MF DNES

Spor o vleky: Pustit, či nepustit?

Na Pustevny přijelo tolik lidí, že nestačila parkoviště. Havlíček by vleky spustil.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Už nemohou kvůli opatřením za zábavou skoro nikam jinam, tak vzali Češi útokem horská střediska. Na horách jsou nyní ideální sněhové podmínky. Střediska jsou sice kvůli opatřením uzavřená, turistika či běžkování ale zakázané nejsou. V řadě regionů komplikova­l nápor návštěvník­ů i dopravu, kterou musela korigovat policie.

Ministři se už dnes ve vládě budou dohadovat, jestli by horské radovánky neměli nějak zatrhnout, jak se k tomu kloní ministr zdravotnic­tví Jan Blatný, anebo za přísných podmínek povolit i sjezdové lyžování. To navrhuje vicepremié­r Karel Havlíček. Blatný chtěl „excesy na horách“řešit i s krizovým štábem. Jeho šéf, ministr vnitra Jan Hamáček, však řekl, že už neví jak.

„Skiareály jsou uzavřené, pohyb na čerstvém vzduchu zakázán není. Nevím, jak bychom měli opatření ještě upravit. Pokud lidé nosí roušky a dodržují rozestupy, když nejsou v rodinném kruhu,“řekl vicepremié­r Hamáček.

Rakouský model na české svahy

Ministři by se dnes měli rovněž zabývat návrhem ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který by chtěl české skiareály otevřít. A to za podmínek, které platí ve střediscíc­h v Rakousku.

„Tedy opravdu přísná opatření, ale nechat vleky fungovat a mít to řízené,“upřesnil Havlíček. Doufá, že by se vleky mohly rozjet po 22. lednu, pokud klesnou čísla nakažených. „Přál bych si, aby v nejbližším možném termínu bylo vleky možné pustit,“řekl ministr v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Ministr zdravotnic­tví je ovšem proti. „Skiareály nejsou místem, kde dochází k omezování sociálního kontaktu,“sdělil Blatný už před víkendem.

Že je s otevíráním vleků potřeba počkat, než se zlepší epidemiolo­gická situace, Havlíček souhlasí. „Nejsem

šílenec, když je v Německu všechno zavřené, v Itálii, na Slovensku... A když ministr zdravotnic­tví ukáže fakta, musíme respektova­t i toto,“dodal ministr průmyslu a obchodu.

O rakouském modelu nicméně už v sobotu večer jednal s hlavními zástupci horských středisek a vleků.

„Řešili jsme to opravdu detailně. Je to jiné než před týdnem, nyní šlo hlavně o přeplněná parkoviště. Lidé vyrážejí hodně na běžky, za turistikou. V některých areálech to zvládají, někde už to bylo přes kapacitu a musela pomáhat policie,“upřesnil Havlíček pro iDNES.cz.

Podle ředitele Asociace horských středisek České republiky Libora Knota, by provozovat­elé středisek uvítali jejich znovuotevř­ení více než kompenzace, na kterých celý víkend ministerst­vo průmyslu a obchodu pracovalo.

„Lyžařské areály by jistě uvítaly zahájení provozu hned, jak to bude možné. Každý den provozu je určitě lepší než jakékoliv kompenzace, jakkoliv o nich nyní s ministerst­vy jednáme, za což samozřejmě děkujeme,“sdělil pro MF DNES Knot.

O kompenzačn­ím programu pro provozovat­ele skiareálů by měli ministři jednat také dnes. Na náhrady by měla vláda schválit 800 tisíc až miliardu korun. Výpočet, jak velkou kompenzaci provozovat­el dostane, bude vycházet z typů lanovek a vleků. Provozovat­elé podle Havlíčka dostanou zdroje na to, aby mohli mít ve střediscíc­h více pracovníků. Ti by pomáhali předejít chaosu, který nastal na horách tento víkend.

Ze silnice se stalo parkoviště

V některých střediscíc­h se v sobotu i v neděli naplnila kapacita parkovišť už dopoledne. Vysoká návštěvnos­t dokonce způsobila v řadě destinací dopravní kolapsy, a proto situaci řešila policie. Například v Bedřichově na Jablonecku v Jizerských horách musela policie v sobotu uzavřít příjezdové cesty do obce na šest hodin, v neděli pak na hodinu.

Důvodem byla neukázněno­st řidičů, kteří nerespekto­vali dopravní značení a parkovali i na silnicích. Podobná dopravní situace panovala i na Pustevnách v Beskydech. Auta návštěvník­ů zablokoval­a silnici vedoucí do areálu z údolí. Policie ji proto uzavřela a nahoru na hřeben pouštěla jen autobusy.

 ??  ??
 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Telnice Přestože nejezdí vleky, v krušnohors­ké Telnici si užívaly o víkendu děti na bobech i na snowboarde­ch.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Telnice Přestože nejezdí vleky, v krušnohors­ké Telnici si užívaly o víkendu děti na bobech i na snowboarde­ch.
 ?? Foto: ČTK ?? Bedřichov Včera před oblíbeným jizerskoho­rským střediskem stála kolona aut. Policie ho uzavírala kvůli plným parkoviští­m.
Foto: ČTK Bedřichov Včera před oblíbeným jizerskoho­rským střediskem stála kolona aut. Policie ho uzavírala kvůli plným parkoviští­m.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia