MF DNES

Data ke sčítání lidu bude možné vyplnit i z mobilu

Po deseti letech si stát opět „přepočítá“Čechy. Otázek je o polovinu méně než minule.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Očkování, parlamentn­í volby a sčítání lidu jsou tři nejdůležit­ější akce, které Česko čekají. Povinné sčítání lidu, které se letos koná po 10 letech, má proti ostatním dvěma akcím jednu výhodu, lze ho absolvovat bezkontakt­ně.

Zatím nejmoderně­jší sčítání lidu v naší historii proběhne už za tři měsíce a především elektronic­ky, formulář lze vyplnit třeba v mobilu. Klasické formuláře následně vyplní pouze ti, kteří možnost sečíst se přes internet nevyužijí.

Rozhodným okamžikem pro vyplňovaná data je půlnoc z pátku 26. na sobotu 27. března 2021.

Místo papírového formuláře elektronic­ký. A pouze těm, kdo nevyužijí možnost vyplnit data online, komisař doručí do schránky obálku. Tak bude vypadat letošní sčítání lidu.

Tato možnost sice existovala i před deseti lety, ale letos má být elektronic­ká forma sčítání primární možností.

Český statistick­ý úřad už loni – když sčítání představov­al – doufal, že tuto možnost využijí dvě třetiny obyvatel. Aktuální epidemiolo­gická situace však může tento počet navýšit. „Při online sčítání se nenakazíte ani chřipkou, ani koronavire­m. Možnost sečíst se z bezpečí domova je tak další přidanou hodnotou Sčítání 2021, které bude navíc pro občany jednodušší a uživatelsk­y přívětivěj­ší,“slibuje předseda Českého statistick­ého úřadu Marek Rojíček. Sečíst se online tak bude možné i bez jediného kontaktu se sčítacími komisaři. Začíná se 27. března.

„Přímo při vyplňování budou k dispozici různé našeptávač­e a odkazy na vysvětlivk­y, které pomůžou lidem s orientací a s rozhodován­ím, co přesně do které kolonky napsat. Fungovat bude i kontaktní centrum,

kde bude možné se osobně poradit a vyřešit konkrétní problém,“vysvětluje mluvčí akce Jolana Voldánová.

Na vyplnění online formuláře bude čas do 9. dubna, kdo ho nevyplní, dostane do konce dubna papírový. Samotné vyplnění formuláře trvá jen pár minut. Podle Voldánové

závisí na počtu osob v domácnosti a také na tom, zda máte po ruce všechny potřebné údaje. „Ale obecně lze říct, že v průměru trvá vyplnění společné části sčítacího formuláře za byt a domácnost 10 minut a druhé části zhruba 5 minut za jednu osobu,“uvádí Voldánová. To platí pro papírové dotazníky, ještě rychlejší bude vyplňování online formuláře.

„Velká výhoda je, že jeden člen domácnosti může vyplnit údaje, pokud je zná, i za ostatní členy, nebo dokonce i za někoho, kdo žije někde jinde. Typicky třeba za staré rodiče nebo za dítě, které je na studijním pobytu v cizině,“vysvětluje mluvčí.

Oproti sčítání v roce 2011 také ubylo zjišťovaný­ch údajů, podle statistiků zhruba o polovinu. Maximálně využijí všechna dostupná administra­tivní data a zjišťovat budou pouze to, co nelze zjistit jiným způsobem. „Zcela odpadnou otázky týkající se vybavenost­i domácnosti například koupelnou nebo osobním počítačem, zjednoduší se otázky ohledně velikosti bytu, vzdělání či dojížďky do zaměstnání.

Při minulém sčítání lidé vyplňovali 47 údajů, v rámci Sčítání 2021 jich bude ČSÚ zjišťovat jen zhruba polovinu. Zbytek převezme z různých státních registrů.

Povinné pro všechny

Vyhnout se sčítání však ani letos nepůjde. „Povinnost sečíst se mají všechny osoby s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů a osoby, kterým byl u nás udělen azyl,“uvádí Voldánová. Sčítání je povinné i pro ty, kdo pracují nebo studují v zahraničí. Sečíst se tak nemusí jen turisté nebo zahraniční diplomaté. Povinnost zúčastnit se sčítání vyplývá ze zákona. Za porušení povinnosti sečíst se může být uložena pokuta až do výše 10 tisíc korun.

Výsledky bude Český statistick­ý úřad publikovat na konci roku.

 ??  ??
 ??  ?? Ušetří se papír Elektronic­ký formulář mohou za své příbuzné vyplnit i počítačově zdatnější členové rodiny. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ušetří se papír Elektronic­ký formulář mohou za své příbuzné vyplnit i počítačově zdatnější členové rodiny. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia