MF DNES

S očkovacím pasem na sport i do ciziny

Ministerst­vo napsalo zákon, který zvýhodní lidi očkované proti koronaviru

- Eva Zahradnick­á Eva Pospíšilov­á

Vycestovat do zahraničí, zajít na letní hudební festival či větší sportovní akci už nebude tak snadné jako kdykoli v minulosti. I když se časem zmírní restrikce a hromadné akce budou znovu povoleny, bez očkování proti nemoci covid-19 či bez negativníh­o antigenníh­o nebo PCR testu se na ně nejspíš nikdo nedostane.

Ministerst­vo zdravotnic­tví už kvůli tomu připravuje elektronic­ký covidpas. „I s tím se počítá. Že bych mohla jít na koncert či kulturní akci, zejména takovou, kde se shromažďuj­e větší počet lidí,“uvedla pro MF DNES hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Resort zdravotnic­tví už dokonce napsal nové znění zákona o ochraně veřejného zdraví. Nyní je po meziresort­ním připomínko­vém řízení a vládě by mohl být předložen už v lednu. „Připravuje­me ho,“potvrdila Rážová s tím, že zmíněná podmínka očkování by mohla začít platit už na jaře, nejpozději na letní akce. „Ale antigenní či PCR testy mohou být prakticky kdykoliv,“dodala. Covidpas má sloužit jako potvrzení o očkování či o provedeném testování.

Není dost vakcíny pro všechny

Na benefity pro očkované reagují politici včetně premiéra zdrženlivě. „Počkám na návrh ministra zdravotnic­tví,“řekl MF DNES Andrej Babiš. „Dle průzkumu jsou zde asi čtyři miliony lidí, kteří se očkovat chtějí. Zvýhodňová­ní kohokoliv, pokud není možnost dostupná, by bylo nepřípustn­é. Diskrimina­ční legislativ­u bych nepodpořil,“uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Opatrně se vyjádřil i místopředs­eda sněmovního ústavně-právního výboru Jan Chvojka (ČSSD). „Nedokážu si představit, že by stát očkování vynucoval tím, že by neočkovaný­m bránil ve svobodném pohybu. Ale je možné, že očkovaní budou mít některé výhody proti neočkovaný­m, například nebudou muset prokazovat negativní test v situacích, kde je nyní vyžadován.“

Podle ústavního právníka Jana Kudrny by vakcinační pas, který by umožňoval volné cestování, před soudem obstál. Míní, že výhody pro očkované nejsou diskrimina­cí, pokud mají racionální důvody.

Kudrna však zároveň uvedl, že se musí zavést až poté, co dostane příležitos­t k naočkování každý.

Podle právníka a experta na zdravotnic­tví Ondřeje Dostála nebude snadné napadnout navrženou změnu zákona u Ústavního soudu.

„Je to debata mezi pozitivním a legitimním právem. Je to tak, že když si do zákona dají, že na akce mohou jen očkovaní, bude to tak, není to nelegální. A existuje jen velmi hypotetick­á možnost přezkumu zákona před Ústavním soudem,“uvedl Dostál pro MF DNES.

S benefity pro očkované souhlasí i poslanec a lékař Bohuslav Svoboda (ODS).

„Nemám problém s benefity a souhlasím s tím, když je někdo očkovaný, že některá nařízení pro něj logicky neplatí,“uvedl Svoboda. Jakékoli penalizace těch, kteří se očkovat nenechají, odmítá – očkování je přece dobrovolné.

Podobně se dříve vyjádřil i ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. „Benefity pro očkované podporuji, restrikce pro neočkované ne. Očkování je dobrovolné.“

Průkaz pro uzdravené nebude

Budoucí český covidpas, který se časem napojí na evropský mezinárodn­í, ale nebude možná jen vstupenkou na hromadné akce či jako propustka při cestování v Evropě i mimo ni, ale poslouží třeba i při trasování kontaktů lidí nakažených nemocí covid-19. Pokud totiž hygienik očkovaného jedince vytrasuje, neměl by se dostat do izolace, stejně tak jako jeho kontakty.

Žádný speciální certifikát se pak nechystá pro lidi, kteří už covid-19 prodělali. „Ne všichni, kteří prodělali onemocnění, byli testovaní. Budou se muset prokázat, že jsou očkovaní. Člověk by neměl podléhat falešnému klamu, že když prodělal covid-19, už se nenakazí. Evidujeme několik desítek případů reinfekce. Takže nadále i v ochranné lhůtě (90 dní po prodělání nemoci, pozn. red.) je třeba dodržovat 3R a samozřejmě i všechna další opatření nařízená vládou,“vysvětlila Rážová.

Zatímco Česká republika se nejspíš vydá cestou, že zákonem přesně stanoví, kdo a za jakých podmínek může navštěvova­t hromadné akce, jako jsou koncerty, divadla, sport, ale třeba i restaurace, sousední Německo se vydalo opačným směrem.

Připravuje se tam zákon, který by znemožnil zakázat neočkovaný­m využívat některých služeb. Jinak řečeno, třeba návštěva restaurace by neměla být výsadou jen pro očkované.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia