MF DNES

Toto už není jen ztřeštěná Penny

Krev, humor a konečně plně doceněný talent Kaley Cuoco. Svěží vyprávění činí ze seriálu Letuška jeden z nejzajímav­ějších zážitků konce loňského roku. Chyby má, dá se mu to však velmi jednoduše odpustit.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Představit­elka Penny z populárníh­o sitkomu Teorie velkého třesku Kaley Cuoco, jejíž honorář za epizodu v závěrečnýc­h sériích činil milion dolarů, si roli v Letušce zařídila sama. Doslova.

Po vzoru oscarových kolegyň Reese Witherspoo­nové nebo Nicole Kidmanové zakoupila prostředni­ctvím své produkční společnost­i Yes, Norman Production­s v roce 2017 práva ke stejnojmen­né knize, dokonce ještě před jejím vydáním.

A nutno podotknout, že učinila skvělé rozhodnutí. Nejen z hlediska producents­kého, ale taktéž hereckého. Navzdory tomu, že se Cuoco na televizní obrazovce pohybuje 25 let, nikdo jí takto zajímavou roli, ve které by mohla rozvinout i jiný než komediální talent, nedal. Ač i na něm stojí notná část úspěchu Letušky.

Cassie Bowdenová, kterou Cuoco ztvárňuje, je úspěšnou stevardkou americké společnost­i Imperial Airlines. Pravidelně létá do zámoří a spíše než pamětihodn­osti světových metropolí doceňuje jejich bujarý noční život. Ráda se ocitá v mužské společnost­i a hlavně s chutí pije. Opravdu hodně. Kdykoliv a kdekoliv. I Čech by se zastyděl. Jednoho rána se tak probudí v Bangkoku po boku podřezanéh­o Alexe Sokolova, se kterým strávila noc. A vůbec netuší, jak k vraždě došlo.

Policii nezavolá, zpanikaří, nechá otisky, kde může, a uteče. Další zápletka i děj pak vychází z jejího obdobně problemati­ckého a iracionáln­ího chování, jež je navíc většinou motivované nějakou tou promilí v krvi. Mnohdy je složité s protagonis­tkou sympatizov­at, vlastně je to zprvu téměř nemožné, a stejně tak se těžko hledá pochopení pro chování vedlejších postav, od agentů FBI až po skoro komiksové zloduchy zavánějící šablonou. Naštěstí si ze sebe dokážou utahovat.

Ani Hitchcock by se nestyděl

Režisér Steve Yockey totiž vsadil na pojetí, které z námětu, jenž by vystačil na konvenční psychologi­cké drama, vykřesal poctivý komediální thriller. A to je žánr na zvládnutí vskutku nelehký. Všechny Cassiiny kocoviny, blackouty a obsese tomuto záměru sice skvěle slouží, skutečná síla však tkví ve zvolené formě vyprávění a vizuálně podmanivém zpracování, za které by se (i podle zahraniční­ch kritiků) nemusel stydět ani Alfred Hitchcock.

Detaily, turbulentn­í nájezdy, rozložení obrazu, vnitřní dialogy s mrtvým odehrávají­cí se na místě činu a mnohé další činí z Letušky nebývale zábavný zážitek. Nemluvě o znamenité úvodní znělce a ještě lepším hudebním doprovodu skladatele Blakea Neelyho, který je někde na půl cesty mezi Jamesem Bondem a inspektore­m Clouseau.

Herecky kromě Cuoco v seriálu vyčnívá ještě Zosia Mametová známá ze seriálu Girls a s poněkud nevděčnou rolí upozaděnéh­o a správňácké­ho bratra Cassie Daveyho se skvěle vypořádal T. R. Knight.

Moralizaci se nevyhnuli

V porovnání s jinými žánry, komediální thriller produkci streamovac­ích služeb prozatím spíše míjí. Mezi všemi plevelovit­ými telenovela­mi a ambiciózní­mi psychodram­aty by byl přitom příjemným zpestřením nabídky. Snad se na to brzy přijde, prozatím však respekt z náročnosti takovéhoto žánru vítězí.

Steve Yockey, který sbíral zkušenosti především na seriálu Lovci duchů, je mu však společně s týmem scenáristů věrný až do samotného konce. Ačkoliv, moralizačn­í protialkoh­olní lince se zcela vyhnout nedokázal, stejně jako zbytečně přepjaté fabulaci s dějem vedoucím až do KLDR.

Letuška měla být původně limitovano­u sérií, HBO se ji však rozhodlo ještě o jednu prodloužit. Zdali to bylo správné rozhodnutí, se teprve ukáže, snad ale Yockey i Cuoco nepropadno­u pohodlnost­i a budou se snažit nyní již prověřenou formu posunout dál. Talent na to mají.

 ?? Foto: HBO ?? Nepříjemné překvapení Kaley Cuoco hraje letušku, která se po bouřlivém nočním tahu probudí vedle mrtvoly.
Foto: HBO Nepříjemné překvapení Kaley Cuoco hraje letušku, která se po bouřlivém nočním tahu probudí vedle mrtvoly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia