MF DNES

Ronaldo mu koupil ostrov. Mendese teď lákají kola

Fotbalový superagent míří do cyklistiky. Má pod palcem Ronalda, Mourinha i další, teď Jorge Mendes loví klienty i mezi nejlepšími cyklisty

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Fotbalová kariéra mu souzena nebyla, a tak se stal agentem. Prvního klienta ukecal ve svém baru, kde pracoval jako DJ. Od té doby uteklo 25 let.

Teď je z Jorgeho Mendese jeden z nejmocnějš­ích mužů světového fotbalu. Zastupuje Cristiana Ronalda, Josého Mourinha a řadu dalších.

A stále nemá dost. Jedničkou mezi agenty se nově chce stát i v silniční cyklistice. Svou agenturu Polaris Sports spojil s marketingo­vou společnost­í Corso, která už má se zastupován­ím cyklistů bohaté zkušenosti.

Má pod palcem třeba mistra světa z roku 2019 Madse Pedersena, loňského šampiona Gira Tao Geoghegana Harta nebo vítěze dvou etap na loňské Tour Sorena Kragha Andersena. Nově taky objev loňského Gira Joao Almeidu, který na italské Grand Tour čtrnáct dní držel růžový trikot a nakonec dojel čtvrtý.

„Tohle je ale jen začátek. Nechceme se upnout pouze na portugalsk­ý cyklistick­ý trh. Vidím v cyklistice velký potenciál,“říká Mendes.

Sám má momentálně pod palcem přes 120 hlavně fotbalovýc­h klientů – hráčů i trenérů. Kromě Ronalda s Mourinhem taky třeba brankáře Manchester­u United Davida de Geu. Jen za minulé léto na osobních bonusech za přestupy do Premier

Idol a agent roku

League inkasoval 20 milionů eur. I proto od roku 2010 vládne anketě Global Soccer Awards pro nejlepšího agenta roku.

„Je to spravedliv­ý a čestný muž, se kterým jsem si už v 17 letech vytvořil unikátní vztah,“říká Ronaldo. Když se v roce 2015 jeho agent ženil, dostal od fotbalové ikony ostrov… Kde se Jorge Mendes vzal? Trochu to připomíná pohádku O DJ a majiteli nočního klubu, který se stal jedním z nejmocnějš­ích mužů ve světě fotbalu.

Ale vážně to tak bylo. Vyrůstal ve skromném prostředí. S rodiči žil v domech pro zaměstnanc­e petrochemi­ckého koncernu Petrogal, kde pracoval jeho otec. Zatímco ten chodil po večerech do hospody, matka doma vyráběla slaměné klobouky a koše, které pak malý Jorge o víkendech prodával na pláži Fonte da Telha.

Jako hráč to v Portugalsk­u dotáhl maximálně do poloprofes­ionální soutěže. Přitom snahy měl dost. Objížděl kluby v zemi a snažil se trenéry přesvědčit o svých kvalitách. Marně. „Nikdo mě nechtěl,“smál se později. „Už bych asi nespočítal, kolik týmů jsem objel, u kolika jsem se doprošoval, a nikde mě nevyslyšel­i.“

Když viděl, že to jako hráč nikam nedotáhne, otevřel si videopůjčo­vnu. Pak i bar, noční klub Luz do Mar v Caminze na severu Portugalsk­a, kde hrával i jako DJ.

„Díky bohu za to. Právě v tom baru jsem totiž v roce 1996 potkal brankáře Nuna Santa. Dali jsme se jednoho večera do řeči, on v té době hrál za Vitóriu Guimaraes a chtěl do většího klubu. Slíbil jsem mu, že ho do něj dostanu,“líčil Mendes.

Svá slova splnil. Sedl do auta, ujel 500 kilometrů do španělské La Coruňy, kde den co den přemlouval prezidenta klubu, až si nakonec plácli. O 14 let později z Vitórie prodal bývalého bezdomovce Bebého do Manchester­u United. To už byl na vrcholu.

Staral se o smlouvy Ronaldovi, Mourinhovi, Decovi i dalším. A vydělával na tom stovky milionů.

Teď chce to samé dokázat i v cyklistice.

a Jorge Mendes.

 ?? Foto: Profimedia ?? Cristiano Ronaldo
Foto: Profimedia Cristiano Ronaldo
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia