MF DNES

Na lyže v karavanu covidu navzdory

Češi vyzráli na zavřené vleky a hotely. Spí na parkoviští­ch. Obce na to doplácejí

- Václav Janouš Dominika Hromková

Nebudeme přece celý rok sedět doma. Běžně jsme touhle dobou na lyžích v Alpách, letos to nejde, tak jsme vyrazili po Čechách. Manžel odsud pracuje, děti si dopoledne odbudou výuku a jdeme na běžky,“vypráví Alena Schánělcov­á, která už od víkendu tráví dovolenou na horách.

Že není kde se ubytovat? Nevadí. Stovky lidí vyrazily vlastními či půjčenými obytnými automobily nebo karavany do hor, zaparkují na veřejných parkoviští­ch či parkoviští­ch hotelů, které samy nabízejí servis – parkování, elektřinu i třeba jídlo, které lidem donesou až do přívěsu.

Schánělcov­ým stačí jen parkovací místo – jejich obytné auto je soběstačné. Topí si plynem, elektřinu jim dobíjí solární panely a mají i benzinovou elektrocen­trálu, kterou postaví za auto a elektřinu si vyrobí. V pondělí večer stáli na parkovišti na šumavské Modravě, kam přijeli z Lipna, kde trávili víkend přímo pod sjezdovkou. Právě tady je denně okolo dvacítky karavanů a obytných automobilů, na víkend i k padesátce. Podobně plné jsou Krkonoše, Jizerské hory i Beskydy.

„Veškeré služby máme zavřené, tak aby to tady nebylo moc prázdné, začali jsme nabízet parkoviště,“říká majitel Penzionu Heller v Krušných horách Dušan Valenta. Penzion

je přesněji řečeno rodinný dům s ubytováním, parkoviště má malé, vejdou se na něj jen čtyři menší karavany. Za pronájem místa si účtuje 250 korun za den, karavanist­ům nabízí i připojení k elektřině za 100 korun za den. „O víkendech tu máme plno a pořád někdo volá, že má zájem s karavanem přijet,“pochvaluje si.

Neukáznění turisté

To, že pronajímá parkoviště u penzionu, má podle Valenty ještě jednu velkou výhodu. „Kdybychom nenabídli parkoviště, karavany budou parkovat na nejbližší louce, která pro parkování vůbec není vhodná. Kdyby takhle víc penzionů nabídlo odstavnou plochu, odpadla by spousta problémů s neukázněný­mi turisty,“vysvětluje Dušan Valenta. Naráží na to, že nával lidí v karavanech nebo obytných automobile­ch přírodě a obcím v horách spíše škodí a úklid po nich je stojí síly a peníze.

Parkovné stojí na den od 150 do 500 korun, elektřina okolo dvou stovek denně. Obce, ve kterých obytná auta a karavany parkují, však mají akorát o starost navíc. Například s odpadem, který po vozech zůstává.

Šumavská Modrava, kde celodenní parkování uprostřed obce stojí 150 korun na den, už kvůli tomu koupila nové kontejnery na odpad. Místní popisují, že lidé v karavanech tu žijí jako jakákoliv jiná domácnost.

Problemati­cké záchody

„Koronaviru­s zadělal na obrovský problém, protože tohle cestování je nyní obrovský fenomén. Denně nám tu parkuje třicet karavanů. Chemické záchody vylévají, kde je napadne, protože zpátky domů vozit odpad nechtějí. Když to vylijí do nějakého záchodu, jejich chemie se nesnáší s naší v čistírně odpadních vod a je s tím problém,“popisuje starosta Modravy Antonín Schubert.

„Je potřeba začít tento problém urychleně řešit, chceme kvůli tomu oslovit ministerst­vo životního prostředí, vnitra i další úřady a jednat o tom, že je třeba začít budovat infrastruk­turu,“varuje starosta.

Jediné řešení vidí v tom, že pro karavanist­y začnou vznikat speciální parkoviště, takzvané stellplatz­y. Místa, kde jsou záchody, výlevky na odpadní vodu, elektřina a voda.

„Vesnice, které zakážou parkování přes noc na svých parkoviští­ch, docílí jen toho, že karavany budou parkovat kdekoliv v přírodě,“dodává Schubert.

K jeho iniciativě se chce přidat i Turistický spolek Lipenska, organizace, která se stará o turismus od Stožce

po Rožmberk na jihu Čech. „Od jara je tu nápor karavanů a nyní v době koronaviru je to obrovský fenomén. Bohužel často se děje, že na záchod chodí lidé do lesů nebo své chemické záchody vypláchnou klidně v řece. Je třeba situaci řešit,“říká předseda spolku Jiří Mánek.

Situaci chtějí zlepšit i sami karavanist­é. Jejich Asociace kempování a karavaning­u chce nyní do novely stavebního zákona dostat ustanovení, které by jasně definovalo, jak vypadá karavanové stání, takzvaný stellplatz.

Obytná auta obsazena

„Vylévání odpadních vod do přírody samozřejmě nedělá dobrou vizitku všem slušným karavanist­ům. Bohužel

nárůst lidí, kteří si tato vozidla pořídí, je obrovský a ruku v ruce s ním nejde budování stellplatz­ů. Těch je u nás do dvaceti a letos, kdy většina lidí zůstala v republice, místo aby vyjela do hor do zahraničí, je problém nejvíce vidět,“

říká předseda asociace Jan Bordovský.

Jediným řešením je podle Bordovskéh­o pochopit, že karavaning má obrovský ekonomický potenciál, a začít s výstavbou stellplatz­ů.

Nové příležitos­ti se chopily i půjčovny obytných aut a karavanů. Některé je odvezly přímo na parkoviště do obcí a u hotelů a nabízejí je k pronájmu. Den v karavanu vyjde na tisíc korun až patnáct set.

„Zájem je obrovský, mám obsazeno až do půlky března zhruba ze dvou třetin. Lidé chtějí do přírody a spousta z nich mi říká, že si to i chtějí vyzkoušet a na jaře si třeba koupí vlastní karavan,“popisuje majitel půjčovny Jan Fiala, který má tento týden pryč všechna čtyři obytná auta a šest karavanů z osmi.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Plno
Kemp v krkonošské­m lyžařském středisku Medvědín plný karavanů a obytných vozů. Penziony a hotely jsou zavřené.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Plno Kemp v krkonošské­m lyžařském středisku Medvědín plný karavanů a obytných vozů. Penziony a hotely jsou zavřené.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK a Martin Veselý, MAFRA ??
Foto: 2x ČTK a Martin Veselý, MAFRA
 ??  ?? O hory je zájem Spousta Čechů vyráží letos na svahy nejen v osobních autech, ale i v těch obytných. Nahoře parkoviště v Bedřichově v Jizerských horách, vpravo nahoře místo nad sjezdovkou na Božím Daru a dole parkoviště na Medvědíně ve Špindlerov­ě Mlýně.
O hory je zájem Spousta Čechů vyráží letos na svahy nejen v osobních autech, ale i v těch obytných. Nahoře parkoviště v Bedřichově v Jizerských horách, vpravo nahoře místo nad sjezdovkou na Božím Daru a dole parkoviště na Medvědíně ve Špindlerov­ě Mlýně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia