MF DNES

Vlekaři dostanou sedačkovné

Vláda včera schválila kompenzace pro vlekaře i zákaz dovozu těl do krematorií z okolních států.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zaplněné hory jsou důkazem, že Čechům lyžování chybí. Zatím však není jisté, jestli se otevření skiareálů po 22. lednu dočkají. Vláda včera pouze schválila kompenzace pro jejich provozovat­ele. Ti zatím neměli na žádnou vládní podporu nárok, přestože areály musí být od 27. prosince zavřené.

„Podpora bude na bázi sedačkovné­ho, dle typu přepravníh­o zařízení,“představil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

V praxi to bude znamenat, že provozovat­el dostane podporu v rozmezí 210 až 530 korun za den v závislosti na typu vleku. Tato denní podpora se bude počítat podle počtu míst na vleku či lanovce.

Havlíček se nicméně úmyslu otevřít areály pro lyžaře 22. ledna nevzdává. „Vše se ale bude vyvíjet podle toho, jaká bude epidemiolo­gická situace,“zdůraznil Havlíček.

Slíbil alespoň, že lyžování bude jedna z prvních aktivit, které při zlepšující se situaci otevřou. Naznačil také, že by lyžařům po vzoru Rakouska mohli uložit povinnost mít ve frontách na vlek respirátor typu FFP2.

Vláda včera také odpustila medikům daně a rozhodla o zákazu dovozu těl do českých krematorií z ciziny.

Víkendové počty nakažených koronavire­m sice naznačují, že situace se zlepšuje, ale ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) včera po jednání vlády nevyloučil, že přijdou ještě tvrdší restrikce. „Během první poloviny týdne budeme vědět, jestli se situace vyvíjí k lepšímu, nebo k horšímu. Podle toho budeme jednat,“řekl.

Soudě podle velkého počtu lidí, kteří vyrazili na hory za zimními sporty, si spousta Čechů přeje otevřít lyžařské areály. Blatný o datu jejich možného zprovozněn­í zatím spekulovat nechce. „Neumím odhadnout, jestli spuštění skiareálů bude znamenat, že tam najede větší, nebo menší počet lidí. Myslím, že to bude víc, protože kromě rekreantů tam přibudou lyžaři, ale zase by byl tomu dán větší řád,“přemítal včera ministr. Záležet podle něj bude na obsazenost­i nemocnic.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) přislíbil, že se lyžařské areály otevřou mezi prvními. Ani on však včera nedokázal říct, kdy to bude. Vláda pouze schválila kompenzace pro provozovat­ele areálů. V novém kompenzačn­ím programu pro ně kabinet vyčlenil jednu miliardu korun.

Každý provozovat­el má nově přislíbeno 210 až 530 korun na den podle typu a počtu míst na vleku či lanovce. Částka však nemůže přesáhnout 50 procent nákladů, které měl majitel areálu na provoz v uplynulých dvou letech. „Podpora pro stovky středisek pomůže v naší nelehké situaci. Skiareály mohly být od loňského 13. března v provozu pouhých devět dnů, což samozřejmě nestačí na to, aby byly schopny platit vysoké náklady na technické zasněžován­í, přípravu sjezdových tratí a fungování celých středisek,“komentoval schválenou podporu šéf Asociace horských středisek Libor Knot.

800 kremací denně

Vláda se včera zabývala také hrozícím nedostatke­m kapacit krematorií. V Moravskosl­ezském kraji už nestačí těla zemřelých s covidem zpopelňova­t, další kraje jsou na hraně svých kapacit. Proto ode dneška platí desetidenn­í zákaz dovozu těl do krematorií z okolních států. Krematoria se navíc nebudou muset řídit emisními limity stanoveným­i obcemi.

„Standardní kapacita kremačních zařízení v Česku je zhruba 700 žehů denně. Ideální maximální kapacita, kterou se snažíme tímto opatřením dosáhnout, činí 800 žehů za den,“přiblížil mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Vilém Frček.

Vláda včera také schválila odpuštění daně z příjmů studentům medicíny, kteří ať už povinně, nebo dobrovolně pracují v nemocnicíc­h a sociálních zařízeních.

Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) jim udělí takzvaný generální pardon. „Bude účinný zpětně a také na případné nové daňové povinnosti,“uvedla Schillerov­á a ujistila, že studenti nemusejí nic řešit. „Vše zúřaduje zaměstnava­tel. Studenti nebudou zatíženi žádnými odvody,“slíbila ministryně financí.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Za stojící vleky náhrady Provozovat­elé lanovek a vleků by podle včerejšího rozhodnutí měli dostat za výpadek kompenzace.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Za stojící vleky náhrady Provozovat­elé lanovek a vleků by podle včerejšího rozhodnutí měli dostat za výpadek kompenzace.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia