MF DNES

„Český král“Karel IV. slaví šedesátiny

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Pokud by se české dějiny 20. století ubíraly trochu jiným směrem, konala by se dnes v Praze slavnostní vojenská přehlídka, v katedrále sv. Víta by pražský arcibiskup sloužil mši a možná by u příležitos­ti šedesátých narozenin českého krále Karla IV. po oslavenci pražský magistrát pojmenoval i nějakou stanici metra. A den pracovního volna by motivoval všechny, aby si připili na zdraví svého panovníka.

Dnešní oslavenec Karel Habsbursko-Lotrinský se narodil 11. ledna 1961 jako nejstarší syn korunního prince Otty Habsburské­ho a jako vnuk posledního rakouského císaře Karla I. Ten byl také českým a uherským králem. Před deseti lety se Karel po smrti otce stal hlavou rozvětvené­ho starobyléh­o rodu.

Na český trůn by usedl jako v pořadí čtvrtý Karel, pokud se počítají čeští králové (pro pochopení, Karel IV., otec vlasti, měl ve 14. století číslovku čtyři za jménem proto, že byl v pořadí čtvrtým Karlem mezi římskými císaři).

Politika jako profese

Podobně jako jeho předci i současný Karel se pohybuje ve světě politiky. V roce 1996 se za rakouské lidovce stal europoslan­cem. „V mé rodině jsme více než 800 let politiky z povolání,“říká s nadsázkou Karel Habsburský. Kromě toho podniká nebo se angažuje v ochraně památek. V Česku ani v Rakousku nemůže

užívat žádný ze svých šlechtický­ch titulů. V listopadu 2019 dokonce dostal v Rakousku pokutu za používání šlechtické­ho „von“. Na vlastní webové stránce totiž uváděl své jméno v němčině jako Karl von Habsburg. Přesto je často oslovován jako císařská výsost a arcivévoda, tedy titulem, který přísluší všem Habsburkům.

Královská oslava

Jak taková oslava narozenin monarchy probíhá, si každý může udělat představu vždy v červnu, kdy miliony lidí po světě sledují oslavu narozenin britské královny Alžběty II., spojenou s přehlídkou vojáků v tradičních červených uniformách.

V Nizozemsku se země tradičně v dubnu při oslavách zahalí do oranžové barvy, barvy jejich oranžské dynastie, a Amsterodam žije celý den velkou lidovou party.

Cesty Habsburků a českých zemí se rozešly v roce 1918. I po sto letech republiky však existují v Česku strany nebo spolky, které prosazují návrat monarchie. Díky projektu „Koruna pro Karla“se podařilo vybrat 300 tisíc korun, za které vznikne v dílně šperkaře Jiřího Urbana kopie svatovácla­vské koruny jako dar ke Karlovým šedesátiná­m.

Karel se do Česka vrací při různých kulturních a společensk­ých příležitos­tech. Před rokem vzbudil na sociálních sítích rozruch jeho syn Ferdinand: „Poprvé v Praze… a navštívil jsem úžasnou katedrálu svatého Víta. Nějaká doporučení na další místo?“napsal na Instagram. Dostal sadu doporučení od okamžité korunovace po tip na nejlepší pivo ve městě. Britskou panovnicko­u rodinu zná asi každý. Jak by ale vypadala hypotetick­á česká „královská“rodina? Kromě Karla do rodiny patří jeho manželka Francesca, která se zabývá především správou uměleckých sbírek a je úspěšnou kurátorkou. Mladá generace už má ale úplně jiné zájmy. Karlův zmiňovaný třiadvacet­iletý syn Ferdinand je úspěšným automobilo­vým závodníkem. Obvyklé představě o tom, co má dělat princezna, se vymyká i jeho sestra Eleonora, která je modelkou. Nejmladší dcera Gloria studuje v Londýně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Oslavenec Politik Karel Habsburský
Oslavenec Politik Karel Habsburský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia