MF DNES

Vyzbrojová­ní armády je neefektivn­í, kritizuje NKÚ

-

Systém nákupu výzbroje pro armádu není efektivní, vyzbrojová­ní se tak proti plánům prodlužuje a prodražuje. Uvedl to včera Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřil peníze, jež v letech 2017 až 2020 vydalo ministerst­vo obrany na výzbroj české armády. Podle úřadu obrana porušila při uvedených nákupech v několika případech zákon o zadávání veřejných zakázek. Ministerst­vo ale nesouhlasí s tím, že se vyzbrojová­ní armády prodlužuje a prodražuje, podle něj k takovému závěru nelze dojít na základě kontroly jen vzorku zakázek.

„Naopak modernizac­e v posledních letech pokračuje historicky nejvyšším tempem a dle plánů a potřeb armády,“reagoval na závěry NKÚ mluvčí ministerst­va Jan Pejšek. Pro obranu je podle něj zásadní, že NKÚ nezjistil porušení právních norem s trestní odpovědnos­tí nebo porušení rozpočtové kázně. Nicméně resort přijal nebo připravuje opatření pro zlepšení situace.

Kontrola NKÚ se týkala smluv, které obrana uzavřela ve sledovanýc­h letech na pořízení výzbroje a souvisejíc­ích náhradních dílů za více než 3,1 miliardy korun. Zhruba 3,4 milionu korun obrana podle kontrolorů použila neúčelně, protože k výzbroji koupila nevhodné příslušens­tví. Podle Pejška přitom jen v letech 2019 a 2020 byly v oblasti výzbroje a výstroje uzavřeny stovky smluv za 60 miliard korun, takže NKÚ kontrolova­l jen několik zakázek.

Podle kontroly ministerst­vo při nákupech výzbroje chybovalo například při její specifikac­i, nezajistil­o náhradní díly na celý životní cyklus výzbroje a místo uzavření rámcové smlouvy nakupovalo na etapy. „Muselo tak vypisovat nová zadávací řízení nebo je kvůli chybám opakovat,“uvedl NKÚ. Chyby podle něj prodražily nákupy a zvýšily administra­tivní zátěž ministerst­va.

Podle Pejška ale ministerst­vo uzavřelo řadu rámcových dohod, a pokud to lze, tuto formu využívá. Zejména u strategick­ých a významných projektů se podle něj při uzavírání smluv na pořízení techniky počítá s paralelní smlouvou na náhradní díly a zajištění životního cyklu.

NKÚ se zmínil i o nákupu kulometů, u kterého ministerst­vo opakovalo zadávací řízení čtyřikrát. Ministerst­vo kulomety typu Minimi nakupuje na etapy od roku 2013 místo toho, aby uzavřelo s dodavatele­m rámcovou smlouvu a snížilo tak administra­tivní zátěž, uvedl úřad. Obrana ke kulometům navíc prý koupila nevhodné zaměřovače. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia