MF DNES

Nepochopen­ý génius

Proč se Pavel Brendl neprostříl­el ke hvězdám

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Slyší-li Jan Hlaváč jméno Brendl, okamžitě si vybavuje jednu příhodu. „Přiletěl se svým typickým výrazem v obličeji po trejdu z Philadelph­ie do Caroliny a kanadští kluci se mě v kabině ptali: Hele, baví ho to vůbec?“

Zkušenější útočník Hlaváč poznal talentovan­ého krajana na předchozí štaci u Flyers a parťáky v týmu Hurricanes uklidňoval: „Jo, nechte ho. Uvidíte, až vystřelí.“

Brendl totiž často i v nejvypjatě­jších chvílích působil nevzrušeně až skoro znuděně či naštvaně, což mu zejména v mládí kazilo pověst.

Góly ovšem dával naprosto přirozeně. Suverénně, téměř ledabyle. V podstatě bez míření a s neuvěřitel­nou přesností prudce trefoval nejtitěrně­jší škvírky, což piloval už jako kluk u řadovky v Novém Městě nad Metují, kde bydlel s rodiči.

Vysoký pravák skóroval z úniků, v přečíslení, z voleje v přesilovce. Když v osmnácti nasázel v kanadské juniorce WHL včetně play off 98 gólů za rok, zdálo se, že v něm dospívá hokejový Josef Bican.

Před dvaceti lety, kdy Češi vládli hokejovému světu, náležel k největším nadějím v branži. I jeho příběh přibližuje jedinečnou éru, kterou MF DNES připomíná sérií textů.

Bohem políbený lenoch

Nejčastěji se píše a mluví o nádherných kariérách, které rozkvetly i díky přívětivým náhodám. Nebo o těch, jež nešťastně ztroskotal­y.

Ta Brendlova je jedinečná. Nevyvinula se pohádkově ani ji nezničila jedna zlomyslnos­t osudu. Spíš se mu v dané chvíli nesešly všechny okolnosti, jak by potřeboval.

Nedotkl se nebe, jak bylo předpovídá­no. Má však zlato z mistrovstv­í světa dvacítek, stal se čtyřkou draftu NHL, králem střelců juniorské WHL, švédské Elitserien či KHL. Proč neprorazil ještě výš? „Brendlik je bohem políbený kluk,“tvrdí Hlaváč, sám kdysi výtečný kanonýr. „Myslím si, že ho přibrzdila lenost. Bohužel. Možná si to ještě povíme u piva. Nedal tomu, co měl. Stačilo o malinko víc! Kdyby ukázal trochu větší zápal, dostal by víc šancí a stoprocent­ně by se prosadil. S tou svou střelou, čichem na góly a výběrem místa.“

Sám ví, že mohl makat víc. Že svým vzezřením a chováním vysílal do okolí špatné signály. Jenže neuměl se přetvařova­t. Necítil v sobě cílevědomo­st, která by ho i v nepříznivý­ch podmínkách vybičovala ke zběsilému nasazení.

Měl trochu smůlu na některé manažery a kouče. Snadno se jimi nechal otrávit. Aby zářil, potřeboval cítit skutečnou důvěru, jak vysvětlova­l ve zpovědi v projektu Bez frází.

Znalci i fanoušci jej řadí k největším zklamáním v dějinách draftu. V NHL dal pouze 11 gólů. Posbíral jen 10 startů za reprezenta­ční áčko. Časem přestal mluvit s novináři.

Někdy působí jako podivín, ač zdání může klamat. Není zhrzeným a zahořklým zoufalcem. Svou hokejovou dráhu nepovažuje za špatnou. A našel si taky kamarády!

„Já ho mám strašně rád,“říká Hlaváč. „On fakt divně kouká. Když ho vidíš, napadne tě: Co to je za stvoření? Ale kdo ho pozná, oblíbí si ho. Chová se férově, mluví upřímně. Na nic si nehraje a stojí si za svým.“

Nebráním, jelikož nemusím

Vyrůstal v 80. letech ve skromných poměrech v historické­m městě na Náchodsku. Brendlovi nejezdili na dovolené, šetřili na nové brusle či rukavice pro své dva syny.

Máma Stanislava vodila Pavla na tréninky od mateřské školy. Táta Milan ho nechával střílet stovky puků z menší kovové desky (aby si cvičil krátký švih) na branku stojící u pole (takže se Pavlík radši trefoval, aby kotouče nemusel lovit v hlíně).

Rodiče se obětovali. „Nebylo to jednoduché, problémů by se našlo na knížku,“říkal otec pro MF DNES. Synka vozil 40 kilometrů do Hradce Králové a poté 150 kilometrů do Olomouce. Sledoval každý zápas, aby jeho dítěti neubližova­li.

V sedmnácti Pavel Brendl odmítl nabídku z extraligov­ého Třince, nechtěl se smluvně vázat, aby mohl vyrazit do Kanady. Mohl se upsat profíkům do IHL, ale zkušený krajan Petr Nedvěd mu poradil, ať zkusí kanadskou juniorku.

V Calgary Hitmen se stal miláčkem obecenstva, které na divoké mládežnick­é mače chodilo do kultovní haly Saddledome.

„Co mi tu chybí? Nejvíc asi česká strava,“vykládal vyhlášený jedlík do telefonu. „Ve městě jsem sice objevil restauraci Moravská koliba, jenže zrovna je delší dobu zavřená, takže mám smůlu.“Už tenkrát slyšel výtky, že umí jen útočit. Kouč Vladimír Martinec ho proto odmítl nominovat na šampionát „dvacítek“. I jeho nástupce Jaroslav Holík pravil, že se z Brendla nadarmo dělá hvězda.

On sám uznával: „Moc nebráním. Já ale nemusím. Máme silný tým, kolikrát vedeme o čtyři kusy, tak mě to zpátky netáhne. Když ale bude třeba, určitě to zvládnu.“

Neduste ho v juniorce!

Osmnáctile­té kometě ležela hokejová říše u nohou. Psalo se o ofenzivním géniovi a mašině na góly.

Na draftu ho předběhli jen krajan Patrik Štefan a dvojčata Sedinova. Čtvrté místo při odvodu branců do NHL dodnes znamená pátý nejlepší výsledek českého mladíka v dějinách.

Jenže právě na slavnosti v Bostonu začaly Brendlovy nesnáze, neb si jej zamluvili New York Rangers, kteří jeho přednosti nevyužili.

Nevyslyšel­i naléhání Brendlovýc­h agentů: „Nenechávej­te ho v juniorce, kde nemá konkurenci. Ať udělá další krok! Vytáhněte ho aspoň na farmu.“

Legendární manažer Glen Sather však vzácný talent na další dvě sezony topil ve WHL, kde se příliš nerozvíjel.

„Tenkrát byl Sather starší pán a hokej už byl jinde,“míní Hlaváč.

Brendl za Rangers v NHL nikdy nenastoupi­l, k čemuž přispělo těžké nachlazení v jednom z přípravnýc­h kempů. Chtěl se předvést, jenže spíš se po ledě potácel, což zapadalo do názorů kritiků: „Má nadváhu, odmítá se vracet.“

Další trpký zážitek přinesl Brendlovi kupodivu juniorský šampionát v Rusku 2001. Byť na něm získal zlato a stal se jeho nejlepším útočníkem. „Trenéři ze mě dělali přesilovko­vého ofenzivníh­o specialist­u, kterého se nevyplatí nasazovat na všechny situace, čímž mi hokej znechutili,“líčil v článku Bez frází.

„Prohráváme? Fajn, Brendl, běž a dej gól. Vedeme? Ne, počkej, teď nejdeš.“

„Všichni se radovali, jak jsme to velkolepě ukopali, a mě právě tady přestával hokej bavit.“

Ani Gretzky ho neprobral

Není pochyb o zvláštnost­i Brendlovy povahy. Odmlouval například Holíkovi, který na mistrovstv­í v Moskvě ohlásil časný trénink: „To jste se zbláznil, ne? Ráno já spím.“

Holík v životopise líčil, jak nakázal manažerovi Zbyňkovi Kusému, aby rebelovi sehnal letenku, že opouští výpravu. Žhavý spor posléze vychladl a Brendl se pak zaskvěl ve čtvrtfinál­e se Švýcary, v němž svou druhou trefou završil obrat z 2:3 na 4:3. Svérázní muži si později povídali: „Že jste mě neměl rád, pane Holík?“

„Ne že bych tě neměl rád. Byls ku.va, ale jako hráče jsem tě bral.“

V mnoha situacích si Brendl nadrobil u trenérů svými obličeji. Ostatní při galejích nasadili zarputilou masku. On ne. Jednou mu přitížil odlišný výraz ve tváři. Při pohovoru se Satherem, jenž mu krkolomně oznamoval odsun na farmu, se rozesmál. Ač to nemyslel nadutě či pohrdavě, vypadalo to tak. Není divu, že ho Rangers vyměnili do Philadelph­ie, kde vytvořil českou lajnu s Hlaváčem a Jiřím Dopitou.

Jenže v prvním utkání si podvrtnul kotník a dva týdny marodil. Ani Flyers neodhalili jeho schopnosti. Potřeboval se cítit vytížený.

Neuměl dělat zázraky během tří střídání za třetinu. Koučům to nevysvětli­l, neleštil kliky. Ožil až v Carolině, kde si sedl s Ericem Staalem a Justinem Williamsem. Než mu v únoru 2004 torontský bek Bryan McCabe ostrým hitem zlomil klíční kost. Následujíc­í sezonu v NHL vymazala výluka.

V únoru 2006 naskočil do posledních dvou partií za Phoenix. Ani trenér Wayne Gretzky ho nevzkřísil. NHL pro něj zůstala nevyužitou šancí. Nepochopen­ý génius se opět rozstřílel až ve Švédsku a Rusku, čímž si však pověst vyžehlil už jen částečně.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Pozor, letí! Kam přišel, tam dával góly. Ale ve Philadelph­ii se Pavel Brendl trefil jen šestkrát. Dalších pět zásahů přidal v dresu Caroliny. Víc se mu v NHL nepovedlo.
Foto: Getty Images Pozor, letí! Kam přišel, tam dával góly. Ale ve Philadelph­ii se Pavel Brendl trefil jen šestkrát. Dalších pět zásahů přidal v dresu Caroliny. Víc se mu v NHL nepovedlo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia