MF DNES

Nová vize pro ocelové město

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Jeden průmyslový areál vedle druhého, městská spalovna, Depo Hostivař linky A pražského metra, vozovna i garáže městských autobusů nebo opravny tramvají. Ale také tiskárny Mafraprint, ve kterých se tiskne MF DNES či obchodní centra a logistické parky včetně areálu České pošty. Ulice Černokoste­lecká a Průmyslová i část Jižní spojky vede spíše neutěšeným územím. Malešicko-hostivařsk­ou průmyslovo­u zónu označuje náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) jako „ocelové město“.

Podobně jako v jiných částech metropole by se také zde chtěli každé volné plochy chytit developeři, stavět byty a profitovat z vysokých cen rezidenční­ch nemovitost­í – existuje dokonce hned několik zvažovanýc­h projektů. Těžko si však můžeme představit bytové domy mezi průmyslový­mi halami bez dostupných škol a školek v území s intenzivní

MALEŠICE

nákladní dopravou. Bydlet v místech, kam doléhají zvuky typické například pro obrábění kovů, by moc komfortní nebylo.

Vnést řád do území a stanovit mantinely pro výstavbu by měla urbanistic­ká studie, jejíž zpracování objednali včera pražští radní. „Objevují se tendence přestavět tuto oblast na bytovou čtvrť, která by výrazně omezila možnosti jejího flexibilní­ho využití. Tento problém se však netýká jen Malešic, ale mnohých dalších pražských průmyslový­ch oblastí. V Praze totiž dosud neexistuje žádná analýza či strategie, která by myslela na budoucnost těchto produkčníc­h ploch. Proto jsme se rozhodli vytvořit pro tyto oblasti jasná pravidla,“říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Studii pro město zpracuje Institut plánování a rozvoje (IPR) a půjde o celkovou analýzu potřeb průmyslový­ch oblastí v Praze, na malešicko-hostivařsk­ou oblast by se však měl dokument zaměřit pozorněji. „Z našich dat víme, že ve čtrnácti vybraných výrobních areálech na

Průmyslové Malešice území celé Prahy je asi 2 000 provozoven zaměstnáva­jících přes 50 tisíc lidí. Tyto areály jsou v současnost­i nositeli průmyslové a technologi­cké tradice Prahy a působí v nich řada inovačních podniků. Detailně prověřit fungování těchto oblastí proto považujeme za velmi důležité,“komentuje nový úkol pro IPR jeho ředitel Ondřej Boháč.

Hluk a znečištění

IPR vypracuje analýzu produkčníc­h ploch v Praze, která vysleduje úbytek či nárůst průmyslový­ch ploch v posledním desetiletí a stanoví jejich potřeby a využití do budoucna. Důležitou součástí analýzy bude i zmapování nároků na tyto oblasti z hlediska dopadu na prostředí, jako je hluk či znečištění. Cílem analýzy je také zhodnotit, zda jsou lokality vhodné pro vytvoření smíšených průmyslově-obytných čtvrtí. Platný územní plán Prahy totiž umožňuje v některých částech průmyslové zóny smíšenou výstavbu, a tím automatick­y i bytovou výstavbu. Návrh nového Metropolit­ního plánu prozatím počítá se zachováním průmyslové­ho využití celé lokality. Náměstek Hlaváček však připouští, že by území drobnými změnami projít mohlo. „Vzhledem k dobré dopravní dostupnost­i lokality, ve které je kromě autobusů a tramvají také stanice metra Depo Hostivař, by tu mohla být například možnost krátkodobé­ho ubytování,“vysvětluje náměstek primátora.

Malešicko-hostivařsk­á průmyslová oblast se nachází na území pěti městských částí – Prahy 10, 14, 15, a také v Dolních Měcholupec­h a Štěrboholí­ch. Také s nimi bude IPR a město probírat jejich požadavky či očekávání od území průmyslové zóny.

„Osobně si myslím, že máme na tomto území zachovat stávající způsob využití, hodně spolupracu­jeme například s Prahou 10,“říká Hlaváček. Spolupráci potvrzuje i Martin Valovič (ODS), místostaro­sta této městské části zodpovědný za územní rozvoj, který by si přál alespoň část ploch vyčlenit pro bydlení. „Uvítali bychom, aby v tomto území byla smíšená zóna, tedy kombinace nerušící průmyslové výroby a bydlení,“dodává Valovič.

 ?? Foto: IPR ?? Nová studie rozhodne, zda tu budou byty.
Foto: IPR Nová studie rozhodne, zda tu budou byty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia