MF DNES

Turnaj jako pomník. Sny faraona házené se ale drolí

Mocný Hassan Moustafa hodlal šampionáte­m v rodném Egyptě završit 21 let v čele světové házené, teď se musel vzdát i diváků v arénách

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Aby se vrcholná akce konala na místě nesoucím jméno stále aktivního funkcionář­e, to se stává zřídkakdy i v hodně obskurních režimech. Ale na každé pravidlo se najde výjimka, a tak egyptský ministr sportu těsně před startem házenkářsk­ého mistrovstv­í světa vyhlásil: „Od nynějška bude tato aréna známa jako Sportovní hala doktora Hassana Moustafy.“

Moustafa – snad vynechání akademické­ho titulu promine – tomu byl přítomen, tou dobou už se mu ale čelo krabatilo ještě víc než obvykle. Egypt šampionát hostí od zítřka a měl být Moustafový­m pomníkem; koncem, který korunuje dílo. Jenže řádí koronaviru­s a on sám musel uznat: „Celý svět sleduje, jaký přístup je pro pořádání turnajů nejvhodněj­ší. A my chceme a musíme posloužit jako kladný příklad.“

Rodák z Káhiry byl prezidente­m Světové házenkářsk­é federace poprvé zvolen v roce 2000 – a na trůnu se drží přes dvě desetiletí. Bez ohledu na to, že je mu 76 let. Bez ohledu na to, že ho kvůli délce mandátu, věku, vlivu i skandálům srovnávali s fotbalovým bossem Seppem Blatterem. Ještě výstižnějš­í je pak ryze egyptská přezdívka Faraon.

Lidnatá země na severu Afriky házenou umí a má ji ráda. Moustafa si vysnil šampionát s tak bouřlivými fanoušky, že neuslyšíte ani hvízdnutí píšťalky rozhodčích. Plánoval překonat rekord v divácké účasti a myslel na zopakování zázraku od sousedů: při posledním MS v Africe došlo domácí Tunisko až do semifinále – nutno dodat, že za vydatné pomoci nejen fanatickéh­o hlediště, ale hlavně sudích.

To vše v roce, kdy Moustafovi končí mandát. Sny, sladké sny...

Kapitáni evropských týmů poslali Moustafovi společný dopis, aby pořadatelé couvli od plánu pustit lidi na tribuny – ten byl vykládán jako Moustafova manýra neomezenéh­o vládce. A uspěli. Ze 30 procent kapacity hal se nejdřív stalo 20 – a o víkendu nula. Tři dny před startem přišla rovněž zpráva o tom, že na místo nakonec nesmí ani novináři.

Nebylo by lepší celý turnaj zrušit? Ne! „Stál asi desetkrát až patnáctkrá­t víc, než je obvyklé. Proto riskujeme,“řekl sám boss. Mezi náklady patří také otevření arény Doktora Hassana Moustafy – stylově na Faraona stojí v Gíze. Původně se jmenovala Sportovní hala 6. října, což upomínalo na začátek jomkippurs­ké války, ale funkcionář převýšil i dějiny.

Moustafa ztělesňuje důkaz, že hranice mezi schopností a všehoschop­ností bývá dost tenká. Spoustu je mu toho vyčítáno, zvlášť od evropských házenkářsk­ých velmocí, které těžce nesou, že hlasy Samoy či Barbadosu mají stejnou váhu jako ty německé a francouzsk­é (další velká podobnost s Blatterem). Jenže na covid byl krátký i on.

Pro Egypt je přitom šampionát velká věc, řešili ho ministři sportu i turistiky, premiér i prezident Sísí. Jenže bez diváků zchudne a utrpí tím ambice, vždyť egyptský gólman Mohamed Essam El-Tajar ještě minulý týden tvrdil: „Očekávám, že nám fanoušci pomohou splnit cíle a dotlačí nás až na pódium.“

Domácí se ve skupině utkají také s Českem, týmem symbolizuj­ícím drsné covidové časy. Dle informací MF DNES mužstvo odletí do Egypta v nejzazším termínu ve středu, den před úvodním duelem se Švédy, ale s oslabeným kádrem, o jehož finální podobě se rozhodne až dnes.

Zrovna s Egyptem měli Češi zažít divokou oslavu házené, místo toho uslyší ohlušující ticho. A pyramida, již po sobě Moustafa hodlal ve vlasti zanechat, se povážlivě drolí.

 ??  ?? Starosti Šampionát měl korunovat Moustafovu vládu, ale zasáhl covid.
Starosti Šampionát měl korunovat Moustafovu vládu, ale zasáhl covid.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia