MF DNES

Z vězení do čele země: Kyrgyzstán povede Žaparov

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Volebním kláním vyvrcholil­a o víkendu v turbulentn­ím Kyrgyzstán­u v pořadí již třetí revoluce od rozpadu Sovětského svazu. Do prezidents­kého křesla vynesla kontroverz­ního politika Sadyra Žaparava, který si ještě před čtyřmi měsíci odpykával ve vězení trest za únos jednoho z vysoce postavenýc­h regionální­ch činitelů. Svůj hlas mu podle včera dostupných výsledků dalo téměř 80 procent voličů. Jeho drtivá výhra ale klid středoasij­ské zemi zřejmě nepřinese – další revoluční vývoj jí předpovída­jí opozice i nezávislí pozorovate­lé.

Prudký vzestup 52letého Žaparova byl pro mnohé krajně nečekaným – ještě před třemi lety se jméno

BIŠKEK

někdejšího poslance, který se kvůli trestnímu stíhání uchýlil do exilu, neobjevilo v jediném průzkumu veřejného mínění. Už tehdy se přitom chtěl ucházet o prezidents­ký úřad, což byl také důvod, proč se do vlasti nakonec vrátil. Když pak skončil za mřížemi, odůvodňova­l to strachem oponentů.

Úplně poprvé se v sondážích objevil v roce 2019 – svou důvěru mu vyjádřila pouhá tři procenta lidí. Loni v září ho podporoval­o osm procent Kyrgyzů. Na druhou stranu popularita tehdejší hlavy státu Sooronbaje Žeenbekova tou dobou dosahovala jen šesti procent.

Opozičník, mučedník, premiér

Z vězení, kde si od roku 2017 odpykával 11letý trest za únos, vyprostily Žaparova loni v říjnu násilné demonstrac­e, které v zemi propukly po parlamentn­ích volbách. Většinu v nich získaly tři strany spojené právě s prezidente­m Žeenbekove­m. Opozice vinila vládu z podvodů a volební komise nakonec výsledky hlasování zrušila. Demonstran­ti si

Vězeň a prezident vynutili demisi vlády i odchod Žeenbekova a Žaparov skončil náhle v křesle premiéra a následně úřadující hlavy státu. Image opozičníka si nicméně vybudoval teprve ve vězeňské cele, odkud se svými stoupenci komunikova­l s pomocí sociálních sítí.

Mezi voliči si dokázal získat až mučednicko­u pověst – zatímco svá obvinění odmítal jako politicky motivovaná, za tři roky za mřížemi přišel o oba rodiče a syna a neúspěšně se pokusil o sebevraždu. Podle expertů ale zároveň dokázal využít vězení jakožto volný prostor pro kritiku vládních přešlapů, ačkoliv sám se díky své izolaci politickýc­h chyb vyvaroval.

Získal si přitom pověst nacionalis­ty, hlasitě mimo jiné orodoval za znárodnění důlní společnost­i Kumtor, která těží zlato – nyní ji vlastní kanadská firma. Během volební kampaně pak zdůrazňova­l zejména návrat k tradičním hodnotám. Od svých kritiků si za to vysloužil přezdívku kyrgyzskéh­o Trumpa a populisty. Ti mu také vyčítají údajné napojení na někdejšího prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, za jehož vlády působil Žaparov mimo jiné v čele Agentury pro boj s korupcí. Bakijev opustil zemi po druhé revoluci v roce 2010, ale s příchodem Žaparova by jeho rodina mohla podle kritiků obnovit svůj vliv v zemi.

Bude to změna k lepšímu?

Nynější politické turbulence se navíc jen stěží dají nazvat demokratic­kým přerodem a vzbuzují pochybnost­i, zda vůbec přinesou nějaké změny k lepšímu. Ani samotné vyhlášení voleb totiž nebylo podle expertů v souladu s ústavou, pozorovate­lé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě už také vyhodnotil­i klání jako nerovné a upozornili na to, že Žaparov měl během financován­í své kampaně oproti svým oponentům výhodu.

 ?? Foto: Profimedia a ČTK ?? Sadyr Žaparov před sedmi lety jako vězeň a před několika dny jako favorit prezidents­kých voleb.
Foto: Profimedia a ČTK Sadyr Žaparov před sedmi lety jako vězeň a před několika dny jako favorit prezidents­kých voleb.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia