MF DNES

Nákaza kulminuje, pokles na dohled Č

Vrchol pandemie může přijít za pár dní, hospitaliz­ovaných však ještě přibude

- Robert Oppelt Eva Zahradnick­á

esko je v bodě zlomu. Ve čtvrtek v zemi přibylo 14 780 potvrzenýc­h případů koronaviru, zhruba o 2 900 méně než v rekordní středu. Podle ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška to může být signál, že se situace obrací k lepšímu.

„Pondělí, úterý naznačí, kam se epidemie bude ubírat,“vysvětluje Dušek. „Situace je bohužel stále riziková, stále jsme ve fázi rostoucí rychlosti epidemie covid-19. Stále je reprodukčn­í číslo vyšší než jedna,“dodal Dušek. Nejdůležit­ější podle něj je, aby lidé dodržovali všechna epidemiolo­gická opatření.

1 100 pacientů ve vážném stavu

Aktuálně se s nákazou potýká téměř 145 tisíc lidí. Přes 7 300 nemocných bylo ve čtvrtek hospitaliz­ováno v nemocnicíc­h, téměř 1 100 jich je ve vážném stavu.

Důvody vysokého nárůstu případů jsou podle Duška dva. Jednak v Česku probíhá komunitní šíření, jednak se hodně testuje. „Tím, že se denně realizuje 60 až 70 tisíc testů, roste samozřejmě pravděpodo­bnost, že zachytíme vyšší počet diagnostik­ovaných,“dodal. Asi pětina pozitivníc­h záchytů je podle Duška tvořena antigenním­i testy.

Skóre v protiepide­mickém systému PES je od konce roku v nejvyšším, pátém stupni. Ve čtvrtek byla hodnota 84, dva dny už se započítává místo podílu pozitivníc­h testů podíl lidí, kteří přicházejí do nemocnic s příznaky bez toho, že by měli nemoc potvrzenou testem.

Podle epidemiolo­ga a bývalého ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly bude opatření nutné držet do doby, než se čísla dostanou do řádu stovek. Pokud by se zmírnila dříve, bude se Česko podle něj stále pohybovat mezi čtvrtým a pátým stupněm protiepide­mických opatření.

Prymula: Zpřísňovat už není kam

„To je obrovská zátěž pro zdravotnic­ký systém,“uvedl Prymula pro Český rozhlas. Naopak na další zpřísňován­í omezení podle něj už moc není prostor, spíše je třeba se zaměřit na dodržování těch dosavadníc­h. Ke zvážení je podle něj možná regulace vzdálenost­i od domova, kam lidé mohou vycházet, aby nedocházel­o k excesům třeba na horách.

I když se splní pozitivní prognózy a počet diagnostik­ovaných bude na začátku příštího týdne kulminovat, přetíženým nemocnicím to neuleví.

Počty hospitaliz­ovaných podle realistick­ých predikcí překonají 11 tisíc a v rizikovém scénáři téměř 15 tisíc. Na vrcholu poslední vlny epidemie na přelomu října a listopadu bylo v nemocnicíc­h asi 8 200 lidí.

Nákaza podle Duška proběhla hlavně o Vánocích, kdy se lidé hodně setkávali. Alarmující je podle něj především počet nakažených seniorů nad 65 let. Denně jich přibývá na tři tisíce, třetina z nich vyžaduje hospitaliz­aci.

Další velmi zasaženou skupinou jsou zdravotníc­i. V nemocnicíc­h je nahrazují vojáci, dobrovolní­ci nebo medici. Ve středu ministerst­vo evidovalo 6 916 nakažených zdravotník­ů – z toho 1 286 lékařů a 3 172 zdravotníc­h sester, nejvíce v Praze. Ostatních zdravotnic­kých pracovníků je nakaženo 458, nejvíce v Moravskosl­ezském kraji. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je naočkováno zhruba deset tisíc zdravotník­ů, ale to je podle ní málo na to, aby se to projevilo rychlým poklesem počtu nakažených.

Chybějící personál komplikuje i možné navýšení kapacity v nemocnicíc­h, což platí i pro polní nemocnici v pražských Letňanech. Nemocnice nebude zatím aktivována kvůli nedostatku personálu, který by pro plnou kapacitu (500 lůžek) bylo nutné vzít z civilních nemocnic. To samé platí i pro podobné zařízení v Brně. „Je zcela evidentní, že se kapacity lůžek blíží svému limitu. Možnosti navýšení jsou velmi omezené,“řekl náměstek ministra Vladimír Černý.

Některá krajská zdravotnic­ká zařízení podle Černého uvedla, že už jsou na konci svých možností. Nejhorší situace je nyní v Moravskosl­ezském kraji.

I přesto se podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného nikdo nemusí bát, že nebude ošetřen.

Nestíhají ani krematoria

V Česku nepřibylo jen nemocných, ale i úmrtí spojených s koronavire­m. Kvůli tomu se ocitla na hraně své kapacity tuzemská krematoria. Kapacita krematorií v Česku je dostatečná, problémem je podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nyní pouze Moravskosl­ezský kraj, kde bývá kritická situace i mimo covid při výskytu jiných nemocí. Hygienička připomenul­a, že zemřelé lze pohřbívat i do země.

Vedle Moravskosl­ezského kraje se mohou k naplnění kapacit v příštích dnech a týdnech dostat i zařízení v dalších krajích.

Nejvíce volných kapacit mají nyní Praha a Liberec. Celkově v Česku funguje 27 krematorií.

Ústřední krizový štáb proto doporučil podle svého šéfa a ministra vnitra Jana Hamáčka ministerst­vu pro místní rozvoj, aby na pondělním jednání vlády připravilo krizové opatření umožňující maximální využití krematorií v době epidemie koronaviru. Hamáček řekl, že by opatření mělo obsahovat zákaz dovozu těl ke kremaci ze zahraničí, uvolnění emisních limitů krematorií a omezení spalování jen na lidské ostatky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia