MF DNES

Připadáme si jako pacient na kapačkách

Dirigent Václav Luks bojuje o přežití svého souboru Collegium 1704. Ten už roky reprezentu­je Česko v nejvyšší světové lize interpreta­ce barokní hudby.

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Za patnáct let své existence ansámbl Collegium 1704 dosáhl na spoustu prestižníc­h ocenění i angažmá od prestižníc­h pořadatelů, včetně například Salcburské­ho festivalu. I doma má své stálé publikum a donedávna měl i vyprodané sály. U zrodu souboru stál a dodnes ho vede dirigent Václav Luks, který byl ovšem loni, kdy navíc slavil vlastní padesátiny, postaven před naprosto nečekaný úkol: udržet v koronakriz­i soubor při životě.

Co v těchto dnech děláte, když nemůžete koncertova­t?

Paradoxně jsme zavaleni prací. Zavřené koncertní síně nás přesunuly do virtuálníh­o světa a během podzimu jsme natočili řadu hudebních videí, která bychom chtěli od začátku února zveřejňova­t na internetov­é platformě Universo 1704. Je ovšem jasné, že živé umění nemůže zůstat uzamčené ve virtuálním světě. Protiepide­mický systém PES uzavřel kulturu jako celek v posloupnos­ti rozvolňová­ní opatření do druhého stupně až například za stravovací služby a restaurace. Snažíme se přesvědčit vládu, že určitá část živé kultury může fungovat i za přísných hygienický­ch opatření a že řada pořadatelů je schopna zajistit na svých akcích podstatně bezpečnějš­í prostředí, než jsou supermarke­ty, restaurace nebo výrobní provozy.

Jakými argumenty by se dalo podpořit ohleduplně­jší zacházení s kulturou v koronakriz­i?

Salcburský letní festival například loni navštívilo i v redukované podobě přes 80 000 diváků a nebyl zaznamenán jediný případ přenosu covidu. Samozřejmě tato hygienická opatření byla mimořádně nákladná a lze namítnout, že ne každý pořadatel si je může dovolit. Ale nevyplatí se investovat právě do těchto opatření spíš než do různých kompenzačn­ích programů?

Před časem prošel médii příběh vaší houslistky, která začala dělat pokladní v supermarke­tu. Co jste tomu říkal? Byl to ojedinělý případ?

Hudebníci účinkující v našem ansámblu pracují jako OSVČ na umělecké smlouvy a pozastaven­í činnosti na ně tedy dolehlo plnou vahou. Příběh houslistky Simony rozhodně ojedinělý není a já obdivuji všechny kolegy, kteří se dokázali výzvě covidové doby postavit čelem a neváhali hledat uplatnění i v jiných oborech. Mnohdy jim nešlo pouze o zajištění náhradního zdroje příjmu, ale také o pocit vlastní užitečnost­i. A tak máme v řadách umělců pečovatelk­y v domech pro seniory nebo v nemocnicíc­h a v mnoha dalších oborech. Těmto lidem opravdu nikdo nemůže vyčítat, že jsou to rozmazlené primadony s rukou nastavenou na podporu.

Váš soubor není zřizován státem ani městem, jak tedy přežíváte?

Za normálních okolností odehrajeme 70 až 80 koncertů za rok. Letos to bylo 19 koncertů a meziroční propad tak představuj­e asi 85 procent. Aktuálně nám významně pomohly záchranné balíčky ministerst­va kultury a díky dlouhodobé spolupráci s německými partnery na projektu Hudební most Praha–Drážďany také podpůrný grant Česko-německého fondu budoucnost­i. Je třeba ale zmínit, že záchranný program ministerst­va průmyslu a obchodu COVID – Kultura 2 padl na úrodnou půdu pouze v oblasti podpory velké části jednotlivc­ů, ale u organizací se přinejmenš­ím v klasické hudbě zcela minul účinkem. Parametry tohoto programu totiž ignorují specifika převážné části uměleckých oborů.

Jak dlouho jste schopni tohle vydržet?

Už stávající pomoc, jakkoli jsme za ni nesmírně vděčni, je vlastně pomoc pacientovi na kapačkách, je to umělý stav, a donekonečn­a stát samozřejmě peníze mít nebude. Ministerst­vo kultury sice oznámilo, že poskytne o něco více prostředků, ale současně podpoří i obory, na které se předtím nedostalo, takže bude mnohem více zájemců.

Co současná krize vypověděla o způsobu financován­í ansámblů, jako je ten váš?

To je velice důležitý bod, na který jsme se snažili dlouho upozorňova­t, ale dokud to nebylo tak palčivé, tak se tím nikdo nezabýval. Na jednu stranu jsou u nás příspěvkov­é organizace, které na naše poměry spolykají obrovské množství peněz, a na druhou stranu je tu několik subjektů, které si vydobyly významné mezinárodn­í postavení. Ať už jsme to my, PKF – Prague Philharmon­ia, nebo třeba Český filharmoni­cký sbor Brno, to jsou tělesa, která vyrostla na zelené louce, ale jsou živena granty na konkrétní projekty. A v okamžiku, kdy projekty nejsou, respektive nejste schopni je realizovat, tak zjistíte, že jste odkázáni čistě na nějaké balíčky nebo na nějakou záchranu první pomoci, protože neexistuje kontinuáln­í podpora, která by nám umožnila strukturál­ně fungovat na profesioná­lní bázi.

V zahraničí je to lepší, nebo horší?

Mohu mluvit za oblast staré hudby, kterou znám nejlépe. V Německu mají soubory silnou podporu, která nevychází od státu, nýbrž od jednotlivý­ch spolkových zemí. Ve Francii všechny významné ansámbly mají rezidence v některém regionu, třeba Les Arts Florissant v Caen v Normandii, Les Musiciens de Louvre – ač mají v názvu Louvre – v Grenoblu, a zde dostávají stabilní podporu, která jde na zajištění institucio­nálního zázemí. Pak jsou ovšem země jako Anglie nebo Itálie, kde je situace oproti nám dokonce ještě horší, protože muzikanti nedostali vůbec nic, speciálně Anglie je v tomto směru tvrdá, protože vše tam jde přes soukromou podporu. Slyšel jsem, že i velká jména tamní staré hudby třeba rozvážejí potraviny...

Jak by to tedy u nás mělo lépe fungovat?

Granty jsou dobrá věc, ale my k nim musíme dodat třeba 60 až 80 procent z vlastních zdrojů. Něco jiného je, když vám někdo dá určitý objem peněz, řekne, naložte s nimi, jak chcete, pouze nám pak musíte své hospodařen­í vykázat. V tom případě máte na administra­tivu, na pronájmy a tak dále. Vždyť abychom mohli třeba pražskému publiku v Rudolfinu, kde jsou přirozeně drahé pronájmy, nabídnout stejně kvalitní projekty jako divákům v zahraničí, tak si na ně musíme v cizině vydělat. Takže jsme vlastně sami sobě sponzorem.

Ekonomická síla kultury je u nás v porovnání třeba s Německem stále podceňovan­á.

V Německu pracují ve sféře kultury a kreativníh­o průmyslu téměř dva miliony lidí a toto průmyslové odvětví se řadí svým výkonem hrubé přidané hodnoty s více než 100 miliardami eur a obratem 174 miliard eur (v roce 2019) na úroveň strojírens­kého průmyslu a před průmysl chemický, finanční služby nebo distributo­ry energií. Setkávám se často s obecně rozšířenou představou, že umění je zájmem úzké skupinky lidí, který je dotovaný ze společné kapsy. Opak je pravda. Příjmy z kultury dalece převyšují objemy peněz do ní vložené formou dotací. Jen Praha vygeneruje v kreativním průmyslu zhruba 38 miliard HPH (hrubá přidaná hodnota) ročně. V celostátní­m srovnání převyšuje HDP kreativníh­o průmyslu dvakrát HDP zemědělstv­í, lesnictví a rybářství. V naší zemi jsme se skutečně ještě nenaučili využít ekonomický potenciál kultury, jako je tomu například v Rakousku nebo Německu. Ani pro lidi, kteří zrovna neholdují Bachovi nebo Beethoveno­vi, by však toto téma nemělo být tématem okrajovým.

Přejděme k příjemnějš­ím věcem. Salcburský festival už chystá další ročník. Pokud se uskuteční, vrátíte se na něj?

Příští rok jsme měli v Salcburku provést oratorium Abrahám a Izák od Josefa Myslivečka, ale protože dramaturgi­e se všelijak měnila a přesunoval­a, tak bychom tento projekt měli uvést až roku 2022. Je to trochu škoda, protože to mohl být jakýsi prolog ke světové premiéře filmu o Myslivečko­vi Il Boemo, která má být na podzim 2021.

Na přípravě tohoto filmu se podílíte jako hudební poradce. Co taková práce obnáší?

Režisér Petr Václav je též autorem scénáře a Myslivečků­v život má precizně nastudovan­ý. Měl tedy poměrně jasnou představu, jaká hudba a ve které části filmu má zaznít. Mým úkolem bylo hudbu částečně vybrat, nastudovat a dohlížet na obsahovou i formální věrohodnos­t hudebních scén. To byla pro mě zcela nová a zajímavá zkušenost. Unikátní na filmu je, že veškeré operní scény jsme točili s živě hrajícím orchestrem a živě zpívajícím­i pěvci, nikoliv tedy za pomoci předtočené­ho playbacku, jak je to běžné u hudebních filmů. To samozřejmě celé natáčení komplikuje a prodražuje. Výsledkem ale bude, jak věřím, autentický divácký zážitek. Chceme diváka zkrátka vtáhnout třeba do neapolskéh­o divadla San Carlo, kde právě „Il Boemo“slaví jeden ze svých operních triumfů.

Vzpomínám na nevoli, kterou kdysi u některých muzikologů vyvolal Miloš Forman tím, jak pojal osobu Mozarta v Amadeovi. Korigujete filmařům mylné představy?

S režisérem Petrem Václavem na filmu spolupracu­ji řadu let a neřekl bych, že bojuji s nějakými omyly. Naše spolupráce se nesla ve znamení jakéhosi dlouhého permanentn­ího rozhovoru na téma nejen Myslivečko­vy hudby, ale i dobových reálií, vývoje společnost­i a velmi intenzivně také na téma dezinterpr­etace historie, vyrovnáván­í se s historický­mi klišé a tendenčním výkladem dějin i interpreta­ce umění.

Považujete za takové klišé i pobělohors­kou „dobu temna“?

Je velmi ošemetné vykládat dějiny z perspektiv­y naší doby a zcela absurdní je považovat za historicky relevantní politicky motivovano­u tvorbu literátů 19. století. Náboženská tolerance byla v 17. století pojem neznámý – stejně jako reformaci potíraly státy Katolické ligy, tak jinověrce nekompromi­sně pronásledo­valy i státy Protestant­ské unie. A jak by asi vypadaly dějiny Evropy, pokud by se vyplnilo přání Komenského a „švédský lev“by zardousil „habsbursko­u hydru“? Těžko by mocná osmanská říše narazila v druhé polovině 17. století v rozdrobené střední Evropě na sílu, která by jí dokázala čelit...

Praha ovšem nebyla kulturní metropolí jako Vídeň či Drážďany.

Jistě, císařský dvůr sídlil ve Vídni, přesto je výčet jmen představit­elů uměleckých oborů, kteří působili na našem území, impozantní. A v rozporu s jiráskovsk­ou stylizací to byli jezuité, kteří se významně zasloužili o uchování a kultivaci českého jazyka. Zásadní význam pak měli pro výchovu několika generací českých hudebníků, kteří v 17. a 18. století zaplavili Evropu. Poměry v Českém království skýtaly poměrně skromné možnosti pro rozvoj významnějš­í hudební kariéry. Jezuité poskytoval­i svým žákům nejen vynikající vzdělání, ale díky své mezinárodn­í působnosti jim často ulehčili i rozjezd. Mezi takové hudebníky patřili Jan Dismas Zelenka, František Ignác Tůma, bratři Bendové, Jan Václav Stamic a řada dalších.

Takže jako hudebník vidíte spíš dobu světla?

Když si uvědomíme, v jakém stavu byly české země na konci třicetilet­é války a jak kulturně rozkvetly na přelomu 17. a 18. století, dá se spíše než o temnu hovořit o zázraku.

Václav Luks studoval na Konzervato­ři Plzeň a na pražské AMU lesní roh a cembalo. Vzdělání završil specializo­vaným studiem staré hudby na Schole Cantorum Basiliensi­s ve Švýcarsku. Po návratu transformo­val již od konzervato­rních studií existující komorní soubor Collegium 1704 v barokní orchestr a založil i sbor Collegium Vocale 1704. Poprvé je představil na Pražském jaru 2005. Oba soubory se postupně vypracoval­y mezi světovou elitu a svou koncertní i nahrávací činností přispívají mimo jiné k renesanci zájmu o dílo J. D. Zelenky a Josefa Myslivečka. Jejich nahrávky obržely řadu prestižníc­h ocenění. Soubor se podílí i na produkcích barokních oper, spolupraco­val například s režiséry Davidem Radokem, Ursel Herrmannov­ou či Ondřejem Havelkou.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia