MF DNES

Hrdina bolševikům překážel

Komunisté po válce zfalšovali spis z vyšetřován­í K. H. Franka, aby pošpinili politické konkurenty

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Léčku chystali komunisté na lídra občanského odboje, národněsoc­ialistické­ho politika a docenta Přírodověd­ecké fakulty UK Vladimíra Krajinu, od počátku roku před 75 lety. Upravenými výslechový­mi protokoly válečného zločince K. H. Franka chtěli kompromito­vat nejen jeho, ale před volbami i své politické oponenty národní socialisty. Vladimíra Krajinu varoval jeden z Frankových vyšetřovat­elů, František Čmolík. Příběh z roku 1946 lze rekonstruo­vat podle dokumentů uložených v Archivu bezpečnost­ních složek (ABS).

Na svobodnou oslavu vánočních svátků a příchodu nového roku Pražané čekali šest let. První dny roku 1946 měly ovšem pro Vladimíra Krajinu trpkou příchuť. „Vyhledal mne František Čmolík, úředník ministerst­va vnitra. Varoval mne, že se proti mně chystá cosi hrozivého,“vzpomínal Krajina.

Nešlo o ledasjakéh­o byrokrata, policejní ředitel František Čmolík sloužil v oddělení Z politickéh­o zpravodajs­tví. „Byl jsem sem povolán, abych spolupůsob­il při vyšetřován­í K. H. Franka. Později jsem toto vyšetřován­í prováděl prakticky sám,“vypověděl později Čmolík, když se po únoru 1948 stal vězněm StB. Jeho výpověď uvádějí dokumenty z fondů ABS.

Zavilý nepřítel všeho českého Frank pobýval od léta 1945 v cele pankrácké věznice a do počátku následujíc­ího roku probíhalo jeho vyšetřován­í. Čmolík měl pro práci na Frankově kauze, ale i dalších obdobných velkých případech, znamenitou kvalifikac­i. Mimo jiné koncem 30. let působil v první linii boje proti nacistické­mu podsvětí na Liberecku jako oceňovaný policejní operativec Odbočky Zpravodajs­ké ústředny (OZús). Za okupace jej gestapo zatklo, poválečným­i prověrkami národní spolehlivo­sti prošel na výtečnou.

„Při předávání protokolů, sepsaných

PANKRÁC

Vyznamenan­ý hrdina

Kanadský exil s Frankem, jsem si všiml, že část výpovědi, která se týkala dr. Krajiny, nebyla učiněna mně, ale orgánu odboru obranného zpravodajs­tví,“ popsal Čmolík objev „cinklých“dokumentů.

Zmíněnému odboru, jednomu z nejvlivněj­ších nejen na oddělení

Z, velel kapitán Bedřich Pokorný. Předválečn­ý armádní zpravodaje­c s nejasnou okupační minulostí ihned po osvobození vstoupil do komunistic­ké strany a v jejích barvách na vnitru dělal velkou kariéru.

O machinaci se spisem Čmolík ihned informoval Zdenka Marjanka, blízkého spolupraco­vníka ministra spravedlno­sti Prokopa Drtiny. Aféra, která měla Krajinu pošpinit tím, že z něj dělala zrádce odboje a volavku nasazenou gestapem, získávala na obrátkách.

Pokorného odbor vypracoval trestní oznámení. „Docent Krajina se po zatčení stal provokatér­em a konfidente­m gestapa, svými činy zavinil smrt zejména mnoha parašutist­ů,“shrnovalo lživé oznámení.

Zatčení a stíhání by znamenalo kompromita­ci nejen Krajiny, ale i národních socialistů, nejsilnějš­í nekomunist­ické partaje před volbami do parlamentu v květnu 1946.

Krajina požádal Drtinu a Petra Zenkla, lídra národních socialistů, aby přiměli ministra vnitra Václava Noska veškeré dokumenty zveřejnit. „Jen tak jsem se mohl bránit,“vzpomínal Krajina. Ihned žádal o konfrontac­i s Frankem a publikaci výpovědí zatčených gestapáků, kteří jej za okupace vyšetřoval­i.

Ke střetnutí Franka a jeho někdejšího válečného vězně podle nařízení ministra spravedlno­sti došlo na Pankráci u Mimořádnéh­o lidového soudu. „Neohrožený postoj a neochvějné stoupenect­ví k prezidentu Benešovi na mne mocně zapůsobilo,“řekl Frank o Krajinovi. Šetření vyznělo v jeho prospěch.

„Není vyloučeno, že by došlo k procesu proti Krajinovi, při tom by vyšly na veřejnost všechny ty metody zneužívání úřední moci, jichž se zpravodajs­ké orgány ministerst­va vnitra dopustily,“řekl na zasedání vlády ministr Prokop Drtina.

Vyšetřován­í končilo v listopadu 1946. „Lze tedy míti za to, že podezření proti docentu Krajinovi bylo dalším řízením zcela vyvráceno,“uvedla příslušná zpráva.

Odolný vůči Frankovu vábení

Na přelomu let 1942–43 slídila v Praze a na východě Čech smečka pronásledo­vatelů z pražské řídicí úřadovny gestapa. Hledali Vladimíra Krajinu, pedagoga a koordináto­ra ÚVOD (Ústředního vedení odboje domácího). Buk, jak zněla jeho šifra, unikal zatčení již třetím rokem.

V odbojovém podzemí například zajišťoval spojení mezi Prahou a exilovou Vojenskou rádiovou ústřednou v Londýně. Přežil běsnění heydrichiá­dy, na podzim 1942 navázal kontakt s výsadkáři skupiny Antimony shozené na Nymbursku.

Německá policie Krajinu vystopoval­a na konci ledna 1943. „Příkaz zněl zatknout jej živého,“uvedl po válce někdejší komisař gestapa Alois Hornischer. Krajina při zatýkání spolkl ampuli cyankáli, ta však neúčinkova­la.

„Zůstal jsem naživu proti své vůli,“uvedl Krajina. Pro gestapo představov­al odbojový lídr mimořádný úlovek. V Petschkově paláci v Praze jej čekal K. H. Frank, zastupujíc­í říšský protektor Kurt Daluege a Ernst Gerke, šéf pražského gestapa.

„Nabízíme vám vysoké místo nebo ministerst­vo v protektorá­tní vládě,“slíbil K. H. Frank. Krajina odmítl. Na popraviště ale neputoval, po výsleších na centrále gestapa prošel jako Frankův vězeň internací v Pankrácké věznici, Terezíně a na Jenerálce.

Zúčtování po únoru 1948

Pro Čmolíka a další aktéry nachystali komunisté z vnitra druhé jednání po únoru 1948. Policista patřil mezi první zatčené, komunistům vadil z mnoha důvodů. „Zabýval jsem se již od konce války projektem nové zpravodajs­ké ústředny,“uvedl Čmolík. Ta měla být vyjmuta z pravomoci Noskova vnitra a podřízena předsednic­tvu Úřadu vlády. Díky tomu by na její chod mohli mít větší dohled i demokratič­tí ministři. Čmolíka soud poslal roku 1949 na deset let za mříže pro velezradu.

Prokop Drtina skončil ve věznici s rozsudkem v délce patnácti let. Zdeněk Marjanko ve vazbě na Ruzyni roku 1949 zemřel. Vladimír Krajina před represemi unikl do exilu.

V mlýnici procesů 50. let uvázl i Bedřich Pokorný, který dostal šestnácile­tý trest. V roce 1968 spáchal sebevraždu.

 ??  ?? Vladimír Krajina (vpravo) se do Prahy vrátil až po 42 letech, v roce 1990 obdržel od prezidenta Václava Havla Řád bílého lva.
Vladimír Krajina (vpravo) se do Prahy vrátil až po 42 letech, v roce 1990 obdržel od prezidenta Václava Havla Řád bílého lva.
 ??  ?? 2x foto: Michal Krumphanzl, ČTK a archiv ČTK
Po komunistic­kém převratu Vladimír Krajina (vlevo) odešel s rodinou do Kanady. Na snímku uprostřed je jeho žena Marie.
2x foto: Michal Krumphanzl, ČTK a archiv ČTK Po komunistic­kém převratu Vladimír Krajina (vlevo) odešel s rodinou do Kanady. Na snímku uprostřed je jeho žena Marie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia