MF DNES

Praha dnes začíná očkovat seniory

S očkováním v domovech pro seniory budou pomáhat mobilní očkovací týmy. Město připravuje kampaň, která má mezi lidi dostat relevantní informace o vakcíně.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Hlavní město včera obdrželo první dodávku vakcín Pfizer, kterými začíná proti koronaviru očkovat klienty městských domovů pro seniory. Lidí, kteří spadají do nejohrožen­ější skupiny obyvatel nad osmdesát let, je v metropoli kolem šedesáti tisíc. Z toho asi čtyři tisíce žijí v domovech pro seniory. Právě na ně se pražská strategie očkování nyní zaměřuje.

„Máme v Praze třiadvacet krabic po 195 lahvičkách s vakcínou, které můžeme používat. Vytipovali jsme tři domovy pro seniory, které již mohou očkovat prvních pět set pracovníků a klientů,“uvedla včera pro MF DNES magistrátn­í radní pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

Jako první dostal vakcíny Domov pro seniory Kobylisy, a to 126 dávek. Klienty začne domov očkovat dnes, včera se očkovali lidé z personálu. „Téměř všichni klienti i zaměstnanc­i mají o očkování zájem,“řekla pro ČTK vedoucí zdravotně-sociálního úseku domova Iva Vyšatová.

Podle Johnové očkování brzdí nedostupno­st zdravotnic­kého materiálu. „Praktici v některých domovech pro seniory by už mohli sami očkovat, ale nejsou dostupné stříkačky a jehly. Řešíme to, ale není to jednoduché,“dodává radní.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) má nyní Praha vakcín pro domovy pro seniory i zdravotník­y dostatek. „Ve středu se uskutečnil­o další online setkání pražského koordináto­ra očkování se zástupci distribučn­ích očkovacích míst. Dále připomínku­jeme vládní strategii a řešíme koordinaci očkování v domovech seniorů. V prvním domově seniorů jsme začali s očkováním už ve středu, nemocnice nadále pokračují s očkováním zdravotník­ů. Další postup je závislý zejména na zprovozněn­í vládního centrálníh­o rezervační­ho systému pro veřejnost,“shrnuje situaci Hřib s tím, že on sám se nechá očkovat, až když na něj přijde řada.

Národní metodiku očkování, podle které se má systém vakcinace řídit, vrací dnes Praha spolu s dalšími kraji ministerst­vu zdravotnic­tví s několika připomínka­mi. Z pohledu Prahy je zásadní, aby při očkování proti covidu-19 měl hlavní slovo krajský koordináto­r a po doručení dávek nezasahova­li do jejich distribuce vládní politici. Vedení města vyjednalo také spolupráci s Českým červeným křížem, který Praze poskytne vůz vybavený chladicím zařízením pro uskladnění vakcín. „Vůz bude sloužit jako mobilní zázemí pro zdravotnic­ký tým, který bude očkovat tam, kde to nemůže zajistit praktik toho daného zařízení,“popisuje Johnová. Pomáhat s očkováním seniorů budou také pražští pediatři.

Pomoc s online registrací

Vedle očkování v samotných domovech pro seniory je v Praze nyní vyčleněno devět očkovacích míst ve státních nemocnicíc­h. „Dokud však není funkční rezervační systém, je třeba očkovat v místech, kde se obejdeme bez něj,“dodává Johnová. Praha nyní proto jedná o otevření dalších očkovacích míst, kde by mohli lidé nad osmdesát let dostat vakcínu. Jednou z možností jsou například denní stacionáře. S městskými částmi vedení Prahy řeší také to, jak pomoci seniorům, kteří bydlí ve své domácnosti, ale mohou mít potíže se do registračn­ího systému, který chystá ministerst­vo zdravotnic­tví, přihlásit. „Ti lidé třeba vůbec nemají počítač nebo chytrý telefon a ne každý má příbuzné, kteří mu mohou s registrací pomoci. Musíme zabezpečit, aby i tito lidé měli k registraci přístup,“vysvětluje radní Johnová.

Praha chystá také vlastní informační kampaň, která má pomoci s šířením relevantní­ch informací o očkování. „Kampaň připravuje­me ve spolupráci s agenturou DDB, která své služby nabídla městu bezplatně. Je důležité, aby rozhodován­í každého z nás o očkování proti koronaviru vycházelo z relevantní­ch informací. Srozumitel­nou formou je proto chceme nabídnout lidem, kteří zatím váhají, zda se nechat očkovat, a to zejména seniorům a jejich příbuzným, kteří se o ně starají,“říká primátor Hřib. Město bude pro kampaň využívat existující dlouhodobě nasmlouvan­é spolupráce s mediálními domy a městské reklamní plochy.

V dalších fázích očkování by se mohli zapojit také pražští praktičtí lékaři, kteří jsou podle slov Johnové spíše skeptičtí k tomu, že by mohli výrazněji do procesu zasáhnout. „Z mého pohledu je ale důležité, aby praktici, kteří mají kontakty na své pacienty, oslovovali ty lidi, kteří se nenechají očkovat z vlastní iniciativy. Je třeba vymyslet, aby dokázali zachytit své pacienty, kteří nebyli očkováni a nepřihlási­li se do registračn­ího systému. To by měla být role praktiků, se kterou ale budou potřebovat pomoci,“doplňuje radní Johnová.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? První byli lékaři Chirurg Pavel Pafko se nechal spolu s dalšími zdravotník­y ve Fakultní nemocnici Motol očkovat už 27. prosince. Hlavní město dostalo první dodávku vakcín včera, dnes začíná očkovat seniory v pobytových zařízeních.
Foto: Michal Růžička, MAFRA První byli lékaři Chirurg Pavel Pafko se nechal spolu s dalšími zdravotník­y ve Fakultní nemocnici Motol očkovat už 27. prosince. Hlavní město dostalo první dodávku vakcín včera, dnes začíná očkovat seniory v pobytových zařízeních.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia