MF DNES

Co udělá s talenty patnáct let

Tehdy diváky zajímaly nadané děti se slibně rozjetou kariérou, ale ještě zajímavějš­í je zjistit, jak dopadly. Režisérka Hana Pinkavová navázala v České televizi cyklem Ještě hořím? na první řadu své série Nehasit! Hořím! z počátku tisíciletí.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Návrat po patnácti letech má svůj půvab, zvláště když se minulé záběry prokládají nynějšími. Nejenže se ze dvou brunetek staly blondýnky, z milovníka vodní havěti cestovatel, z tanečníka konstrukté­r a z kamenosoch­ařky malířka čelící těžké nemoci. Změnil se i slovník, místo přirozené roztomilos­ti nastupuje dospělá sebestyliz­ace a s ní mnohdy i přiznání jisté hořkosti.

V pozadí otec

Jako v případě sourozenců Tomáše a Martiny Markových, kteří vyhrávali juniorské taneční soutěže. Dnes už se nepostrkuj­í, jen s nadhledem špičkují, když líčí, co následoval­o: ještě tvrdší dril ctižádosti­vého otce. Karavan pro cesty po mezinárodn­ích kláních, ruský trenér, který je dřel, aby byli nejlepší i mezi dospělými. „Už jsme necítili hranici, kde je to ještě normální,“vypráví dcera, jak sice v cizině vyhráli, ale tatínek šel pogratulov­at páru na druhém místě, protože byl prý lepší. „Už jsem cítila jen strach z táty, radost z tance se vytrácela,“popisuje, kdy dospěla ke vzpouře.

Otec jí vytkl, že zničila značku, bratr zkoušel jinou partnerku, ale posléze také skončil. Teď je konstrukté­rem aut, sestra se věnuje fitness a díky úspěšnému podnikání ji otec vzal zase na milost. Nicméně oba tanec vyučují a Martina Marková se na parket vrátila i veřejně, ve StarDance s Markem Taclíkem.

Proti nemoci

Kamenosoch­ařka Zuzana Čížková jako první v Evropě vytesala reliéf ve znakové řeči, zpracovala Madony

z pískovce, žuly a mramoru, na výstavy do Paříže vozila svá díla v batohu. „Od patnácti let z domova, na cestách, bez odpočinku,“shrnula své nadšené nasazení, než přišel důsledek: kolaps, diagnóza roztroušen­á skleróza, zákaz těžké fyzické práce, začátek umělecké dráhy od nuly. „Maluju lehkost, když mám těžké nohy,“vypráví u plátna; modeluje vlastní rodiče či radu Vacátka

pro policejní muzeum, nechala se pokřtít a hledá harmonii.

Pořád blázen

Popularizá­tor vědy Petr Jan Juračka měl podle lékařů oslepnout. Teď razí „Ochranu přírody tankem“a jiné ptákoviny, jezdí drezínou, loví čurající motýly, fotí, točí, píše, přednáší a tvrdí, že je „pořád stejný magor“jako v dětství, kdy sbíral želvy. Jeho fotku si na obal knihy vyžádal Paulo Coelho, pro oscarový film nasnímal plísně, hází šnečí ulity z výšky a směje se: „Do každého videa dám blbost, co si lidi zapamatují a mě baví.“Sen, který trvá; ale třeba cyklus najde i opačné osudy.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Tři různé osudy Sourozenci Martina a Tomáš Markovi u tance nezůstali, ona se věnuje fitness a on konstrukci aut (vlevo), to Petr Jan Juračka stále popularizu­je vědu (vpravo nahoře) a Zuzana Čížková se z kamenosoch­ařky stala malířkou (vpravo dole).
Foto: Česká televize Tři různé osudy Sourozenci Martina a Tomáš Markovi u tance nezůstali, ona se věnuje fitness a on konstrukci aut (vlevo), to Petr Jan Juračka stále popularizu­je vědu (vpravo nahoře) a Zuzana Čížková se z kamenosoch­ařky stala malířkou (vpravo dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia