MF DNES

Sociální síť Parler je nedostupná. Její zakladatel Matze říká: „Je to válka proti svobodě projevu“

-

SAN FRANCISCO Sociální síť Parler, jež je oblíbená mezi americkými konzervati­vci, je od včerejšího rána SEČ nedostupná. Parler čelí tlaku technologi­ckých společnost­í, podle nichž má prý více moderovat příspěvky vyzývající k násilnoste­m. Firma Amazon o víkendu oznámila, že stránce zakáže provoz na svých serverech. O Parleru jako své budoucí platformě uvažoval odstupujíc­í prezident USA Donald Trump poté, co jeho účet zablokoval­a sociální síť Twitter.

Amazon o víkendu v dopisu šéfům platformy oznámil, že ke kroku přistoupí kvůli tomu, že se na síti šíří „násilný obsah“. V pátek proti síti zakročila také společnost Google, která ji vyřadila ze služby Google Play, kterou využívají uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem Android pro instalaci aplikací. V sobotu ten samý krok ve svém App Store učinila společnost Apple, jež vyrábí telefony iPhone.

Parler přitom v posledních dnech raketově získával na popularitě poté, co se společnost Twitter rozhodla zablokovat Trumpův účet.

Sociální síť Parler sídlící v Nevadě založil informatik John Matze společně s Rebekou Mercerovou. Matze v sobotu na svém profilu prohlásil: „Uděláme vše pro to, abychom rychle našli nového poskytovat­ele,“s tím, že technologi­čtí obři vedou „válku proti svobodě projevu“. „Oni nezvítězí! Jsme poslední nadějí na světě pro svobodu vyjadřován­í a svobodu informací,“dodal.

Parler funguje velmi podobným způsobem jako Twitter, na rozdíl od něj však jako jednu ze svých hlavních předností prezentuje to, že nijak nemoderuje obsah v příspěvcíc­h. Platforma byla už krátce po svém založení v roce 2018 označována levicovými a progresivn­ími aktivisty za platformu „ultrakonze­rvativních a krajně pravicovýc­h“kruhů. Tyto útoky se zmírnily až ve chvíli, kdy se ukázalo, že se tam běžně objevují umírněné osobnosti, například moderátoři televize Fox News Sean Hannity a Tucker Carlson. Profil tam má mimo jiné kongresman a blízký Trumpův spojenec David Nunes či guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia