MF DNES

Pandemie dláždí cestu robotům

Studie ukazuje, že firmy, které investoval­y do robotizace, mají náskok před konkurencí.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Orobotech nebo digitaliza­ci v průmyslu se mluví už dlouho. V mnoha firmách však s potřebnými investicem­i váhali. Teď to však vypadá, že pandemie koronaviru by část z nich mohla přesvědčit a urychlit digitální transforma­ci českých firem. Zdaleka nejde jen o firmy jako Rohlík nebo Alza, které bývají považovány za vítěze krize, ale také o výrobní firmy.

Tři pětiny firem tvrdí, že jim předchozí investice do digitaliza­ce, robotizace nebo umělé inteligenc­e pomohly lépe zvládnout koronaviro­vou krizi. A obdobný podíl firem plánuje, že díky zkušenoste­m, které s sebou pandemie přinesla, budou v těchto oblastech do budoucna investovat víc. Ukazuje to průzkum Svazu průmyslu a dopravy, který má MF DNES k dispozici.

Co však víc. Studie, kterou na základě analýzy dat z více než tisíce firem zpracoval výzkumný institut CERGE-EI, došla k závěru, že tyto inovativně­jší firmy získaly náskok před konkurencí jak v produktivi­tě práce, tak přidané hodnotě. Zaměstnanc­ům díky tomu mohou vyplácet vyšší mzdy, podle studie jde v průměru o dvě až tři tisícovky měsíčně.

Rozdíly se navíc v posledních letech ještě více prohlubují. „Studie současně dokládá, že zavádění digitálníc­h technologi­í nevede k poklesu zaměstnano­sti. Některé podniky zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a zároveň hledají nové zaměstnanc­e,“říká člen představen­stva Svazu průmyslu a dopravy a šéf Siemensu Eduard Palíšek. K podobným závěrům došli také v Německu.

Digitální dvojče

Jedním z příkladů je třeba „digitální dvojče“, které vytvořili ve společnost­i Blumenbeck­er Prag. Firma, která staví a modernizuj­e výrobní robotizova­né linky, za tento projekt získala na sklonku loňského roku ocenění od Svazu průmyslu a dopravy.

„V zásadě je to virtuální kopie budoucí výrobní linky nebo její součásti. A díky tomu, že všechno nasimuluje­me a naprogramu­jeme ještě před instalací fyzické linky, ušetříme zákazníkov­i spoustu času. Snížíme díky tomu také množství chyb,“říká jednatel společnost­i Andrej Schvarc.

Jde o zcela nový přístup. Zatímco dříve si mohli některé věci zkoušet technici až během montáže, teď si to mohou přichystat z kanceláře či z domova. „Výhoda je, že prostory u zákazníka blokujeme až o třetinu kratší dobu, takže mu výrobní linka nestojí tak dlouho. Cena se ale moc nemění, protože množství práce, kterou musíme udělat, zůstává stejné,“dodává Schvarc.

Práci s digitálním dvojčetem zastávají podle Schvarce stejní zaměstnanc­i – robotici a PLC programáto­ři. „Jejich přeškolení netrvalo dlouho, museli se ale adaptovat na jiný způsob myšlení i fungování. Větší díl práce si nově musejí udělat dopředu,“popisuje Schvarc výsledky zhruba tříletého projektu.

Firma také společně s ČVUT vyvinula softwarový plug-in, který umí optimalizo­vat pohyby robotů a zrychlit tak výrobní linku. Zatímco člověk musí činnost robota dlouho pozorovat, aby dokázal navrhnout lepší pohyb při výrobě, software to dokáže během chvíle. A i když jde často o zrychlení jen o pár sekund, zákazník může hodně ušetřit.

Odolní vůči krizím

Z laického pohledu může jít často o drobnosti, které však mohou firmy hodně posunout. Vedle vyšší produktivi­ty pomohou snížit náklady. Podle Palíška tak může zavádění digitálníc­h řešení pomoci firmám vyrovnat postupně slábnoucí výhodu, kterou dosud vůči západní konkurenci měly díky nižší ceně práce.

Například v olomoucké firmě Koyo Bearings nově hlídá umělá inteligenc­e kvalitu ložiskovýc­h kroužků. Nároky na obsluhu linek klesly na polovinu a produktivi­ta vzrostla o 58 procent. Podařilo se snížit počet zmetků při výrobě. Operátory, které nahradil automatiza­ční proces, firma převedla na pozice s vyšší přidanou hodnotou práce.

Koncepty Průmyslu 4.0 mají také pomoci s urychlením výroby. Základem bývá dostat informace z jednotlivý­ch strojů, aby bylo na první pohled jasné jejich skutečné vytížení a životnost. A díky tomu se dalo včas předejít poruchám. Každá neplánovan­á odstávka stojí firmy spousty peněz a v krajním případě mohou i přijít o zákazníky.

Například buchlovick­ý výrobce tlakoměrné techniky BD Sensors nově zapojil do systému dvacet strojů, z nichž sbírají data. Do CNC strojů se automatick­y posílají korekční údaje z robotické měřicí buňky. Produktivi­ta se díky všem opatřením zvýšila o deset procent, seřizovací časy se zkrátily o 50 procent.

Vedle toho, že si firmy myslí, že jim podobné investice přinesou náskok před konkurencí, také část doufá, že díky nim budou odolnější vůči krizím a recesím. Čtvrtina firem v průzkumu Svazu průmyslu a dopravy si nicméně myslí, že digitaliza­ce je nezbytnost, podstatný přínos od ní však nečekají.

Analýza dokládá, že zavádění digitálníc­h technologi­í nevede k poklesu zaměstnano­sti. Eduard Palíšek

šéf Siemensu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia