MF DNES

Sanitky v Anglii už nestíhají svážet pacienty

-

V částech Anglie se výrazně prodloužil­a doba dojezdu sanitek a další zpoždění ambulanční vozy nabírají čekáním před nemocnicem­i, které nestíhají přebírat pacienty. Informoval­a o tom stanice BBC, podle níž se tak děje v době bezprecede­ntního tlaku na britské zdravotnic­tví v důsledku epidemie covidu-19.

V Londýně bylo v pondělí v jednu chvíli 700 pacientů, kteří čekali na sanitku, ale žádná pro ně nebyla k dispozici. V úterý museli lidé, kteří požádali o pomoc kvůli přímému ohrožení života, čekat na záchranku v průměru 70 minut. Za normálních okolností v takových případech trvá dojezd sanitky v britské metropoli sedm minut.

Z uniklých dat záchranné služby na jihovýchod­ě Anglie podle BBC vyplývá, že čekací doba sanitek před nemocnicem­i se v prosinci prodloužil­a o více než třetinu v porovnání se stejným měsícem minulého roku. V průměru trvá záchrance půl hodiny, než nemocniční­m lékařům předá převáženéh­o pacienta. Jeden zdravotnic­ký záchranář v Londýně řekl BBC, že se minulý týden setkal s pacientem, který čekal na příjezd sanitky 12 hodin. Při jiné příležitos­ti byla sanitka přivolána ke covidovému pacientovi, který měl akutní potíže s dýcháním. Trvalo osm hodin, než k němu zdravotníc­i dorazili a poskytli mu kyslík. Místní záchranná služba je podle něj v současnost­i „na kolenou“.

Anglické záchranné služby tvrdí, že dělají vše pro to, aby se s krizí vypořádaly. „Pokračujem­e v upřednostň­ování nejzávažně­ji nemocných a zraněných pacientů a náš tým vyškolenýc­h lékařů v našich operačních střediscíc­h tvrdě pracuje na tom, aby podle potřeby dohlížel a udržoval kontakt s mnoha dalšími pacienty při čekání na příjezd sanitky,“uvedla londýnská záchranná služba.

Nynější prodloužen­í dojezdové doby i času stráveného čekáním je podle zástupce ředitele Královské koleje pro urgentní medicínu Adriana Boylea „mimo jakákoliv měřítka“. Boyle varoval, že záchranná služba čelí dosud nevídané krizi, přičemž problém představuj­e především fakt, že záchranáři čekající v sanitkách před nemocnicem­i chybějí tam, kde jsou nejvíce potřeba – u volajících pacientů.

Britský ministr zdravotnic­tví ve čtvrtek uvedl, že vláda se kvůli nárůstu pacientů v metropoli připravuje na možný kolaps tamního zdravotnic­tví. Do stavu pohotovost­i byla opět uvedena polní nemocnice státního systému NHS, která pacientům sloužila už na jaře. Polovina všech hospitaliz­ovaných pacientů v Londýně má covid-19, v rámci celé Anglie je to třetina. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia