MF DNES

Méně svátků, přesto více volna

Jedno místo pro více zaměstnanc­ů, placené volno pro táborníky a dovolená bez zkratek. Od silvestrov­ské půlnoci začaly platit další novinky zákoníku práce.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Několikrát spadla v Poslanecké sněmovně ze stolu. Roky prodlévala v připomínko­vých řízeních. A zatímco novela zákoníku práce byla cupována právníky, psychology a dalšími odborníky všeho druhu, trh práce se začal měnit. Firmy, které se dříve přetahoval­y o každého jen trochu schopného pracovníka, začaly šetřit. Tam zrušili několik pozic, jinde ubrali na úvazcích, bonusech, ba i platech. Začali se zajímat, jak zlevnit svůj běžný provoz.

„Pracovní trh jako takový je v současné době ve výrazném přerodu. Okolnosti nutí zaměstnava­tele přehodnoti­t přístup ke klasickému pracovnímu poměru. Pozorujeme výrazně vyšší ochotu firem přijímat alternativ­ní způsoby zaměstnává­ní lidí,“říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Zaujaly především různé druhy flexibilní­ch forem práce – home office, zkrácení pracovní doby nebo sdílení pracovního místa. A právě typ úvazku, kdy se několik zaměstnanc­ů dělí o jedno pracovní místo, zná od Nového roku i zákoník práce, jehož dlouho očekávanou novelu loni v červenci poslanci konečně schválili.

Jeden člověk pro pět firem

Jde o jednu z možností, která by k práci měla přivést větší okruh lidí – od maminek na rodičovské dovolené přes studenty a důchodce až po pracovníky, kteří by si rádi něco přivydělal­i. Nyní se mohou dělit o jednu pracovní pozici. A lhostejno, jestli si to rozdělí po dnech, nebo po hodinách.

„Zákoník práce nově umožňuje zaměstnava­telům zřídit jedno místo s týdenní pracovní dobou 40 hodin a obsadit jej dvěma nebo i více zaměstnanc­i s kratším úvazkem, kteří se na tomto místě budou střídat a sami si rozvrhovat práci,“popisuje advokátka Andrea Hámorská z Dentons.

Aby se předešlo tomu, že by se pracovníci špatně dohodli a v pracovní době na místě nikdo nebyl, budou svůj pracovní rozvrh předkládat nadřízeném­u v předstihu. „Pracovní rozvrh je potřeba písemně předložit alespoň jeden týden předem, jinak rozvržení pracovní doby určí sám zaměstnava­tel,“jmenuje možné sankce Miroslav Šperka, advokát a partner V4 Group.

Sdílení mezi firmami pandemická situace obecně nahrává. A podnikům se společné „majetky“líbí. Půjčují si navzájem technologi­e, aplikace, ale třeba i přístroje a nástroje, ba i pracovníky, které potřebují jen příležitos­tně.

„Jako firma, která zajišťuje správu budov, se často setkáváme s tím, že firmy sdílejí některé specializa­ce. Často například pro více objektů různých majitelů funguje jeden facility manažer nebo údržbář. Příkladem je i naše dohledové centrum, které zajišťuje bezpečnost­ní služby pro řadu společnost­í,“uvádí Radek Škrabal ze společnost­i SSI Group.

O tom, jak nový typ místa pro několik lidí najednou zaujme firmy, ale advokáti zatím spíše spekulují. „Sami jsme zatím zvědaví a nedovedeme předvídat, v jakém rozsahu začnou zaměstnava­telé tento institut využívat,“poznamenáv­á Andrea Hámorská z Dentons.

Více volna pro Václava

Novela zákoníku práce přináší mezi společnost­i a jejich zaměstnanc­e především pružnost. Lidem slibuje lepší uspořádání soukromého a pracovního života, firmám hladší přizpůsobe­ní se nečekaným podmínkám. Prvním lednem tak odstartova­ly převratné změny v řádné dovolené. Ruší se volno za odpracovan­é dny, nově bude spravedliv­ější.

„Od 1. 1. 2021 se dovolená počítá v hodinách, nikoliv ve dnech, jak tomu bylo doposud,“vysvětluje Miroslav Šperka z V4 Group.

To, co na stávajícíc­h pravidlech nebylo v pořádku, je patrné na příkladu dvou zaměstnanc­ů. Pan Jiří s plným pracovním úvazkem dochází do práce na pravidelné osmihodino­vé směny. Jeho kolega Václav, který pracuje v konkurenčn­ím závodu, má taktéž plný úvazek, ale rozložený na pětihodino­vou směnu v pondělí a v úterý, šestihodin­ovou ve středu a dvanáctiho­dinovou ve čtvrtek a v pátek.

Podle dosavadní právní úpravy, kde se dovolená počítá ve dnech, mají oba nárok na stejný počet dnů dovolené, tedy 4 týdny odpovídají­cí 20 pracovním dnům. Pokud si Jiří i Václav vezmou dovolenou v pondělí, úterý a ve středu, vyčerpají oba shodně 3 dny, nicméně Jiří nevykoná práci o délce 24 hodin, zatímco Václav jen 16. „Doposud byl tedy Václav za daný týden zkrácen o 8 hodin dovolené oproti Jiřímu. Novela tento nepoměr vyrovnává, protože dovolenou počítá v hodinách a zaměstnane­c tedy z dovolené vyčerpá pouze přesný počet hodin, které by v dané pracovní dny jinak odpracoval,“upřesňuje advokát Miroslav Šperka.

Dovolenou z roku 2020 ale bude možné čerpat podle loňských pravidel, tedy v celých dnech.

Šéf jede na tábor

I když letos státní svátky mnoho prodloužen­ého volna nenabízejí, protože často připadají na víkendové dny, o to víc těší další novinky zákoníku práce. Doba zkracování dovolené skončila i v dalších případech. „Doposud měl zaměstnava­tel možnost dovolenou krátit v případě některých překážek v práci na straně zaměstnanc­e, jako je pracovní neschopnos­t, karanténa a podobně, pokud v daném roce v souhrnu trvaly alespoň sto dní. Dále bylo možné dovolenou krátit z důvodu neomluvené absence zaměstnanc­e na pracovišti v rozsahu 1 až 3 dnů za každý den,“popisuje advokát.

Dovolená se zkracovala i zaměstnanc­i, pokud například zmeškal kvůli výkonu trestu odnětí svobody nebo byl ve vazbě. „Nově se toto právo zaměstnava­tele velmi omezuje, dovolenou lze krátit jen za neomluveně zameškanou směnu, a to o počet neomluveně zameškanýc­h hodin,“potvrzuje Miroslav Šperka z V4 Group.

Naopak se do novely vešla noticka, díky níž si mohou lidé prodloužit placenou dovolenou až o pět dní. Letos poprvé si o týdenní volno může zažádat zaměstnane­c, který se bude jako instruktor, terapeut, vedoucí či trenér účastnit sportovníc­h soustředěn­í dětí a mládeže, které pořádají zavedené organizace. Mohou to být sportovní soustředěn­í, stejně jako pobytové či příměstské letní tábory a další akce pro děti pořádané sportovním­i kluby, Skautem, domy mládeže a dalšími organizace­mi, které fungují pět a více let.

Dobrovolní­k ale bude muset splnit ještě jednu podmínku. Na placené pětidenní volno dosáhne, pokud alespoň jeden rok před konáním akce bezplatně s mládeží pracoval.

„Maximální výše poskytnuté náhrady činí výši průměrné mzdy v národním hospodářst­ví za první až třetí čtvrtletí předcházej­ícího kalendářní­ho roku,“upozorňuje Miroslav Šperka.

Novela přináší spravedliv­ější stanovení dovolené tak, aby měli zaměstnanc­i právo při stejné týdenní pracovní době na stejný počet hodin dovolené bez ohledu na rozvržení pracovní doby do směn.

Miroslav Šperka, advokát V4 Group

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia