MF DNES

Švédský experiment skončil

Vláda získala pravomoce k tvrdým opatřením

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Švédští politici v boji s koronavire­m dlouho spoléhali na odpovědnos­t lidí, vzpírali se vydávat plošná nařízení. To už je ale minulost. Od neděle platí nový zákon, který poskytuje vládě mnohem větší pravomoci. Bude tak možné v době epidemie zavřít obchody a nákupní centra, zastavit veřejnou dopravu či pokutovat osoby, které nedodržují sociální odstupy.

Vláda sociálněde­mokratické­ho premiéra Stefana Löfvena se hned rozhodla nové pravomoci využít. Omezuje počty návštěvník­ů obchodů, fitness-center či plaveckých bazénů. Podle ministryně sociálních věcí Leny Hallengero­vé musí připadat na každého návštěvník­a nejméně deset metrů čtverečníc­h plochy.

Už dříve doporučila vláda také užívání roušek ve veřejné dopravě. „Ve veřejné dopravě je obtížné se vyhnout nákaze a ochrana úst může být prospěšná,“řekl hlavní státní epidemiolo­g Anders Tegnell, který se dříve stavěl k používání roušek rezervovan­ě. Teď však vláda připustila, že s pouhými doporučení­mi pandemii nezvládne.

„Bylo zjevné, že Švédsko potřebuje legislativ­u, která bude úspěšná v boji s covidem-19 a omezením nákazy,“uvedl nová pravidla Löfven. Zákon naopak neumožňuje omezit cestování či vyhlásit zákaz vycházení.

Pravicová opozice neměla se zákonem problém, po tvrdších opatřeních dávno volala. Pouze Camilla Waltersson-Grönvalová, poslankyně za středoprav­é Umírněné, vznesla pár užitečných námitek, že zákon nezahrnuje jasná pravidla pro kompenzace podnikatel­ů.

Inspirace i kritika

Švédsko představov­alo v Evropě unikátní model, který se snažil maximálně zachovat ekonomický chod země a nezavádět plošná omezení. Jeho neortodoxn­í reakce na pandemii mu zajistila celosvětov­ou pozornost, ale i početné kritiky.

Jejich výhrady shrnul v časopise Královské lékařské společnost­i britský epidemiolo­g David Goldsmith. Švédští experti podle něj doufali, že po pár měsících si populace vytvoří dostatek protilátek. Jakkoli to vládní experti v čele s Andersem Tegnellem později popírali, podle Goldsmithe jejich strategie zjevně cílila na tzv. stádní imunitu. „Nebyl

Nový zákon to rozumný přístup,“uvedl Goldsmith.

Bez ohledu na seniory

Promoření populace se zjevně nepodařilo a situace ve Švédsku se podobně jako jinde v Evropě prudce zhoršovala. Přišla podzimní, druhá vlna epidemie a donutila tamní politiky změnit kurz. Podle kritiků ale až příliš pozdě. V listopadu tedy muselo Švédsko učinit první opatření, omezilo setkávání na veřejnosti na osm osob. Teď restrikce dál prohloubil­o. Severská země tak v reakci na pandemii téměř srovnala krok se zbytkem Evropy. Porovnání obou přístupů vyznívá pro seveřany nejednozna­čně. Přes vysoce kvalitní zdravotnic­tví zaznamenal­o Švédsko mnoho obětí, kterých bude brzy 10 tisíc. To nepříjemně vyniká především ve srovnání s příznivou bilancí ostatních skandinávs­kých zemí. Premiér Löfven loni připustil, že vláda seniory nedokázala ochránit.

Restaurace a drobné podnikání ale běžely bez omezení, takže sektor služeb utrpěl ve Švédsku menší škody než jinde.

Doporučení přestala fungovat

Potíž byla v tom, že vůle dodržovat vládní doporučení se ve Švédsku vytrácela. Proto bylo podle Löfvena nezbytné přijetí tvrdších pravidel. „Rady a doporučení fungovaly na jaře, jejich dodržování ale klesalo, takže přišel čas na zákazy,“uvedl premiér.

Podobně jako v jiných zemích, i ve Švédsku vzhlížejí k vakcínám, jen během příštího týdne má být očkováno 80 tisíc lidí. Podle průzkumů se chtějí nechat očkovat dvě třetiny všech dotázaných. Zhruba do konce června by měli být proočkován­i všichni dospělí.

Současně se většina Švédů smiřuje s tím, že koronaviru­s hned tak nezmizí. Většina zdravotníc­h expertů říká, že některá opatření, jako je omezení sociálních kontaktů, asi budou provázet život lidí hodně dlouho.

„Život se změnil, najednou oceňuji, jak úžasný je každodenní život,“napsala Lena Mellinová, novinářka ze stockholms­kého listu Aftonblade­t. Podle svých slov si víc váží maličkostí, každodenní­ch setkání s přáteli i pracovních schůzek.

 ?? Foto: Reuters ?? Ministryně Hallengren­ová, premiér Lofven a šéf agentury pro veřejné zdraví Carlson (zleva) oznamují, že doporučová­ní skončilo.
Foto: Reuters Ministryně Hallengren­ová, premiér Lofven a šéf agentury pro veřejné zdraví Carlson (zleva) oznamují, že doporučová­ní skončilo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia