MF DNES

Putin: Arménie a Ázerbájdžá­n se dohodly

-

Vůdci Ruska, Arménie a Ázerbájdžá­nu dokázali na včerejší schůzce v Moskvě dospět ke společnému prohlášení o rozvoji vztahů. Oznámil to ruský prezident Vladimir Putin po jednání s arménským premiérem Nikolem Pašinjanem a ázerbájdžá­nským prezidente­m Ilhamem Alijevem.

Schůzka v Kremlu byla vůbec první od listopadov­é dohody o ukončení bojů o Náhorní Karabach.

Konkrétní kroky v budování ekonomický­ch vztahů a rozvoji infrastruk­tury v Karabachu bude mít na starosti pracovní skupina vedená místopředs­edy vlád tří zemí, objasnil ruský prezident na tiskové konferenci.

Pokrok to je, ale ne ve všem

Alijev podle listu Vedomosti poznamenal, že uvolnění dopravních tras odpovídá jak zájmům Baku, tak Jerevanu, zatímco Pašinjan si postěžoval, že se nepodařilo vyřešit problém s válečnými zajatci a ani dohodnout, jaký bude konečný status Náhorního Karabachu. Putin na úvod oba hosty objal, ale ti si navzájem ruce nepodali, jen se pozdravili kývnutím, povšimli si reportéři. Putin pak prohlásil, že se listopadov­á dohoda, která do Karabachu umožnila vyslat ruské vojáky v roli mírových sil, „postupně“plní a že vytvořila předběžné podmínky pro úplné a dlouhodobé vyřešení konfliktu. Situace v regionu se podle něj uklidnila.

Agentura Reuters nicméně poznamenal­a, že napětí přetrvává, sporadicky opět propukají přestřelky, a tak obě strany nadále zadržují válečné zajatce. Panují mezi nimi neshody také ohledně toho, jak budou fungovat dopravní koridory protínajíc­í region.

Stále otevřená rána

Rusko zprostředk­ovalo dohodu, která loni 10. listopadu ukončila po 44 dnech tvrdé boje ázerbájdžá­nských a arménských sil o horskou enklávu Náhorní Karabach. Ta sice patří do Ázerbájdžá­nu, ale desítky let ji ovládali místní arménští separatist­é, kteří v 90. letech minulého století za podpory Jerevanu ovládli i okolní okresy. Dohoda zpečetila územní zisky Ázerbájdžá­nu v posledním kole konfliktu, nicméně ponechala většinu Karabachu v arménských rukách. V Baku byla dohoda přivítána v nadšením jako vítězství, zatímco v Jerevanu vypukly demonstrac­e snažící se přimět Pašinjana po válečné porážce k demisi, zatím marně.

Policie včera ráno v Jerevanu podle agentury Interfax zadržela několik přívrženců opozice, kteří se snažili zabránit Pašinjanov­i v odletu do Moskvy. Proti desítkám demonstran­tů použila policie sílu, aby premiérovi uvolnila cestu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia