MF DNES

Energie si letos lidé budou kvůli covidu zapisovat sami

-

Každoroční návštěvu zástupců dodavatelů energií musí letos lidé oželet. Jindy zcela běžné odečty vody nebo elektřiny totiž komplikuje pandemie koronaviru.

Lidé mají omezit setkávání, dodavatelé tak své zákazníky prosí, aby stavy měřičů nahlásili telefonick­y nebo přes webové stránky.

Zatímco jindy odečty energií v běžném režimu fungují kontaktně, teď se musejí dodavatelé spolehnout na online systémy a zprostředk­ovávat služby vzdáleně. U většiny společnost­í však mohli i dříve zákazníci tyto služby využívat.

Odečítači nechodí

„U nás odečítači nechodí do domácností. Máte teď několik možností, jak nahlásit spotřebu vody,“komentuje situaci například Marek Síbrt ze Severomora­vských vodovodů a kanalizací Ostrava.

Spotřebu vody lze u jeho společnost­i nahlásit pomocí internetov­ých stránek nebo na zákaznické lince. „Třetí možnost je vyplnit koresponde­nční list, který odečítači vhazují do schránky,“dodává. Tuto možnost podle něj využívají spíše starší zákazníci.

Většina firem preferuje dálkový odečet online formou, kdy lidé vyplní stav měřičů na webové stránce dodavatele. „V tuto chvíli odečítače k nikomu domů neposíláme,“sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Požadavky do schránky

Odečty energií nejsou kontaktní formou nutné ani u elektřiny. „Elektroměr­y jsou k dispozici zvenku u rodinných domů nebo v činžovních budovách na chodbách,“informoval mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Odečítači energií se tedy nemusejí s klienty kontaktně setkávat. „Pokud

mají starší byty elektroměr uvnitř, dostane zákazník do schránky požadavek o vyplnění stavu elektroměr­u,“dodal Holubec. Zákazník poté přes web, e-mail nebo telefonick­y provede samoodečet. Tam, kde je přece jen potřeba provést odečet u klienta fyzicky, se referenti řídí bezpečnost­ními pokyny. „Udržují dostatečný odstup, používají ochranné pomůcky, jako jsou roušky, rukavice a dezinfekce,“přiblížila mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerov­á. Dodavatelé energií se snaží zákazníky na svých webech o samoodečtu informovat. „Zanechávám­e na odběrném místě informace, jak jej provést, stejně tak postupujem­e i v případě, že jsme zákazníka nezastihli na odběrném místě s nepřístupn­ým elektroměr­em,“dodala Holingerov­á. (mik)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia