ligy. Koronaviro­vá doba si vynutila, že při oficiálním představen­í byl v kabině sám.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia