MF DNES

Faltýnek a Švachula se scházeli u vína, říká svědek

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

V projednává­ní rozsáhlé korupční kauzy Stoka včera pokračoval brněnský krajský soud. Mezi obviněnými jsou také dnes už bývalí politici z ANO včetně někdejšího místostaro­sty Brna-střed Jiřího Švachuly. Ten se podle výpovědi jeho dobrého známého, sommeliéra Viktora Volného, dvakrát setkal v brněnské vinárně Garage Wine se šéfem poslanců hnutí Jaroslavem Faltýnkem, který přitom v minulosti několikrát řekl, že Švachulu téměř nezná.

„Podnik navštívil v doprovodu tehdejšího místostaro­sty také tehdejší šéf Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petr Rafaj. Společně byli nakupovat také víno ve Vídni, kam jsem je jako odborník doprovázel,“řekl Volný policistům v přípravném řízení. Jeho výpověď včera přečetla soudkyně Jaroslava Bartošová.

Švachula byl přitom členem rozkladové komise antimonopo­lního úřadu. Podle vyšetřovat­elů domlouval schůzky mezi Faltýnkem a právě lidmi z této instituce.

Volný, na kterého Švachula vinotéku přepsal, také vypověděl, že do podniku nosily desítky lidí různé balíčky. K tomu se již doznal například tehdejší vedoucí technik správy nemovitost­í Brna-střed Petr Kosmák. Přímo u soudu řekl, že do Garage Wine nosil úplatky, které vybíral od firem, jež dostávaly zakázky na radnici. Podle obžaloby tam fungoval rozsáhlý korupční systém. Několikale­té tresty hrozí jedenácti lidem, škodu státní zástupce a městská část odhadli asi na 50 milionů korun. „Co v balíčcích bylo, ale nevím. Nedokážu ani říci, jak se ti konkrétní lidé jmenovali. Pan Švachula mně někdy předem řekl, že takto někdo něco přinese do vinotéky. Pak si to tam vyzvedl, měl klíče,“sdělil ještě Volný.

Soudní proces začal loni v září, přičemž razii provedli policisté na radnici Brna-střed v březnu 2018. Podle státního zastupitel­ství byl hlavou organizova­né skupiny právě Švachula. Měli ovlivnit desítky zakázek správy nemovitost­í Brna-střed a 27 zakázek přímo na radnici. Tendry podle žalobce získávaly vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Švachula už dřív popřel, že by založil organizova­nou zločinecko­u skupinu.

BRNO

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia