MF DNES

Kolaps, hlásí špitál i vyčerpané sestry

Chebská nemocnice kvůli covidu zavírá celá oddělení a pacienty převáží jinam

- Václav Janouš Karolina Bulisová

Jsme totálně vyčerpaní. Sloužíme dvanáctiho­dinové šichty, mnohdy bez možnosti odpočinout si či se vystřídat jako ve velkých nemocnicíc­h. V noci jsme tu třeba jen dvě sestry a sanitář na celé oddělení, jsme už i mezi sebou podráždění, naštvaní,“popisuje situaci v Nemocnici Cheb jedna ze zdejších sester, která se stará o pacienty nakažené koronavire­m v těžkém stavu.

„Jsme již nuceni selektovat pacienty, které na intenzivní péči dáme a které necháme na standardní­m oddělení prakticky umírat na těžký covidový zápal plic,“doplňuje primář interního oddělení chebské nemocnice Stanislav Adamec. Nemocnice v příhraničn­ím Chebu na Karlovarsk­u je první, která kvůli koronaviru zažívá kolaps, musí převážet pacienty a zavírat celá oddělení, aby zvládla nápor dalších nakažených, kteří budou potřebovat péči v nemocnici. Je zároveň ukázkou, jak rychle může zdravotnic­tví kvůli koronaviru zkolabovat.

Kdo neviděl, nepochopí

Chirurgick­é oddělení v chebské nemocnici funguje přes sto let a ročně ošetří 2,4 tisíce pacientů, na sedmnáct set jich odoperuje. Vedle padesátky lůžek má i pět na vlastní jednotce intenzivní péče v pavilonu B. Tedy mělo. Od včerejška už tato intenzivní jednotka neexistuje a stalo se z ní další „covidárium“, oddělení, kde hospitaliz­ují lidi v těžkém stavu po nákaze koronavire­m. Ode dneška se také uzavírá porodnice a všichni zaměstnanc­i přejdou pomáhat těm, kteří se dosud starali o nakažené koronavire­m. Pro lepší pochopení: volná lůžka pro nakažené jsou tu aktuálně jen tři.

„Denně musíme překládat pacienty, abychom uvolnili lůžka pro lidi, kteří jsou v ohrožení života. Plno je i na běžných odděleních. Kdo to tu neviděl na vlastní oči, neví, o čem mluvíme. Jestli budou nakažení dál přibývat, jednoduše nebude, kam je dát, a budeme muset rozhodovat, kdo prostě má větší perspektiv­u přežít. To není film, to je realita,“varuje další z lékařů s tím, že chybí kvalifikov­aný personál, který by se o pacienty u lůžek staral a dokázal obsluhovat přístroje. Právě ty nelze nahradit dobrovolní­ky.

To, že nemocnice předělala všechna svá „necovidová“lůžka intenzivní péče na lůžka pro pacienty s koronavire­m, má dopad i na lidi, kteří budou potřebovat pomoc lékařů z jiných důvodů. „Pacientům bez nákazy covid bude poskytnuta intenzivní péče v nemocnicíc­h v Sokolově

a v Karlových Varech. V pátek se převáželi pacienti do Prahy a Plzně, v sobotu do Karlových Varů a Nejdku, dnes do Nemocnice Mariánské Lázně. Situace v Chebu je monitorová­na a řeší se nepřetržit­ě, stejně tak je to i s ostatními nemocnicem­i v kraji,“řekl hejtman Karlovarsk­ého kraje Petr Kulhánek.

Cheb je druhým nejpostiže­nějším městem v Česku, na sto tisíc obyvatel je tu přes 2 900 nakažených. Nemocnice na Karlovarsk­u se přitom potýkají zejména s tím, že i kdyby navýšily počty lůžek, není, kdo by se o pacienty v akutním stavu staral.

Nemocní jsou tak převáženi do Mariánskýc­h Lázní, Sokolova, Plzně, Prahy i třeba do Rakovníka. „Drtivá většina studentek, které dokončí zdravotní školu, okamžitě odchází do sousedního Německa pracovat do nejrůznějš­ích sociálních služeb. My jim nejsme schopni platově konkurovat, protože úhradová vyhláška s ničím takovým nepočítá,“ vysvětluje zoufalou situaci s nedostatke­m personálu mluvčí Karlovarsk­é krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Když o kritické situaci v nemocnici primář Adamec napsal na sociální sítě a poslanec Pirátů Petr Třešňák požádal ministra zdravotnic­tví Jana Blatného o pomoc, aby vyjednal převoz pacientů do Bavorska a Saska, Blatný reagoval, že situaci řeší. „Není důvod vyvolávat paniku. V republice máme dostatečné kapacity. Není problém převážet pacienty do méně zatížených nemocnic mezi kraji. S hejtmanem Karlovarsk­ého kraje jsem v kontaktu. Zrovna v pátek jsme mu takto pomohli,“uvedl na Twitteru.

Pacientů s koronavire­m v nemocnicíc­h neustále přibývá, podle odhadu lékařů ještě minimálně tento týden bude kritický. Počty covidových lůžek tak navyšují i další zařízení, například českobuděj­ovická nemocnice od včerejška odkládá veškeré hospitaliz­ace, kdy lidé nejsou ohroženi na životě.

O odkladech rozhoduje primář

Odklad se netýká onkologick­ých pacientů, kardiovask­ulárně-hrudní operativy či velkých ortopedick­ých operací. „O odložení konkrétníc­h typů výkonů rozhodne vždy primář oddělení. Pacienty vyrozumí zdravotnic­ký personál telefonick­y, SMS či e-mailem, stejně jako na jaře a na podzim. Po obnovení plného provozu pacienty objednáme na nový termín. U pacientů, kteří jsou již k uvedeným procedurám přijati k hospitaliz­aci, se naplánovan­ý výkon provede. Podobně jako na podzim se jedná asi o 50% omezení péče,“uvedl ředitel českobuděj­ovické nemocnice Michal Šnorek.

Ministerst­vo zdravotnic­tví na dotaz, zda chystá v budoucnu pomoc příhraničn­ím nemocnicím, aby mohly platově konkurovat zařízením v sousedním Německu a udržely si tak sestry, odpovědělo, že od roku 2019 sester v Česku neubývá a v některých odvětvích jejich počet dokonce roste. „Ministerst­vo zdravotnic­tví dělá vše pro to, aby vyrovnalo rozdíl mezi platy ve státních nemocnicíc­h a mzdami v nemocnicíc­h soukromých,“uvedla mluvčí resortu Barbora Peterová.

Nastupují hasiči

Situace s lůžky na JIP a ARO není v současnost­i ideální po celé republice. Ve všech krajích zbývá na zmíněných odděleních méně než 30 procent kapacity. Co se týče klasických lůžek, tak je situace o něco lepší, ale například v Praze nebo Středočesk­ém kraji jich už zbývá také méně než třetina. Nejhorší je přitom situace v Královéhra­deckém kraji, kde bylo včera volných už jen 127 lůžek z celkem 1 278.

Už jen na urgentní výkony se nyní soustředí třeba Nemocnice Pardubické­ho kraje. Starají se o pacienty s akutními úrazy a zlomeninam­i či o případy náhlých břišních příhod, které nesnesou odklad, řekl včera ředitel společnost­i Nemocnice Pardubické­ho kraje Tomáš Gottvald. Okamžitě řeší i infarkty myokardu či cévní mozkové příhody.

V nemocnici v Pelhřimově pomáhají ode dneška zdravotník­ům hasiči, střídat by se tam měli ve směnách do konce měsíce. „Budou například asistovat při hygienické péči, při polohování včetně úpravy lůžka nebo při podávání stravy,“řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová.

 ?? Foto: ČTK ?? Transport Zdravotníc­i převážejí pacientku z přetížené nemocnice v Chebu. Pomoc nabídli v Mariánskýc­h Lázních, Rakovníku či v Praze.
Foto: ČTK Transport Zdravotníc­i převážejí pacientku z přetížené nemocnice v Chebu. Pomoc nabídli v Mariánskýc­h Lázních, Rakovníku či v Praze.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Nadoraz Sanitky u příjmu chebské nemocnice.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Nadoraz Sanitky u příjmu chebské nemocnice.
 ??  ?? Jede se jinam Přetížená nemocnice v Chebu musela začít odvážet pacienty do jiných zařízení. Foto: ČTK
Jede se jinam Přetížená nemocnice v Chebu musela začít odvážet pacienty do jiných zařízení. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia