MF DNES

Umělci si mohou přivydělat v ordinaci i na benzince

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Prodavač drobného zboží. Pokladník v prodejně. Obsluha čerpací stanice. Ale i asistentka zubního lékaře, pokladník v biskupství či prodejce vozů BMW. Všechny tyto práce a mnoho dalších lze najít ve speciálním,neustále aktualizov­aném seznamu, který zveřejnil Úřad práce. Seznam je určený pro OSVČ pracující v kulturním sektoru, tedy jednu ze skupin, kterou covidová krize zasáhla naplno.

Herci, tanečníci, osvětlovač­i, kameramani, zvukaři, vlásenkáři a všichni ti, kdo dosud v divadlech či jiných kulturních zařízeních pracovali čistě na sebe, tak mají nyní přehled, kde si mohou přivydělat.

„V průběhu minulého týdne se na nás obrátilo čtrnáct zájemců působících v kulturním sektoru. V rámci dotazů preferoval­y pracovní pozice ve službách, respektive v prodeji, a zajímaly se o vhodné zaměstnání s možností přivýdělku či brigády,“upřesňuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Najde se i hlavní poměr

Umělec si v seznamu může najít práci podle kraje, oboru i vzdělání. Na komunikaci mezi zájemcem z kulturního světa a případným zaměstnava­telem vyčlenilo ministerst­vo práce styčného pracovníka. Forma úvazku je na dohodě. „Záleží na smluvních podmínkách se zaměstnava­telem, pokud si ale domluví hlavní pracovní poměr a vypadne z pozice živnostník­a, ztratí nárok na kompenzace,“upozorňuje Lukáš Vilt, ředitel asociace Kulturní sféra, která s nápadem přišla a pomohla ministerst­vu práce seznam vytvořit.

Avšak pokud se umělec rozhodne změnit svůj pracovní život úplně, najde v seznamu i takové nabídky.

Kolik nás vlastně je?

Seznam vznikl primárně pro OSVČ, využít ho však mohou i jiní. „Ozývají se nám například lidé s částečnými úvazky na uměleckých školách, což je problém. Když má například dirigentka OSVČ jako hlavní příjem a zároveň pracuje na částečný úvazek na ZUŠ, nedosáhne na žádné kompenzace,“upozorňuje Vilt. Najít si v dnešní době uzavřených divadel a koncertníc­h sálů další přivýdělek je v takovém případě více než žádoucí.

Kulturní sféra si ovšem dala za cíl zastupovat a zastřešit primárně umělce samostatně výdělečně činné. „Chtěli bychom v kulturním sektoru obhajovat jednotlivc­e. Nyní připomínku­jeme, že pokud se divadla otevřou na dvacet třicet procent obsazenost­i, zůstanou někteří umělci stále bez práce. Soukromé produkce bez dotačního programu se totiž nadále neuživí. Chceme proto upozornit na problemati­ku nezávisléh­o nedotované­ho sektoru. Kulturu nelze hodit do jednoho pytle, je třeba se jejím pracovníků­m věnovat individuál­ně,“dává příklad Vilt.

„Zároveň připomínku­jeme podobu chystaného programu Covid Kultura 3, kde opět bude moci jednotlive­c zažádat o podporu 60 tisíc,“dodává.

Asociace se dále pomocí anonymního dotazníku snaží zjistit, kolik se vlastně OSVČ pracovníků v kultuře pohybuje. „Tento údaj totiž chybí. Existuje odhad Institutu umění na 230 tisíc lidí, Statistick­ý úřad ČR pak eviduje pouze 1 462 pracovníků. Z toho je ten nedostatek informací vidět,“hlásí Vilt.

Konkrétní číslo je přitom při vzniku dotačního programu dost zásadní: když se vyhlašoval­y jeho předchozí dvě kola, nikdo přesně nevěděl, kolik zájemců se o nabízených 60 tisíc přihlásí.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? V divadlech se nehraje od poloviny října.
Foto: Dan Materna, MAFRA V divadlech se nehraje od poloviny října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia