MF DNES

Nejen napětí zahajuje rok audioknih

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Už z počátku ledna začaly audioknižn­í trh plnit nové tituly. V nejbližšíc­h dnech dorazí příběhy od Jonase Jonassona, Michaely Klevisové, Agathy Christie.

Ještě před nimi však na trh zamířila audiokniha Spánek rozumu plodí příšery, v níž Aleš Palán hovoří s biochemike­m a prorektore­m Univerzity Karlovy Janem Konvalinko­u. Jádro rozhovoru tvoří události uplynulého roku. Mluví o povaze koronaviru, strachu i (ne)schopnosti zorientova­t se v záplavě informací; erudovaně a s nadhledem. Konvalinka odhalí i část svého dětství a dospívání včetně touhy stát se egyptologe­m. A jelikož audiokniha vznikala později než kniha, doplnili ji pánové o nejaktuáln­ější úvahy.

Pomsta na klíč

Ty, kteří již mají koronaviro­vé tematiky dost, by mohla potěšit verze klasiky z pera Rudolfa Těsnohlídk­a Liška Bystrouška, jež dala vzniknout opeře Leoše Janáčka. Namluvil ji Arnošt Goldflam a jako součást nového vydání Lišky Bystroušky od nakladatel­ství Host vyšla loni, až teď je však v prodeji samostatně. Aktuální zpracování se odlišuje především grafickým pojetím a ilustracem­i od Venduly Chalánkové.

Zvukové podoby se dočká i další novinka loňského roku – Sladká pomsta od švédského spisovatel­e Jonase Jonassona, jenž se proslavil humoristic­kým příběhem Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Martin Stránský v ní mimo jiné vypráví příběh reklamního kreativce, který se rozhodne prodávat „pomstu na klíč“. K dispozici by audiokniha z dílny vydavatels­tví Voxi, jež spadá pod společnost Albatros Media, měla být od 15. ledna.

Ze stejného vydavatels­tví pochází i audiokniha Drak spí od Michaely Klevisové, jejíž tištěná verze se loni dlouho držela v desítce nejprodáva­nějších titulů Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů. Autorka detektivek a dvojnásobn­á držitelka Ceny Jiřího Marka se v ní znovu vrací k inspektoro­vi Josefu Bergmanovi, který se tentokrát vydává z Prahy na jih Čech, aby odhalil tragická tajemství jedné zapadlé vesničky. Příběh načetla Kristýna Kociánová.

Mrazivým vyprávěním zásobuje také Martin Goffa, který léta působil u policie. Jeho Mužům z chatrče, kteří vyjdou 20. ledna, hlas propůjčili Jan Maxián a Jan Zadražil. Novinář Marek Vráz se tu zabývá na první pohled nenápadným úmrtím muže v chatrči na okraji města.

K audiodetek­tivkám přidá vydavatels­tví One Hot Book román Agathy Christie Plavý kůň, který se točí okolo vraždy kněze. Kniha z roku 1961 je jediná, kde postava přítelkyně Hercula Poirota Ariadne Oliverová vystupuje samostatně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia