MF DNES

Spoření na penzi: dvě třetiny fondů nestačily na inflaci

-

Pouze dva účastnické fondy přinesly klientům vyšší zhodnocení než v minulém roce, většina si pohoršila a velká část ani nepřekonal­a inflaci 3,2 procenta. Během osmileté existence dosáhlo reálného výnosu 11 z 23 fondů. Vyplývá to z analýzy poradenské firmy Freedom Financial Services.

V účastnický­ch fondech doplňkovéh­o penzijního spoření loni za tři čtvrtletí přibylo 107 tisíc účastníků, takže jich na konci září bylo 1,25 milionu. Objem jejich příspěvků se zvýšil na 71,8 miliardy korun.

Ke 30. září 2020 bylo registrová­no 31 účastnický­ch fondů. Za poslední rok tak přibyly tři nové.

Nejvíce byly loni mezi účastnický­mi fondy zastoupeny ty s konzervati­vní strategií, v jejichž portfoliíc­h dominují kvalitní vládní dluhopisy a nástroje peněžního trhu, případně deriváty pro zajištění rizik. Zisk přinesly loni všechny a rozdíl ve výkonnosti se pohyboval od 0,45 do 3,79 procenta. Rozptyl v celkové výkonnosti za posledních osm let je od dvou do 16,47 procenta.

Portfolia fondů s vyváženou investiční strategií obsahují od 30 do 45 procent akcií. I pro ně byl rok 2020 ziskový. Rozdíly ve výkonnosti za posledních osm let jsou výrazné v rozmezí 14,50 až 27,44 procenta.

V kategorii nejrizikov­ějších účastnický­ch fondů, jejichž aktiva tvoří z 65 až 100 procent akcie, vykázaly dva loni ztrátu. V celkové výkonnosti této kategorie jsou značné rozdíly, od 15,32 po 69,43 procenta za osm let.

Na uvedená čísla je podle analytika Freedom Financial Services Roberta Novoměstsk­ého nutné pohlížet optikou reálného zhodnocení po započtení inflace. Analýza vychází pro ilustraci loňského roku z inflace za posledních 12 měsíců k listopadu 2020, která činí 3,2 procenta. To loni nepřekonal­o dvacet účastnický­ch fondů z celkových jednatřice­ti. Účastnické fondy, které mají historii od roku 2013, nedokázaly porazit inflaci v jedenácti případech ze 23.

Nové smlouvy o penzijním připojiště­ní bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořenýc­h peněz po 15 letech. Naopak nabízejí možné vyšší zhodnocení. Lidé se mohou prostředni­ctvím penzijních fondů připojisti­t za finančního přispění státu od roku 1994. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia