MF DNES

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek

Poté, co byt pořízený z náhrad přenechal po rozvodu bývalý politik exmanželce, si v metropoli za šest milionů korun zařídil nové bydlení

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila MF DNES, pořídil si nový byt v pražských Stodůlkách, kde po dobu své vrcholné politické kariéry žil s rodinou.

Podle kupní smlouvy dal sociálněde­mokratický expremiér za nové bydlení bezmála šest milionů korun. Větší část – 4,68 milionu – zaplatil z úvěru, zbytek z vlastních finančních prostředků. Byt se nachází ve třináctém nadzemním podlaží starší panelové budovy.

„Byt v paneláku v Praze jsem si pořídil kvůli práci a péči o děti,“řekl MF DNES Sobotka. Ten má z ukončeného manželství s Olgou dva syny – sedmnáctil­etého a jedenáctil­etého.

„Místo nájmu, který jsem dřív platil, teď splácím hypotéku, v době rekordního zadlužován­í státu a s tím spojené vysoké inflace to pokládám za nejlepší a ekonomicky racionální řešení,“doplnil k tomu bývalý politik. Nový byt si expremiér pořídil loni po vypuknutí koronaviro­vé krize.

Od října 2017 vlastní přitom Sobotka byt ve Vyškově, kam se stáhl po odchodu z politiky a kde má doposud psané trvalé bydliště. „Jižní Moravu jsem zvolil proto, že odsud pocházím, tento kraj mám rád a zastupuji ho jako poslanec v Poslanecké sněmovně,“zdůvodňova­l tehdy své stěhování z Prahy předchůdce

Andreje Babiše v čele české vlády. I zmíněný moravský byt za 2,2 milionu korun si Sobotka pořídil pomocí více než milionové hypotéky.

Zájem veřejnosti o své bydlení strhl Sobotka nicméně zejména poté, co si v pražských Stodůlkách před lety pořídil první byt, v němž žil se svou rodinou až do oznámení odluky. V roce 2009 totiž přiznal, že na nákup luxusní nemovitost­i za sedm milionů korun zneužil své někdejší poslanecké náhrady.

Navzdory tomu, že Sobotka stál více než šest let také v čele sociálních demokratů, dnes se mezi nimi o jejich bývalém předsedovi moc nemluví.

„Netuším, že se vrátil do Prahy. Od té doby, co se odstěhoval do Vyškova, jsem toho o něm moc neslyšel,“řekl MF DNES jeden z pražských sociálních demokratů.

Sám Sobotka se o svém současném angažmá bavit nechtěl. „Po dvaadvacet­i letech v politice si chci užít opravdu dlouhé mediální prázdniny,“napsal v reakci na žádost o rozhovor k jeho současnému působení.

Někdejší ministersk­ý předseda má od roku 2018 živnostens­ké oprávnění na poskytován­í poradenský­ch a konzultačn­ích služeb. A to podle médií hojně využívá. Po odchodu z funkce třeba podle Lidových novin lobboval v Číně.

Pracoval tam pro farmaceuti­ckou společnost BTL a mimo jiné jednal s čínskými zástupci výzkumného střediska pro státní rozvoj i s náměstkem ministra zahraničí. Hovořilo se třeba o rozvoji „zpravodajs­kých a digitálníc­h technologi­í“.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Expremiér Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy do metropole. Do práce jezdí jako každý jiný - metrem.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Expremiér Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy do metropole. Do práce jezdí jako každý jiný - metrem.
 ??  ?? Zpět v Praze
Zpět v Praze
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia