MF DNES

Piráti – Starostové 10:4 na společné kandidátky

- — Robert Oppelt, ČTK

Piráti si definitivn­ě plácli s hnutím Starostů a nezávislýc­h (STAN). Do voleb půjdou společně. Včera skončilo mezi Piráty hlasování, které odsouhlasi­lo koaliční smlouvu pro podzimní parlamentn­í volby. Podporu návrhu vyjádřilo téměř 79 procent hlasujícíc­h (668 z 848 hlasů).

Referenda se zúčastnilo téměř 77 procent pirátek a pirátů. „Mám velkou radost, že členové strany schválili koaliční smlouvu Pirátů a hnutí STAN. Jedná se o velice silný mandát. Věřím, že spojení Pirátů a STAN ve volbách uspěje a společně se budeme podílet na řízení této země, a budeme tak moci prosazovat náš program,“uvedl předseda

Pirátů Ivan Bartoš. Ten je zároveň společným kandidátem na premiéra a povede koaliční kandidátku v Ústeckém kraji.

Koaliční smlouvu s programový­mi východisky uzavřeli Piráti a STAN koncem loňského roku. Hnutí STAN obsadí první pozici kandidátky ve čtyřech krajích, Piráti v těch dalších.

V čele listin má být zastoupení 2:1 ve prospěch Pirátů, na dalších místech pak 1:1 – třeba v Praze to znamená, že jedničkou a dvojkou budou pirátští poslanci Olga Richterová a Jakub Michálek, trojkou nominant STAN.

Hnutí STAN odsouhlasi­lo společný postup ve volbách s Piráty už minulý týden při jednání širšího vedení, celostátní­ho výboru.

Podle Bartoše koalice STAN a Pirátů stojí na pevném programu a nehrozí, že se po volbách rozpadne. Chce nabídnout cestu Česka od „montovny k mozkovně“. Po schválení koalice nyní strany rozpracují více než stovku priorit do podrobného programu. Mezi priority patří nízké daně, dostupná zdravotní péče v regionech, ochrana klimatu, inovace či transparen­tní vládnutí.

„Spodní meta ve volbách je kolem 25 procent,“reagoval Bartoš na dotaz, co by považoval za neúspěch v říjnových sněmovních volbách. Úspěch pak bude znamenat zisk navíc.

Hlasujícím Pirátům poděkoval za odvahu i předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. „Myslím, že společně máme šanci opravdu změnit poměry v naší zemi a posunout se do 21. století,“uvedl. U Starostů získala koalice minulý týden 92 procent hlasů širšího vedení hnutí.

Bartoš nevyloučil ani povolební spojení s koalicí tradičních stran ODS, TOP 09 a lidovců. „Trojkoalic­e“si přitom klade obdobné cíle, i ona usiluje o vítězství ve volbách.

Koaliční smlouvu podepíšou tři zmíněné politické strany do konce ledna a program do konce února.

 ??  ?? Společně do voleb
Lídři Ivan Bartoš (vlevo) a Vít Rakušan (na prosincové­m
Společně do voleb Lídři Ivan Bartoš (vlevo) a Vít Rakušan (na prosincové­m

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia