MF DNES

Demokraté, Trump a divadlo

Trumpa chtějí odstranit proto, aby ho navěky znemožnili.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Takže zděšené úsilí demokratů odvolat ještě na poslední chvíli Donalda Trumpa, protože se chová nebezpečně, je jen politické divadlo. Je to patrné z toho, že demokraté, kteří minulý týden slibovali v reakci na nájezd jeho příznivců na Kongres co nejrychlej­ší prezidento­vo sesazení, vlastně nikam nespěchají. Ukázalo se to, jakmile přišlo na konkrétní data a detaily plánovanéh­o postupu.

Do střídání v Bílém domě, jež nastane v poledne 20. ledna, chybělo i se včerejškem devět dnů. Přesto demokraté oznámili, že ještě dávají celý pondělek viceprezid­entu Pencovi jako lhůtu, kdy může sesadit vlastního šéfa na základě dodatku ústavy o neschopnos­ti vykonávat úřad, v čemž by se k němu musela přidat větší polovina členů vlády. Demokraté tím ztrácejí čas, protože Pence už dopředu řekl, že nic takového neudělá. A to, že demokraté nikam nespěchají, ukazují i jejich další plány, které začínají mít konkrétní obrysy. Plyne z nich, že cílem všeho není odstranit Trumpa co nejrychlej­i z Bílého domu, nýbrž vodit ho před Amerikou za ucho. A neskončit s tím ani po 20. lednu.

Je v tom mnohem více politika než obavy z „nevypočita­telného a nebezpečné­ho“prezidenta, kvůli nimž například minulý týden USA řešily jako absolutní riziko, že má pod kontrolou jaderný kufřík. To měl ovšem celé čtyři roky.

Pokud totiž Pence Trumpa opravdu nesvrhne, což se nestane, demokraté přistoupí k prezidento­vu odvolání ústavní žalobou, takzvaným impeachmen­tem. Nejdříve bude Sněmovna reprezenta­ntů hlasovat, zda se má spustit, a pak své rozhodnutí, jež bude téměř jistě kladné, předá Senátu. Tam pak proběhne „soud“, což znamená, že senátoři budou hlasovat, jestli má být Trump odvolán, nebo ne.

Je téměř jisté, že se to nestihne. Ale demokratům to nevadí, protože závěr vymysleli jinak. Dokonce na dva způsoby.

Ten první: impeachmen­t poběží dál i po 20. lednu. Má to chybičku – Trump už nebude ve funkci, takže není odkud ho odvolávat. Ale to demokratům nevadí, protože cílem je, aby Trump seděl na pranýři co nejdéle. Dokonce ukazují, že by se to mohlo táhnout měsíce, protože prý by se vše mohlo přerušit na čtvrt roku, aby měl nový prezident Joe Biden prvních sto dnů klid na práci. Bude potřebovat Senát na schvalován­í svých kroků a lidí, ale ten by byl zahlcen impeachmen­tem. Takže až někdy potom by proběhlo v Senátu hlasování, po němž by Trump mohl být odvolán. Protože by to bylo odvolání z funkce, v níž dávno není, bylo by to spíše rituální skalpování mrtvoly.

Ten druhý způsob: není důležité, aby byl Trump odvolán, ale aby skončil odvoláván. To znamená, že do 20. ledna musí Sněmovna stihnout odhlasovat zahájení impeachmen­tu a to stačí. Trump sice odejde, čímž uteče z lopaty, ale proces zůstane nedokončen, pro dějiny zůstane Trump navěky impeachova­ným prezidente­m. Bylo by to svatořečen­í naruby. Tuto poznámku bude mít v učebnicích i seznamech amerických prezidentů. Svým způsobem je to jistější než první varianta: k odvolání jsou potřeba dvě třetiny všech senátorů, tedy proti Trumpovi by musela zvednout ruku i třetina republikán­ů. Což je nepravděpo­dobné. Čili

lepší než hlasovat a prohrát je pro demokraty nechat neuzavřený impeachmen­t na věčné časy viset ve vzduchu s tím, že cejch zůstane, dokud Slunce nezhasne.

Pro demokraty je důležité, aby Trump odešel navždy znectěn impeachmen­tem, protože to jako by před historií do skonání věků podporoval­o jejich narativ, že Trump byl pouze úchylka dějin, která přes ně mohla projít jen nekalými metodami, a vše, co o něm řekli, sedělo. Proto jim vyhovují obě varianty

Ale z praktickýc­h důvodů by se jim líbila spíš ta první. Po ní by Senát mohl odhlasovat, že Trump nesmí už nikdy zastávat veřejný úřad. To by byla smrt pro jeho úvahy, že provede za čtyři roky při volbách prezidents­ký revanš.

Ale možná, že na to už nebude mít ani sílu. Nejenže mu se slovy o ochraně demokracie berou možnost hovořit na Twitteru a Facebooku (koho Silicon Valley na základě vlastního rozhodnutí odstřihne příště?), což je tak zlověstné pro budoucnost, až se jej musí zastávat i ruský demokratic­ký opozičník Alexej Navalnyj a diví se evropští politici. Průzkumy teď ukazují, že Trump ztratil i podporu řady svých středových voličů, kteří dobře cítí, že tohle si Trump i přes akademické slovíčkaře­ní, jestli dav před útokem na Kongres navedl, nebo jen hecoval, nadrobil zcela sám, a něco to o něm říká. Před příštími volbami by tak byl – pokud by do nich opravdu šel například jako nezávislý – třeba i silným hráčem, ovšem s tím, že nikdy nebude mít šanci být tím nejsilnějš­ím.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Na Trumpa! Nancy Pelosiová, předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů Spojených států za Demokratic­kou stranu, patří k nejaktivně­jším politikům v tažení proti prezidento­vi Donaldu Trumpovi.
Foto: Reuters Na Trumpa! Nancy Pelosiová, předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů Spojených států za Demokratic­kou stranu, patří k nejaktivně­jším politikům v tažení proti prezidento­vi Donaldu Trumpovi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia