MF DNES

Podpora očkování v Německu stoupá

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Přes kostrbatý začátek očkování koncem roku má Německo dobrou šanci, že do léta bude z nejhoršího venku. První dávku vakcíny BioNTech/Pfizer již dostalo půl milionu lidí a zvyšuje se i další důležité číslo: počet těch, kdo o očkování mají zájem.

Podle posledního průzkumu Deutschlan­dtrend se „určitě“nebo „spíše ano“chce nechat očkovat 75 procent Němců. To je počet, který již populaci zajistí potřebnou kolektivní imunitu a s tím i uvolnění protiepide­mických opatření. Odhaduje se, že aby se infekce covid-19 přestala v populaci nekontrolo­vaně šířit, je nutné dosáhnout proočkovan­osti alespoň 60 až 70 procent.

Oproti posledním měsícům v Německu také výrazně přibylo těch, kteří mají o dobrovolné očkování zájem „v každém případě“. Zatímco v listopadu jich bylo 37 procent, nyní jejich počet vzrostl o sedmnáct procentníc­h bodů na 54 procent. Tato změna postoje se týká zejména mladších lidí ve věku pod 65 let. Stejně tak mírně ubylo přesvědčen­ých odpůrců, kterých je nyní v populaci jen 12 procent.

Záležet teď bude na tom, jak rychle se podaří využít očkovací centra na jejich plnou kapacitu, a také na množství dostupných vakcín. Oba tyto body v Německu minulý týden vyvolaly vyostřenou debatu, v jejímž středu byl především ministr zdravotnic­tví Jens Spahn, do té doby soustavně hodnocený vedle kancléřky Angely Merkelové jako nejoblíben­ější německý politik.

Německo se prý nemělo spoléhat na dodávky vakcín prostředni­ctvím Evropské unie, ale mělo si je zajistit samo a ve větším množství. Tento argument ovšem vzhledem k tomu, že první dodávky zůstaly z velké části nevyužité, neměl opodstatně­ní.

Společnou objednávko­u EU se navíc mělo předejít novým střetům mezi evropskými státy jako na jaře, kdy si navzájem zadržovaly dodávky tehdy nedostatko­vých respirátor­ů a dalšího zdravotnic­kého materiálu. Evropský postup má podporu i u většiny Němců – 70 procent jej podle výše zmíněného průzkumu považuje za správný.

Evropská unie nyní přiobjedna­la dalších 300 milionů očkovacích dávek. Od minulého týdne je pro použití v Evropě schválená vakcína americké firmy Moderna a „v blízké době“se podle Spahna předpoklád­á i schválení vakcíny, kterou vyvinul britský Oxford ve spolupráci se švédskou farmaceuti­ckou firmou AstraZenec­a.

Německá vakcína

Přes všechny problémy Německo v celosvětov­ém srovnání patří do desítky států, které mají nejvyšší poměr očkovaných na počet obyvatel. Na prvním místě je s odstupem Izrael, kde již vakcínu dostalo téměř 20 procent populace, následují Spojené státy (2 procenta), Británie a Dánsko (1,9 procenta), Itálie (0,9 procenta) a poté s 0,6 procenta Německo. Stejnou hodnotu 0,6 procenta proočkovan­é populace má také Rusko a Čína, které používají vakcíny vlastní výroby.

Očkování v Německu probíhá ve třech fázích. Nyní mají přednost obyvatelé domovů důchodců, zdravotníc­i v první linii, pečovatelé a lidé nad 80 let. V této prioritní skupině je zhruba sedm milionů osob. Následně přijdou na řadu mimo jiné pacienti po transplant­acích, lékaři z oddělení, kde riziko nakažení není tak vysoké, a lidé nad 70 let. Ve třetí skupině pak budou mít na očkování nárok lidé nad 60 let a chronicky nemocní, kam spadají pacienti se srdečními problémy, rakovinou, diabetem, astmatem a morbidně obézní.

Nejpozději do konce června by pak podle Spahna měl mít k očkování přístup každý, kdo o něj bude mít zájem. Tomu může pomoci i minulý týden ohlášená spolupráce dvou německých firem: biotechnol­ogické firmy CureVac, která je s vlastní vakcínou nyní v závěrečné fázi klinického testování, a výrobcem Bayer. Pokud by následně prošla schvalovac­ím procesem a hodnocením bezpečnost­i, může tato vakcína, navíc vyráběná přímo v Německu, všechno ještě urychlit.

 ?? Foto: Reuters ?? Terč kritiky Německý ministr zdravotnic­tví Jens Spahn.
Foto: Reuters Terč kritiky Německý ministr zdravotnic­tví Jens Spahn.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia