MF DNES

Nech se očkovat, Václave, vzkazuje Zeman Klausovi

- — Josef Kopecký

PRAHA Prezident Miloš Zeman včera vyzval lidi, aby ještě vydrželi omezení kvůli šíření koronaviru, než se veřejnost proočkuje.

„Vždy očkování uspělo, není důvod očekávat, že neuspěje nyní,“řekl Zeman. „Nechám si to píchnout asi za týden,“uvedl v rozhovoru pro Blesk. „Kdyby vakcína nebyla, tak by bylo odporné snášet restrikce. Prosím všechny, vydržte. Světlo na konci je,“uvedl Zeman.

„Lidé už jsou otrávení, unavení a odmítají tvrdá, restriktiv­ní opatření,“připustil ale prezident. Nechal by zavřeno tam, kde se lidé velmi shlukují a šíří se infekce. K tomu, že provozovat­elé skiareálů volají po tom, aby mohli otevřít, Zeman řekl, že lyžaři si podle něj ještě letos zalyžují. „Nech se očkovat, Václave, jinak riskuješ, že tě covid dožene,“vzkázal také bývalému prezidento­vi Václavu Klausovi, který je odpůrce očkování.

Ať je můj nástupce Babiš

Prezident Miloš Zeman se vyjadřoval i k zahraniční politice. Řekl, že si nepamatuje jakéhokoli amerického prezidenta, který by odcházel s takovou ostudou jako Donald Trump. „Neuznal porážku, nepoučil se, ale co horšího, vyštval do akce před Kapitol a nakonec do Kapitolu tisíce lidí. Tím nepřímo způsobil i smrt těch pěti,“řekl Zeman. Prezident také komentoval příští prezidents­kou volbu v Česku. Za vhodného kandidáta by považoval premiéra Andreje Babiše a volil by ho. „Kdyby kandidoval, volil bych ho,“řekl Zeman. Babiš svou kandidatur­u nepotvrzuj­e, ale už ani nevylučuje. Jenom smrt podle něj nemůžeme vyloučit. „Já jsem manažer, krizový manažer. Víte, že já neumím mluvit,“řekl Babiš naposledy v Partii na Primě.

Pověřím vítěze s většinou

Prezident Zeman také reagoval na to, že se s ním chce setkat šéf Pirátů Ivan Bartoš a ptát se ho, jak bude postupovat po volbách do Sněmovny. Bartoše zajímá, zda dá šanci sestavit vládu lídrovi strany, která bude mít sama nejvíc křesel, nebo tomu, kdo sežene podporu 101 a více poslanců. „Já si počkám na tu povolební situaci, a ať už to bude kdokoli, tak bude muset mít kromě vítězství ve volbách také zajištěnou, pokud nedostane 51 procent, nějakou koalici, protože co se stane, když ho jmenuji premiérem? Tak on sestaví vládu, s tou vládou půjde do Sněmovny a požádá o důvěru. A když tu důvěru nedostane, tak prezident má ještě jednu šanci jmenovat premiérem. Může to být tentýž, může to být druhý na pásce a třetí šanci už má předseda Sněmovny,“uvedl Zeman.

 ?? Foto: MAFRA ?? Volil by Babiše Zeman podpořil premiéra v boji o Hrad.
Foto: MAFRA Volil by Babiše Zeman podpořil premiéra v boji o Hrad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia