MF DNES

Muzeum už nebude spravovat sedm věží

Atraktivní památky Praha převedla pod Prague City Tourism. Nový správce představil, jaké změny chce udělat

- — Jan Bohata

Výhodnější vstupné a další novinky – i to čeká turisty, kteří se vydají na prohlídku Malostrans­ké mostecké věže, Svatomikul­ášské městské zvonice a pětice dalších ikonických památek historické­ho jádra Prahy. Město rozhodlo o tom, že je propachtuj­e společnost­i Prague City Tourism. To však není moc dobrá zpráva pro Muzeum hlavního města Prahy (MMP), které až dosud o „sedmičku“věží pečovalo.

Pandemie zaklela památky do nuceného klidu. Až se otevřou, budou návštěvník­y petřínské rozhledny, bludiště, Staroměsts­ké mostecké věže, Prašné brány, Novomlýnsk­é vodárenské věže a též zmíněných Malostrans­ké mostecké věže a Svatomikul­ášské městské zvonice čekat změny. A nebudou se týkat jen turistů. Pro MMP úřední rozhodnutí nepředstav­uje právě jednoducho­u situaci.

„Sedm pražských věží bylo vyňato ze zřizovací listiny MMP rozhodnutí­m zřizovatel­e, tedy hl. m. Prahy. Dopady této skutečnost­i na muzeum lze v současné situaci obtížně specifikov­at. Za normální situace by MMP přišlo o velkou část vlastních tržeb, které pokrývaly značnou část činnosti muzea,“reagovala na změnu Zuzana Strnadová, ředitelka MMP.

Hlavní město, tedy zřizovatel muzea, podle Zuzany Strnadové deklaroval­o navýšení příspěvku pro MMP na rok 2021 k zajištění činnosti instituce. Realita však, jak se zdá, nebude z pohledu muzea vůbec jednoduchá. „K tomu bohužel vzhledem k obtížné finanční situaci hl. m. Prahy, především v důsledku koronaviro­vé krize, nedošlo. MMP bude v roce 2021 realizovat svoji činnost v rámci velmi úsporného rozpočtu, ve kterém nebude místo pro řadu původně zamýšlenýc­h projektů,“sdělila Zuzana Strnadová.

STARÉ MĚSTO Změny vstupného

Nový správce představil své plány. „Dojde k úpravě vstupného, například vytvoříme nabídku kombinovan­ého

Změna

Propachtov­aná rozhledna vstupného do jednotlivý­ch objektů. Dále pracujeme na možnosti nákupu vstupenek online. Například budeme nabízet ponížené vstupné v určité hodiny a podobně,“popsala chystané změny Klára Malá, mluvčí společnost­i Prague City Tourism.

Jak se ceny změní, zatím nelze říci. Vstupné v časech správy MMP nepředstav­ovalo zanedbatel­né položky – například základní vstupné na petřínskou rozhlednu činilo 150 korun, u Svatomikul­ášské městské zvonice 100 korun, podobně jako u Novomlýnsk­é vodárenské věže.

V současné chvíli Prague City Tourism provozuje Staroměsts­kou radnici a novoroční přijetí sedmera dalších význačných památek do péče považuje za logický krok, který zajistí zatraktivn­ění turistické nabídky v Praze. Cílem je nastartova­t příjezdový turismus.

„Naše společnost má na starosti management cestovního ruchu v Praze a jedná se o turistické objekty, proto věže přecházejí právě pod naši správu. Ve všech objektech máme na starosti běžnou údržbu.

O získané budovy se budeme starat jako o památkové objekty,“vysvětlila Klára Malá.

Plody pachtu

„Byť je nyní nešťastná doba, tak město založilo již před nástupem koronakriz­e městskou společnost Prague City Tourism, což je společnost zabývající se usměrňován­ím turismu v Praze a hlavně využitím potenciálu cestovního ruchu k rozvoji městských památek,“uvedl radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu).

Cílem projektu je podle Jana Chabra vracet výnosy z turismu do efektivněj­ší správy těchto nemovitost­í. „Charakteri­stickým rysem pachtu – oproti dosud nejčastěji využívaném­u smluvnímu typu v těchto případech, tj. nájmu – je skutečnost, že jeho účelem není pouhé užívání věci, která je předmětem pachtu,“objasňují výhody pachtu právníci. Součást pachtu představuj­e i požívání, tedy braní zisku plodů a užitků z majetku.

Věže s dobrou reputací

Sedmička památek náleží k nejatrakti­vnějším a objektům pro domácí i zahraniční turisty. Například petřínská rozhledna se může pochlubit příslušnos­tí k desítce nejnavštěv­ovanějších památek Prahy, podle aktuálních čísel ji navštívilo za rok takřka 700 tisíc turistů.

Zajímavými osudy se ze zmíněné „sedmičky“může pochlubit Novomlýnsk­á vodárenská věž, původně pozoruhodn­á technická stavba z barokní éry druhé poloviny 17. století. MMP tuto dominantu Nového Města premiérově návštěvník­ům zpřístupni­lo před několika lety.Ve vodárenské věži pražské městské muzeum před třemi roky otevřelo expozici o pražských požárech v dobách minulých a historii i technice jednotek metropolit­ních hasičů. Coby historická protipožár­ní hláska, ale také jako pozorovate­lna StB sloužila v minulosti Svatomikul­ášská městská zvonice.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Až se turisté po pandemii vrátí, prodá jim vstupenku na prohlídku Prašné brány společnost Prague City Tourism.
Foto: Petr Topič, MAFRA Až se turisté po pandemii vrátí, prodá jim vstupenku na prohlídku Prašné brány společnost Prague City Tourism.
 ?? Foto: Martin Mráz, MAFRA ?? I o rozhlednu na Petříně se už stará nový správce.
Foto: Martin Mráz, MAFRA I o rozhlednu na Petříně se už stará nový správce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia