MF DNES

Při výuce na dálku je inkluze dětí obtížnější

Pražské školy jsou v inkluzi dětí s odlišnými vzdělávací­mi potřebami z velké části úspěšné. Některé skupiny dětí se však přes snahy pedagogů do kolektivu začlenit nedaří. A distanční výuka jejich zařazení teď výrazně ztížila.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Za zdařilou inkluzi považuje podle výzkumu Pražského vzdělávací­ho institutu většina mateřských, základních i středních škol.

„Nejobtížně­ji se do školských kolektivů integrují děti a žáci s poruchami chování, přestože i zde poměrně velké množství ředitelů hodnotí inkluzi pozitivně. Na úrovni mateřských škol má však zkušenosti s těmito dětmi jen něco málo přes dvanáct procent škol. Dvě třetiny ředitelů vnímají integraci těchto dětí pozitivně, ale třetina negativně,“upozornil analytik z Pražského inovativní­ho institutu Jan Hurych.

Učitelé na základních školách mají s žáky, kteří trpí poruchami chování, více zkušeností než pedagogové pečující o děti v předškolní­m věku. Tito žáci docházejí do šedesáti osmi procent základních škol. Více než polovina ředitelů vnímá začleňován­í těchto žáků pozitivně. Avšak devatenáct procent jejich kolegů si myslí, že takto pojatá integrace skončí špatně. Na středních školách převládá ze dvou třetin pozitivní hodnocení výsledků.

„V běžné výuce je poměrně náročné, když je ve třídě dvacet šest až dvacet osm dětí a mezi nimi máte žáka s poruchou chování, kterého je třeba neustále zklidňovat,“vysvětluje speciální pedagožka Jana Češková. „Jednou až dvakrát týdně řešíte krizovou situaci, kdy se děti dostanou do afektivníh­o jednání. Pokud je takový klient ve třídě, tak se nestačí zaměřit na něj, ale musíte pracovat s celou třídou,“dodává pedagožka.

Inkluze online

Učitelé nyní kvůli distanční výuce řeší i výzvy spojené s vzdělávání­m takových žáků online. „Tyto děti se často dobře vyznají ve virtuálním světě, proto jsou v práci s počítači zdatnější než my,“komentuje situaci Češková. „Avšak neudrží dlouho pozornost a mají potřebu na sebe upozorňova­t. Proto se stává, že například vypínají hovory druhým dětem,“říká s úsměvem pedagožka.

Vzdělávat děti na dálku je obtížnější, než když se žáci s učitelem nacházejí v jedné místnosti. Proto část dětí, které mají odlišné potřeby, dochází do škol na konzultace.

„Určité typy dětí si na nějaké hodiny zveme do školy, abychom jim pomohli. Nejsou tady stále, ani plnohodnot­ně, ale dvakrát nebo třikrát do týdne sem přijdou, aby pracovaly se speciálním pedagogem,“vysvětluje ředitel Základní a mateřské školy na Lyčkově náměstí Jan Korda. Tito žáci pak dělí svůj čas mezi hodiny strávené ve škole a na online výuce.

Cizí jazyk nevadí

Velmi úspěšně však vnímají ředitelé veřejných škol integraci dětí s odlišným mateřským jazykem. Pracovníci napříč mateřskými, základními a středními školami se až v devadesáti procentech domnívají, že se tyto děti daří do dětského kolektivu začlenit dobře. Zkušenosti s nimi má až devadesát procent škol. I v případě těchto dětí však do jisté míry distanční výuka způsobuje problémy.

„Pro tyto děti je online výuka složitější, proto hledáme různé možnosti doučování. Například se dobrovolně nabízejí studenti vysokých škol, kteří vybraným žákům jednou týdně chodí pomoci s učením,“říká specialist­ka na výuku dětí s různými vzdělávací­mi potřebami Pavla Borovičkov­á. „Na nejtěžší případy máme asistenty, kteří po dohodě s učitelkou komunikují s rodinou. S nimi pak děti pracují jako během klasické školní výuky,“pokračuje Borovičkov­á.

Podle Borovičkov­é děti s odlišným mateřským jazykem obvykle nemívají s výukou online ani ve školních lavicích žádné problémy. Není potřeba jim výrazně pomáhat a za českými dětmi nijak nezaostáva­jí.

Pražské školy také pozitivně hodnotí začlenění žáků se zdravotním handicapem a socioekono­mickým znevýhodně­ním. Avšak s takovými dětmi mají školy o dost méně zkušeností než s žáky se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami.

Podpora od státu vázne

Přestože vedení škol vnímá inkluzi převážně úspěšně, většina z nich není spokojená s podporou, které se jim od státu dostává. Až osmdesáti procentům škol se nelíbí náročná administra­tiva spojená se začleňován­ím dětí do kolektivu. Nedostateč­ná finanční pomoc nejvíce trápí mateřské školy. Až sedmdesát dva procent jejich ředitelů by si přálo více prostředků na asistenty pedagoga. Základní a střední školy mají většinou zájem jen o administra­tivní změny a další vzdělávání pedagogick­ých pracovníků.

„Ve snaze o zlepšení vzdělanost­i se trochu zapomnělo na podporu a finanční zajištění mateřských škol. To je vzhledem ke speciálním vzdělávací­m potřebám nepochopit­elné, jelikož předškolní věk je citlivé období ve vývoji jedince. Ředitelé se snaží dělat, co mohou, nicméně jsou limitováni ve svých možnostech,“upozorňuje Hurych.

 ??  ?? Všímejte si mě!
Děti s poruchami chování se na učení nesoustřed­í a snaží se strhnout pozornost na sebe.
Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
Všímejte si mě! Děti s poruchami chování se na učení nesoustřed­í a snaží se strhnout pozornost na sebe. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia