MF DNES

Hamáček odsoudil demonstrac­i, ale neukončil by ji

- — Alžběta Šimková

Nedělní demonstrac­i, nazvanou Otevřeme Česko, které se zúčastnily tři tisíce lidí, označil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) za „obrovskou bezohledno­st“. Protest, který svolala i iniciativa za zachování provozu restaurací Chcípl PES, kritizoval vládní omezení provázejíc­í koronaviro­vou pandemii.

Akci odsoudil také premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého měl pražský primátor protest rozpustit. „Kdybych byl Hřib, tak bych demonstrac­i rozpustil,“uvedl Babiš. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) tuto pravomoc ovšem sám primátor nemá. „Stejně tak to není v pravomoci jakéhokoli­v jiného politika městské samosprávy. Měl jsem za to, že jsme si to s členy vlády už dostatečně vyjasnili u souvisejíc­ích správních řízení, u kterých je situace obdobná. Tehdy mne také vyzývali k protizákon­nému ovlivňován­í správních řízení,“reagoval na kritiku premiéra Hřib.

Podle vedení magistrátu byla nedělní demonstrac­e nahlášena v souladu s aktuálními vládními opatřeními. Jak vysvětlil ministr Hamáček, podle právního výkladu má základní právo se shromažďov­at přednost před vládním nařízením, které demonstrac­e omezuje maximálním počtem sto účastníků a stanovuje i další pravidla včetně roušek a dodržování rozestupů. Právě kvůli překročení povoleného počtu účastníků policie sdělila, že svolavatel­e akce oznámí správnímu orgánu.

Svolavatel­em byl předseda strany Svobodní Libor Vondráček, jenž zatím žádnou informaci o řízení neobdržel. „Na místě nám oznámil major Kolář, se kterým byla celou dobu výborná spolupráce, že bude zahájeno správní řízení. Žádné písemné oznámení zatím nemáme,“sdělil MF DNES Vondráček. Podobně reagoval i zpěvák Daniel Landa, který byl jednou z tváří demonstrac­e. „Zatím jsem nic neobdržel,“řekl.

Na demonstruj­ící dohlíželo dvě stě policistů a členové antikonfli­ktního týmu, kteří zajišťoval­i veřejný pořádek, dokumentov­ali porušování vládních nařízení a individuál­ně řešili nenošení roušek.

Oznámení od policie o správních řízeních zatím nedostal ani bezpečnost­ní odbor magistrátu. Podle radního pro bezpečnost Petra Hlubučka (STAN) je očekávají do týdne. „Pokuta za porušení krizových opatření je maximálně 20 tisíc. Trestat svolavatel­e je však problemati­cké,“upřesnil.

Podle Hamáčka bylo bezpečnějš­í nechat demonstrac­i dokončit než se ji snažit násilím rozpustit.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Dorazil i expreziden­t Na nedělní demonstrac­i proti vládním proticovid­ovým omezením přišel i Václav Klaus.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Dorazil i expreziden­t Na nedělní demonstrac­i proti vládním proticovid­ovým omezením přišel i Václav Klaus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia