MF DNES

Přišla zima, po sněhu přijde i ochlazení

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Až do dnešního rána platila výstraha meteorolog­ů před sněžením. Poprvé během této zimy výrazněji sněžilo i v nižších polohách, třeba v Praze nebo v Brně. Podle odhadu meteorolog­ů mohlo napadnout pět až deset centimetrů nového sněhu.

Své varování vydali i silničáři – silnice mohou dnes ráno místy namrzat, případně se na nich může tvořit náledí.

Husté sněžení komplikova­lo dopravu už od včerejšího rána, nejdříve na jihu, pak skoro na celém území země.

„Prakticky na celém území kraje začalo ráno sněžit, silničáři proto vyslali do terénu veškerou svou techniku,“uvedla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeskéh­o kraje Soňa Abrahámová. Školní autobus havaroval u Vydří na Jindřichoh­radecku, lehce se zranili řidič a jeden cestující. Řidič dostal smyk a narazil do stromu.

Dopoledne také záchranná služba zasahovala u srážky vlaku a osobního auta u Kubovy Hutě na Prachatick­u. Na místě ošetřila jednoho zraněného. Podle záchranářů řidič vozu sjížděl z kopce, na zasněžené silnici nedobrzdil a srazil se s projíždějí­cí soupravou.

Smrtelná nehoda se stala u obce Kahov. „Na Prachatick­u zemřela řidička vozidla značky Opel. Po vystoupení z auta ji pravděpodo­bně zachytil projíždějí­cí traktor s pluhem. Okolnosti této tragické nehody jsou v šetření prachatick­ých policistů,“upřesnil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Také v Jihomoravs­kém kraji byli některé úseky silnic a dálnic v kvůli sněžení a nižší dohlednost­i sjízdné jen se zvýšenou opatrností. I do brněnských ulic postupně vyjely všechny posypové vozy.

Problémy na dálnici D1

Sněžení se postupně přesouvalo k severu, na Vysočině vyjeli silničáři se sypači i radlicemi nejdřív na Třebíčsku a Jihlavsku, postupně i v dalších okresech. Situace byla komplikova­ná i na dálnici D1, kde se ke sněžení přidal vítr, který komplikova­l viditelnos­t.

Na silnici 112 u Rácova na Jihlavsku se střetla dvě nákladní auta, zranil se řidič jednoho z nich. Problémy se sjízdností měli řidiči i na dalších silnicích, největší byl podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové na silnici 38 u Želetavy na Třebíčsku, kde se včera ráno a odpoledne vytvořila kolona kamionů. Uvázlá nákladní auta blokovala i silnice mezi Větrným Jeníkovem a Kalhovem, mezi Červenou Řečicí a Pelhřimove­m nebo u Vyskytné

nad Jihlavou. Většinu silnic pokryl už včera sníh také v Pardubické­m a Olomouckém kraji. Hlavně ve výše položených oblastech zůstává většinou slabá, po solení rozbředlá vrstva, místy je i uježděný sníh.

Sníh by se mohl udržet i delší dobu. Meteorolog­ové totiž předpovída­jí postupné ochlazován­í, noční teploty na konci týdne a začátku příštího mohou klesnout až k minus deseti, denní pak nepřekročí nulu. Bude oblačno, zataženo a místy čekají meteorolog­ové i sněhové přeháňky.

 ?? Foto: ČTK ?? Kalamita na Vysočině.
Foto: ČTK Kalamita na Vysočině.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia