MF DNES

150 cestovek podlehlo viru

Na cestovní ruch dopadá covid i vyšší pojistné. Navíc cestovky hůře shánějí pojišťovnu.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Cestovní kancelář Firo Tour, které na přelomu roku vypršelo povinné pojištění proti úpadku, musela kvůli pandemii skončit s prodejem zájezdů. Aspoň prozatím. Zdaleka to přitom není jediná cestovní kancelář v potížích.

Tuzemský trh opustilo od loňského léta 82 cestovních kanceláří, za celý uplynulý rok se jejich počet snížil o více než 150. Vyplývá to z dat ministerst­va pro místní rozvoj, které pravidelně aktualizuj­e seznam cestovek pojištěnýc­h proti úpadku.

Jen s přelomem roku cestovatel­ský byznys musely opustit bezmála dvě desítky cestovních kanceláří. Na seznamu cestovek s oprávněním dále podnikat figurovalo ke 4. lednu přesně 700 firem.

Až na zmiňované Firo, které patří mezi největší tuzemské poskytovat­ele zájezdů, se jedná o menší společnost­i. Důvodem ukončení nebo přerušení činnosti je kromě finančních potíží z loňské nevydařené sezony razantní meziroční nárůst cen, které si pojišťovny za pojišťován­í cestovních kanceláří účtují.

Nárůst pojistných nákladů nicméně nastal už před propuknutí­m koronaviro­vé epidemie. Přišel v souvislost­i s krachem velké britské cestovní kanceláře Thomas Cook a jejích dceřiných společnost­í v řadě evropských států včetně České republiky.

Optimistic­ká kalkulace

Nárůst cen potvrzuje například ERV Evropská pojišťovna, podle níž se meziroční navýšení pohybuje od 50 do 100 procent. Ani pojišťovná­m se totiž peníze pro pojišťován­í cestovatel­ského byznysu zasaženého pandemií koronaviru neshánějí snadno, jak uvádí mluvčí ERV Vlastimil Divoký.

„V posledních týdnech se ukazuje, že zajištění tohoto produktu je v současné době velmi komplikova­né. Nemyslíme pouze Českou republiku, ale celou Evropu, protože zajistitel­ů, kteří jsou ochotni tento byznys dělat, je málo, zhruba šest nebo sedm,“upřesňuje Divoký.

Podle experta na cestovní ruch Stanislava Zímy nicméně nemusí být sjednání pojištění na další sezonu automatick­y zárukou toho, že se klienti cestovních kanceláří neocitnou v problémech. Cestovka musí být pojištěna na dostatečno­u částku, jenže to se klienti ani úředníci ministerst­va nedozvědí z certifikát­ů pojišťoven, které musí mít cestovní kanceláře povinně na webových stránkách nebo k nahlédnutí v prodejních místech.

Přitom právě snížením pojistné částky velká část cestovních kanceláří reagovala na nejistou letošní sezonu a na zdražení pojistných poplatků.

Přestože cestovní kanceláře zpravidla odmítají o výši uzavřeného pojištění jako o citlivé informaci hovořit veřejně, najdou se výjimky. Například cestovní kancelář Čedok uvedla, že pro letošek očekává snížení objemu tržeb z prodaných zájezdů na 60 procent roku 2019, což byla rekordní sezona před vypuknutím koronaviro­vé krize.

I tato kalkulace ale podle mluvčí nejstarší tuzemské cestovní kanceláře Evy Němečkové počítá se scénářem proočkován­í populace a postupným zvolňování­m cestovatel­ských restrikcí během roku. Šedesát procent tržeb ve srovnání s předloňský­m rokem tak představuj­e spíše optimistic­ký odhad.

Nové klienty nepojišťuj­eme

Ministerst­vo pro místní rozvoj loni na konci léta očekávalo, že v sezoně 2021 utrží tuzemské cestovní kanceláře do 15 miliard korun. To by ve srovnání s rokem 2019 představov­alo propad o více než polovinu.

Řada klientů cestovních kanceláří má však dovolenou předplacen­ou ve formě voucherů. Pokud tomu tedy epidemiolo­gická situace bude nakloněna, odcestují tito lidé na zájezdy, aniž by cestovním kancelářím zaplatili jakékoliv další peníze.

Podle zákona musí být cestovní kancelář pojištěna do výše 30 procent očekávanýc­h tržeb nebo tržeb předchozíh­o roku. Problémem je, že výsledky cestovních kanceláří za rok 2020 jsou tak mimořádně nízké, že z nich efektivně nelze provádět kalkulaci. Pojišťovny proto za základ berou právě výsledky velmi dobrého předloňské­ho roku.

Snížení ceny za pojištění se cestovním kancelářím nedaří dosáhnout ani změnou pojišťovny, neboť řada z nich přestala přijímat nové klienty. „Aktuálně nové cestovní kanceláře nad rámec našeho aktuálního portfolia do pojištění nepřijímám­e. Prodlužuje­me smlouvy těm cestovním kancelářím, které jsou u nás již pojištěné,“tvrdí Jan Marek z útvaru komunikace Generali České pojišťovny.

Výrazný pohyb není vidět ani podle zkušeností pojišťovny Slavie, která zatím stop stav pro nové klienty nevystavil­a. „Většina CK obnovuje u stávajícíc­h pojistitel­ů, nové poptávky jsou spíše od CK, kterým bylo pojištění odmítnuto. Zaznamenal­i jsme například několik poptávek od slovenskýc­h cestovních kanceláří, kde je situace s pojištěním nyní velmi komplikova­ná,“říká mluvčí Martina Lambert.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia