MF DNES

Milan a Tomáš z jižní Moravy pátrají na vlastní „pěst“po sexuálních predátorec­h. Se čtyřmi se již setkali, na tři podali trestní oznámení.

-

Veronika Horáková redaktorka MF DNES BRNO.

Založili si falešný profil na seznamce. Během půl hodiny jim napsalo asi padesát lidí, polovina z nich se chovala typicky jako takzvaní sexuální „predátoři“. Ti loví na internetu nezletilé dívky. Zpravidla jde o dospělé muže, kteří často využívají obnažených fotek a své oběti lákají na schůzky.

Právě na takové zvrhlíky se zaměřila dvojice mladíků z jižní Moravy, kteří vystupují pod profilem Czexpose. Po nebezpečný­ch mužích pátrají šestadvace­tiletý Milan a sedmadvace­tiletý Tomáš na vlastní pěst a následně je oznamují kriminalis­tům. Inspiroval je loňský filmový dokument V síti, který se věnuje problemati­ce zneužívání mladistvýc­h na internetu.

Špatně z reality

Od listopadu mladíci podali trestní oznámení na tři muže. „Nejdřív jsme objevili zahraniční kanál na YouTube, který založil kluk věnující se problemati­ce sexuálních predátorů. Mezitím jsme také viděli dokument V síti. Otevřel nám oči. Netušili jsme, že je na světě tolik lidí, kteří lákají děti na internetu. Předtím nás vůbec nenapadlo, že jde o tak rozšířenou věc, a udělalo se nám z toho špatně. Řekli jsme si, že to rozhodně nebudeme přehlížet, ale začneme se problemati­ce aktivně věnovat,“popisuje pro MF DNES Tomáš, který stejně jako jeho parťák nechce kvůli bezpečí zveřejnit celé jméno.

Film V síti se stal nejúspěšně­jším loňským českým dokumentem. V kinech ho vidělo přes 400 tisíc diváků. Vypráví o tom, jak se herečky dívčího vzhledu na sociálních sítích vydávaly za dvanáctile­té školačky. Během deseti dní je oslovilo přes 2 450 mužů s návrhy, jež se příčí citovat.

Také Tomáš s Milanem z Czexpose si na různých sociálních sítích založili falešné profily a čekají, až se muži sami ozvou. „Snažíme se je tak nalákat. První profil jsme založili na Lide.cz a během půl hodiny jsme měli asi padesát vzkazů. Z toho asi polovina byli ‚lovci‘

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia