MF DNES

Do městyse ještě nevedou koleje, ale už zná své

-

Nevedou sem dosud vlakové koleje, přesto železniční terminál Praha východ získává konkrétní obrysy. Správci tratí vybrali vítězný návrh stanice, která vznikne na vysokorych­lostní trase u Nehvizd východně od hranic metropole.

BĚCHOVICE

A nejde o jediné novinky na projektova­né síti expresních tratí v pražském železniční­m uzlu.

Relativně jednoduché a praktické, tak hodnotí experti vítězný projekt. Porota vybírala z 21 návrhů, zvítězila vize architektů Jiřího Opočenskéh­o a Štěpána Valoucha.

„Ze studie se bude vycházet v maximální možné míře. Návrh je kvalitní nejen z architekto­nického hlediska, ale i z pohledu požadavků na fungování dopravního terminálu,“sdělila Nela Friebová ze Správy železnic (SŽ). Menší úpravy nastanou v projektu pouze v případě, že se to při další přípravě ukáže jako výhodné pro vylepšení funkčnosti, nebo si to vyžádá technické řešení trati.

„Předpoklád­ané náklady na výstavbu terminálu odhadujeme na 750 milionů korun,“řekla Nela Friebová.

Projekt oceňují i v Nehvizdech. „S návrhem terminálu, který vyšel vítězně z architekto­nické soutěže, jsme spokojeni. Oceňuji také profesiona­litu odborníků při výběru podoby terminálu i to, že všichni akceptoval­i

Elegantní terminál pohled Nehvizd,“komentoval architekto­nickou soutěž Jiří Poběrežský (NK), starosta Nehvizd.

Zástupci městyse se podíleli také na práci poroty, složené dále též z šesti nezávislýc­h architektů a dvou zástupců SŽ. Architekti, urbanisté a dopravní inženýři vytvářeli loni na podzim plány nejen na přesné umístění a vnější i vnitřní podobu nového terminálu, ale také jeho okolí. Součástí komplexu se podle předpoklad­u stane také parkoviště pro tři tisíce aut, zároveň zde bude fungovat přestupní uzel na regionální autobusovo­u dopravu. Stanice bude fungovat pro obyvatele východní části metropole a severových­odní části Středočesk­ého kraje. Vysokorych­lostní trať (VRT) umožní spojení Nehvizd s centrem hlavního města za přibližně čtvrt hodiny. To usnadní cestu do metropole z obcí s rychle rostoucí populací. Do okresů Praha-západ a Praha-východ míří totiž podle demografic­kých analýz polovina nových obyvatel Středočesk­ého kraje. „Kladné hodnoty přirozenéh­o přírůstku dosahují nejvyšších hodnot nejen v rámci kraje, ale také celé republiky,“vysvětlil Pavel Hájek vedoucí oddělení informační­ch služeb středočesk­é Krajské správy ČSÚ.

Do Polabí bleskově

Nehvizdy na železniční mapě Čech doženou například náskok nedalekých Čelákovic, kam trať bývalé Rakouské severozápa­dní dráhy dorazila před 150 lety. Novou větev vysokorych­lostní tratě Polabí, k níž náleží i zmíněný terminál, do stávající železniční sítě napojí projektant­i ve stanici Běchovice, součástí stavby se podle předpoklad­u stane také rekonstruk­ce zdejší stanice.

Na středočesk­ém konci ke spojení expresní a stávající trasy dojde na úseku Poříčany-Pečky. Stavba usnadní i cestu na nyní přetížené spojnici mezi Prahou a středními

 ?? Foto: SŽ ?? Vítězný projekt stanice Praha-východ, odsud do centra Prahy potrvá cesta 15 minut, do Brna asi hodinu.
Foto: SŽ Vítězný projekt stanice Praha-východ, odsud do centra Prahy potrvá cesta 15 minut, do Brna asi hodinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia