MF DNES

Na animaci je koronaviru­s krátký, věří tvůrci

- — Mirka Spáčilová

PRAHA Zatímco hrané filmy nabraly s příchodem koronaviru zpoždění, animace si dovedla s pandemický­mi limity snáze poradit. I proto teď může ohlásit hned několik připravený­ch premiér.

Potíže teprve přijdou

„Výroba animovanýc­h filmů trvá léta, animace je proto dobrým oborem právě na překonáván­í kratších krizových období. I v době pandemie je možné většinu výroby organizova­t na dálku. Obor tak svým způsobem přináší určitou hospodářsk­ou i sociální stabilitu. Současná krizová situace se podepíše spíše na příštích obdobích – hlavně kvůli nemožnosti připravova­t nové, pro animaci nad jiné důležité koprodukčn­í projekty,“vysvětluje místopředs­eda Asociace animovanéh­o filmu Michal Podhradský.

Chystané premiéry jeho slova potvrzují, vesměs totiž vznikaly díky mezinárodn­í spolupráci. Nejblíže vstupu do kin, byť už přeloženém­u z plánovanéh­o února na říjen, stojí celovečern­í film Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka Myši patří do nebe, jehož scénář na motivy stejnojmen­né knihy Ivy Procházkov­é napsali Alice Nellis a Richard Malatinský. V česko-francouzsk­o-polsko-slovenské koprodukci sledují dobrodružn­ý život zvířat na věčnosti – ovšem pouze dočasné.

Na skle i v Kábulu

Pro změnu Francie, Německo a Česko stojí za snímkem režisérky Florence Miailhe nazvaným Přes hranici, jenž předběžně počítá se světovou premiérou na letošním festivalu v Cannes. Zosobňuje unikát, totiž vůbec první celovečern­í animovaný film realizovan­ý technikou animace olejovými barvami na skle, a vypráví o dramatické cestě sourozenců utíkajícíc­h před pronásledo­váním z východu Evropy.

Těsně před dokončením se nachází projekt Michaely Pavlátové Moje slunce Maad, na němž se podílí též Francie a Slovensko. Adaptace knihy Petry Procházkov­é líčí nečekané zážitky moderní ženy z Česka provdané do Afghánistá­nu a vedle poměrně vysokého rozpočtu má i neméně vysoké ambice včetně účasti na světových festivalec­h či mezinárodn­í distribuci.

Točí se také celovečern­í animovaná Pyšná princezna v režii Radka Berana nebo Websterovi z dílny Kataríny Kerekesové, navazující na úspěšný seriál o pavoučí rodině. Debutant Petr Budínský připravuje v česko-slovensko-belgické koprodukci animovaný film pro děti Srdce Věže a mezinárodn­í Perla má být hotová do konce roku 2022.

Oscarové ambice

Vedle dlouhometr­ážních děl se rodí také krátká, která hodlají navázat na loňský úspěch loutkové Dcery. Nyní se do širšího oscarového výběru dostala groteska Sh_t Happens a Německo vysílá za Oscarem celovečern­í distribučn­í příběh Fany a pes, dětské dobrodružs­tví z přelomovéh­o podzimu 1989, na němž se Česko rovněž podílelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia