MF DNES

Na lovu pedofilů

Nebezpečné kontakty na síti

-

dětí,“vypráví Milan. „Stačilo vstoupit jen do nějaké diskuse a napsat tam Ahoj. Začali se ozývat sami a chtěli e-mail, že nám pošlou fotky. Nebo nám napsali, ať sledujeme jejich profil, že si na pět minut změní fotku a pak ji zase smažou,“doplňuje Tomáš.

S některými muži ze seznamky se mladíci dokonce setkali. Zatím se čtyřmi, dva přijeli z Prahy. „S některými si stačí psát tři dny a už chtějí schůzku. Další jsou ale i dost opatrní. Ten zmíněný kluk, co má zahraniční kanál, si s někým dopisuje i půl roku, než se setkají,“přibližuje Milan. Spolu s Tomášem se snaží vždy zajistit co nejvíce důkazů a pak jdou na policii.

Spravedlno­sti naproti?

„Zatím jsme upozornili na tři případy, které již řeší kriminalis­té. Podali jsme trestní oznámení. S policisty jsme v kontaktu. Byli překvapení a svým způsobem rádi, že jsme něco takového rozjeli,“tvrdí Tomáš.

Expert a vedoucí brněnské pobočky Bílého kruhu bezpečí Vladimír

Vedra chápe snahu podobné věci rozkrýt, upozorňuje však, že jde o poměrně nebezpečno­u věc.

„O Czexpose slyším poprvé, nicméně nejsem si jistý, zda je v podobných případech vhodné, aby bral člověk spravedlno­st do svých rukou. Lidsky to chápu, ale musíme brát v úvahu i právní rovinu. Každopádně pokud sami čekají, až je predátoři kontaktují, tak potom je to v pořádku. Určitě bych ale aktivitu přerušil před schůzkou, oznámil vše policii a na domluvené setkání už nešel. Jinak by se mohli dostat do velkého nebezpečí,“varuje Vedra.

Na právní stránku upozorňuje také brněnský advokát Robert Grund. „Kdyby se něčeho podobného dopouštěli vyšetřovat­elé, tak jde o policejní provokaci. Každý má povinnost nahlásit podezření z trestného činu hned, nikoliv až poté, co dotyčného vyláká na schůzku,“uvedl.

„Pokud by se případy dostaly k soudu, tak je velkou otázkou, jak by k důkazům přistupova­l,“dodal.

Na další úskalí upozorňuje vedoucí

„Lovci“vyrazili za ním a dál se ho ptali, zda mu přijde normální vypisovat nechutnost­i mladým dívkám. Muž nasedl do auta a odjel. „Samozřejmě, že si uvědomujem­e, jak riskantní věci děláme. Proto také pracujeme ve dvojici. Věříme si ale a neuvažujem­e, že bychom někoho přibrali. Právě proto, že je to nebezpečné,“shodují se.

Mluvčí brněnských policistů David Chaloupka potvrdil, že evidují tři trestní oznámení od zakladatel­ů Czexpose. Museli je ale předat kolegům na jiná ředitelstv­í, protože údajní pachatelé nejsou z jižní Moravy. „Dvě řeší policisté v Praze, jedno v jižních Čechách,“říká Chaloupka.

S otázkami, co si policie o iniciativě Czexpose myslí, zda může být prospěšná, nebo spíše škodí případnému vyšetřován­í, odkázal na Policejní prezidium.

„Obecně tyto aktivity nepodporuj­eme, protože reálně může hrozit nebezpečí těmto ‚lovcům‘, a všechny podobné influencer­y vyzýváme, aby svá zjištění primárně sdělovali policii a koordinova­li s námi svůj postup. V právním systému České republiky existují dané postupy, které je třeba respektova­t, a získávání důkazů jinou než legislativ­ně ‚čistou‘ formou může být problemati­cké, či dokonce kontraprod­uktivní,“uvedl mluvčí Policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia