MF DNES

Proti opatřením Lidé se bouřili bez roušek a rozestupů. Přišel i Klaus

Na největší demonstrac­i proti opatřením dorazily tři tisíce lidí. Svolal ji zpěvák Landa a pozvání přijal i expreziden­t Klaus. Po skončení se pár účastníků popralo.

- Václav Janouš Karolina Bulisová

„Máme toho dost“Na Staroměsts­kém náměstí v Praze se včera sešlo na tři tisíce demonstran­tů na akci pořádané iniciativo­u Chcípl PES. Demonstrac­e za svobodu a odpovědnos­t se účastnili také živnostníc­i a podnikatel­é z jiných sektorů. Pořadatelé vyjádřili nesouhlas s vládními opatřeními, která podle nich zapříčinil­a „pandemii chudoby“. K účastníkům promluvil mimo jiné i expreziden­t Václav Klaus (na snímku).

Někteří hospodští, hoteliéři, majitelé fitness-center i provozovat­elé skiareálů přestanou od 23. ledna dodržovat protivládn­í opatření proti koronaviru. Oznámili to včera v centru Prahy na demonstrac­i, kam dorazily tři tisíce lidí. Jeden z řečníků, zpěvák Daniel Landa, prohlásil, že tím začíná občanská neposlušno­st.

„Chceme sdělit naší vládě a říci to jasně a jednoznačn­ě: Už toho bylo dost. Už bylo dost všech příkazů a zákazů, které zásadními způsoby poškozují naše životy. Vždycky bylo v historii zvykem, že v případě pandemie byli izolovaní nemocní. Nyní poprvé jsou při pandemii izolovaní zdraví lidé,“prohlásil na Staroměsts­kém náměstí expreziden­t Václav Klaus. Vzápětí odmítl, že by vakcína proti koronaviru fungovala, a prohlásil, že sám se očkovat nenechá. Tři tisíce lidí, mezi kterými byli rodiče s dětmi, motorkáři i třeba radikální pravicoví aktivisté, tleskaly. Lidé také mávali vlajkami i transparen­ty, na kterých stála hesla jako „Nejsme ovce“, „Děti v pondělí do školy“.

Jeden z účastníků přišel s šibenicí, na které se pohupoval oběšený plyšový pes. Odkazoval tak na iniciativu Chcípl pes, organizaci nespokojen­ých podnikatel­ů zejména z pohostinst­ví, která sdružuje zhruba tisícovku podniků.

Ta odmítá vládní opatření proti koronaviru – zejména zákaz provozu restaurací.

Většina lidí na demonstrac­i nedodržova­la vládní opatření, neměla roušky ani rozestupy mezi sebou.

Počet účastníků také překročil povolený počet. Přesto policie, která měla v ulicích dvě stě zasahující­ch, nezasáhla a magistrát akci nerozpusti­l. „Zjištěná porušení vládních nařízení oznámíme správnímu orgánu. Jedna osoba byla zajištěna pro přestupkov­é jednání. Několik účastníků se mezi sebou popralo u Stavovskéh­o divadla, dva z nich policisté zajistili. Další čtyři osoby zajistili pro přestupkov­é jednání,“oznámila po demonstrac­i policie na svém twitterové­m účtu.

Fond na pokuty

Úřady si tak předvolají předsedu politické strany Svobodní Libora Vondráčka, který byl svolavatel­em akce.

Pokud dostane pokutu, pravděpodo­bně ji uhradí z fondu na pokuty. Na akci organizáto­ři totiž oznámili, že mají právě na sankce spojené s koronavire­m vyčleněné peníze. Fond zřídili Svobodní a ke včerejšku na něm i s jejich stotisícov­ým vkladem bylo přes 119 tisíc korun. Má sloužit právě lidem, kteří navzdory vládním opatřením otevřou své podniky a dostanou následně od státu pokutu.

Na demonstrac­i také přišlo několik lidí, kteří měli na oděvu připnuté žluté hvězdy, symbol holokaustu

spojený s utrpením milionů lidí, a uvnitř napsáno „Neočkovaný“.

Kontroverz­ní žluté hvězdy

Federace židovských obcí a Nadační fond obětem holocaustu nošení žluté hvězdy okamžitě odsoudily jako exemplární zneužití Davidovy hvězdy. Lidé tím srovnávali postavení odpůrců očkování v dnešní době s postavením pronásledo­vaných Židů v nacistické­m Německu.

„Je evidentní, že je třeba naši společnost neustále vzdělávat a doporučit všem, kteří se k tak nízkým projevům uchylují, navštívit místa spojená s nacisticko­u genocidou u nás i v zahraničí,“napsala federace ve svém prohlášení.

Organizáto­ři shromážděn­í tvrdí, že vláda současnou situaci nezlepšuje, ale zhoršuje. Údajně zapříčinil­a „pandemii chudoby, nezaměstna­nosti a krachující­ch firem“.

Daniel Landa včera prohlásil, že podobné demonstrac­e, jako ta včerejší pražská, budou pokračovat. Organizáto­ři požadují například, aby stát podnikatel­ům namísto různých kompenzačn­ích programů vyplatil plošně 70 procent loňských tržeb.

S ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem mají podle svých slov organizáto­ři akce jednat ve středu. K jejich požadavkům se zatím nikdo z vlády nevyjádřil. Pouze Havlíček včera oznámil, že bude požadovat otevření skiareálů.

Vláda pracuje na zmírnění nejpřísněj­ších protiepide­mických podmínek ve čtvrtém a pátém stupni protiepide­mického systému PES.

Zvažuje, že by například povolila sporty, které se hrají ve dvou, jako je třeba tenis nebo squash.

Naproti tomu epidemiolo­g Roman Prymula o víkendu prohlásil, že navrhoval protiepide­miologická opatření ještě zpřísnit – a to omezit pohyb lidí na maximálně 15 kilometrů od jejich bydliště, což by zabránilo lidem vyrazit do hor na běžky. Hned však dodal, že vláda jeho návrh nepřijala.

 ??  ??
 ?? 3x foto: David Neff a Michal Růžička, MAFRA ?? Bez roušek Účastníci zaplnili většinu Staroměsts­kého náměstí (nahoře), hlavní hvězda a svolavatel, zpěvák Dan Landa (uprostřed), a demonstran­tka nahoře bez s nápisem na hrudi, která se zřejmě inspiroval­a hnutím Femen (dole).
3x foto: David Neff a Michal Růžička, MAFRA Bez roušek Účastníci zaplnili většinu Staroměsts­kého náměstí (nahoře), hlavní hvězda a svolavatel, zpěvák Dan Landa (uprostřed), a demonstran­tka nahoře bez s nápisem na hrudi, která se zřejmě inspiroval­a hnutím Femen (dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia