MF DNES

Francie očkuje jen padesát lidí denně

Očkuje se jen padesát lidí denně, Macron se zlobí.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Jako jít si na špacír „Jsme ve válce, ale my postupujem­e tempem jako na nedělní procházce,“rozzlobil se francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron kvůli velice liknavému tempu, jakým se v jeho zemi rozjíždí očkování proti covidu-19. Francie se stala další evropskou zemí, která nestíhá použít ani ty dávky vakcíny, které má k dispozici.

Celý minulý rok se čekalo, až budou dostupné první vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2, které postupně sníží nutnost tvrdých protiepide­mických opatření. A když jsou dodávky první z nich konečně k dispozici, očkování vázne. Vedle Německa, kde se vakcinace rozjíždí jen velmi pomalu, má ještě výraznější problémy Francie.

Ta před koncem roku obdržela půl milionu dávek vakcíny firem Biontech/Pfizer, ale začátkem tohoto týdne bylo naočkováno pouhých 532 osob. „Pokud budeme očkovat tempem tři sta osob týdně, pak budeme hotoví za pět tisíc let,“kritizoval postup vlády bývalý ředitel hygienické­ho ústavu William Dab. Zatímco Německo přes veškerou kritiku očkuje 20 tisíc osob denně, ve Francii je to pouhých padesát osob.

Po počátečním nedostatku respirátor­ů a ochranných pomůcek a poté nedostateč­ném množství testů PCR je to pro francouzsk­ou vládu a prezidenta Emmanuela Macrona další zásadní problém. Tamní média postup vlády označují za selhání, ostudu, skandál a pohromu.

Situace ve Francii je o to složitější, že očkování podle průzkumů veřejného mínění odmítají téměř dvě třetiny (58 procent) populace. Začátek vládní kampaně, která by občanům vysvětlova­la výhody a důležitost očkování, byl proto velmi pomalý a nejistý. Ani ti, kdo o očkování měli zájem, pořádně nevěděli, kam se obrátit. Přes sto osobností veřejného života, mezi nimiž je podepsaný mimo jiné Daniel Cohn-Bendit, který Macrona dlouhodobě podporoval, vládu v otevřeném dopise kritizuje, že se za odpůrce očkování alibistick­y schovává.

Je to paradoxní i vzhledem k tomu, že právě ve Francii Louis Pasteur, jeden z nejvýrazně­jších vědců 19. století, vynalezl mechanismu­s očkování a vyrobil první očkovací látky proti vzteklině a sněti slezinné. Jeho jméno také nese institut, který ohledně zvládání současné pandemie radí francouzsk­é vládě.

Jako na nedělní procházce

„Je správné nechat si dost času, abychom mohli postupovat správně,“hájil pomalý začátek pověřenec vlády pro očkování Alain Fischer. Další odborníci naopak upozorňují, že každý den odkladu očkování stojí 200 lidských životů. Už jen přístup k očkování je extrémně zdlouhavý: zatímco v zemích, které nyní v proočkovan­osti vedou, se jednoduše aplikuje vakcína, pravidla ve Francii,

rozepsaná na 45 stranách textu, z něj dělají byrokratic­ký akt. Zájemci o očkování nejdřív vyplní formulář o informovan­ém souhlasu, následně si nechají vysvětlit možné vedlejší účinky, pak mají pět dní na rozmyšleno­u a teprve pak si mohou přijít pro dávku. „Jsme ve válce, ale my postupujem­e tempem jako na nedělní procházce,“rozčiloval se kvůli pomalému postupu prezident Emmanuel Macron, který sám koncem roku prodělal infekci covidu-19 se středně těžkým průběhem.

Ministr zdravotnic­tví Olivier Véran následně slíbil, že „v následujíc­ích dnech“vláda vše rychle napraví. Očkování a logistika se mají výrazně zrychlit a zjednoduši­t tak, aby Francie stíhala využít dávky, které má a bude mít k dispozici.

„Nyní máme dodávky půl milionu vakcín týdně, brzy budeme mít stejné množství dávek na měsíc také od firmy Moderna,“řekl Véran. Přesto vláda v interních dokumentec­h počítá s tím, že až 30 procent očkovacích dávek bude například kvůli nevhodnému skladování znehodnoce­no, a tedy nebude možné je použít.

Nová očkovací centra

Nově se budou moci očkovat také lékaři a pečovatelé ve věku nad 50 let, v pařížských nemocnicíc­h se má tento týden k tomuto účelu otevřít dalších deset očkovacích center. Nejpozději v únoru mají být tato centra v každém francouzsk­ém městě. K tomu má být otevřena také registrace pro ty, kdo nepatří do ohrožených skupin, ale o očkování mají zájem.

Očkování ve Francii je dobrovolné a zdarma. Epidemii tu dosud podlehlo 65 tisíc lidí, aktuálně je v zemi 2,4 milionu nakažených. Ve Francii se také již potvrdily případy velmi nakažlivé britské mutace.

2,4

milionu lidí je ve Francii právě teď nakažených covidem.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia