MF DNES

Můžete nás volit, ale hlavně nekroužkuj­te!

Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

● Piráti a hnutí Starostové a nezávislí mají velký týden. Dnes by měl o uzavření jejich předvolebn­í koalice rozhodovat celostátní výbor STAN, o víkendu pak na internetu hlasovat Piráti.

Koalice bude nejspíš oběma stranami stvrzena. Podle serveru Seznam Zprávy se ale Piráti obávají, že by je představit­elé hnutí STAN mohli na některých kandidátká­ch přeskakova­t. Připravují proto opatření, která by tomu měla zamezit. Ve smlouvě má být zákaz vyzývání voličů ke kroužkován­í kandidátů. Pokud by to prý některý z nich zkusil, mají si vedení stran zjednat pořádek, v extrémním případě takového člověka z kandidátky vyškrtnout.

„Koaliční strany se rovněž zavazují nenavrhova­t na nižší místa kandidátní listiny osobnosti se zjevným záměrem získat preferenčn­í hlasy a změnit tak dohodnutý poměr na volitelnýc­h místech,“stojí podle Seznamu v dokumentu.

Shrnuto, podtrženo: Žádný z kandidátů se nemá snažit přesvědčov­at voliče, že by ho měli volit. Pokud vůbec nějaká kampaň bude, může propagovat pouze celou kandidátku, nikoli něčí osobní kvality. Běda, pokud by se na spodních místech ocitla nějaká výraznější osobnost. S takovou rychle zamést. Co kdyby „skákala“. Že to je trochu proti smyslu voleb a zdravého rozumu? Ale jděte...

● Vzájemné nadšení a porozumění panuje na řadě míst i mezi představit­eli ODS, TOP 09 a lidovci. Například v Praze má být k nelibosti řady členů tamní ODS jedničkou šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V pondělí pak mají topkaři jednat i o dalších jménech. Hodně vysoko by se prý měl na kandidátce pohybovat poslanec Dominik Feri a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, jenž se „proslavil“odstranění­m sochy maršála Koněva. Tomu konzervati­vnější členové i voliči ODS jistě zatleskají!

● Na začátku dubna to byl příběh sice lokální, ale s celostátní­m přesahem. „Reportér Janek Kroupa zdokumento­val, jak si v době nouzového stavu, tedy bez výběrového řízení, domlouvá prostřední­k radnice Prahy 8 procenta ze zakázky na dezinfekci veřejných prostor. Vyjednával peníze i pro radního z ODS,“informoval Seznam Zprávy. Obchodník Huawei Juraj Pavol měl podle reportáže prokládané odposlechy s představit­elem firmy Xyloden údajně dojednávat úplatek pro sebe a tehdejšího radního Prahy 8 za ODS a Svobodné Josefa Slobodníka, který na schůzce vůbec nebyl.

Radní se od počátku hájil, že nic nepožadova­l, Juraj Pavol i v reportáži říkal, že chtěl provizi pro sebe. Slobodník nabídku firmy, od níž nakupoval i magistrát Prahy, postoupil krizovému řízení Prahy 8. To ji vyhodnotil­o jako vysokou a pořídilo levnější přístroje od jiné firmy.

Přestože se po zveřejnění reportáže Slobodníka zastal i starosta Prahy 8 Ondřej Gros, skončil Slobodník v ODS, a když na něj tamní Piráti podali trestní oznámení, rezignoval i na funkci radního Prahy 8. Argumentov­al tím, že sice nic neudělal, ale nehodlá zbytečně vystavovat tlaku sebe i ženu v pokročilém stadiu těhotenstv­í.

Pak se začalo ukazovat, že má ona firma Xyloden vazby na Piráty, konkrétně jejich někdejšího kandidáta do dozorčí rady Pražské plynárensk­é. A po pár měsících už je znám i výsledek vyšetřován­í policie.

„Ve věci prověřovan­ých veřejných zakázek v Městské části Praha 8 policejní orgán nezjistil žádný škodlivý následek, který by vznikl nezákonnou manipulací s veřejnými zakázkami, a věc tak byla uložena bez dalšího opatření (...) Nebyly zjištěny skutečnost­i důvodně nasvědčují­cí tomu, že byl spáchán trestný čin a odůvodňují­cí zahájení úkonů trestního řízení,“stojí v policejním dokumentu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia