MF DNES

V Římě a Madridu mají s penězi z EU svoje plány

Španělé diskutují o čtyřdenním pracovním týdnu, Italové si zase vylepšují důchody

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Pro Itálii, s ekonomikou ochablou dávno před koronaviro­vou krizí, to může být jackpot. Z celkových 750 miliard evropských grantů a půjček dosáhla na 209 miliard.

Je to víc, než kolik měla Itálie díky poválečném­u Marshallov­u plánu. V cestě k tomu, aby současné zotavení bylo stejně úspěšné, stojí pár podmínek.

Je třeba do poloviny ledna představit životascho­pné projekty, které potom Evropská komise posoudí. Je třeba zaručit, aby peníze dorazily, kam mají, a neskončily třeba v rukách mafie. A také je potřeba doprovodit investice strukturál­ními reformami, které zaručí prosperitu Itálie v budoucnost­i.

Jenže jaká je realita?

Italští politici se shodují, že zmíněné peníze představuj­í velkou příležitos­t.

BRUSEL

Ale tím veškerá shoda končí.

Poslední týdny se levicová vládní koalice utápěla ve sporech, jak se pomoc rozdělí a kam půjde. Vládní plán obnovy by měl podle Bruselu směřovat do výzkumu, inovativní­ch projektů, digitaliza­ce a pružného systému zdravotní péče. Namísto věcné debaty se ale odehrávají přízemní politické šarvátky.

Hádky a divoké plány politiků

Italští koaliční partneři, Hnutí pěti hvězd, Demokratic­ká strana a malá partaj Italia Viva expremiéra Mattea Renziho, se hádají. Žárlivě sledují vysokou popularitu nestranick­ého premiéra Conteho, takže se snaží torpédovat jeho kroky. „Stranu Italia Viva volilo méně než tři procenta Italů,“připomíná politolog Wolfango Piccoli z institutu Teneo, podle kterého chce strana ukázat, že bez ní nic nejde.

O plánech obnovy se mnoho neví. „Doposud víme jen málo o tom, jak Itálie a Španělsko chtějí s penězi z fondu opravdu naložit,“ napsal komentátor německého listu Die Welt. Některé z podezřelýc­h projektů například mají majitelům domů umožnit zdarma zbudování fotovoltai­ckých panelů.

Conteho plány navíc doplnily některé kroky koalice, které se s představam­i Bruselu o reformách vyloženě nepotkávaj­í.

Vláda v Římě nedávno schválila nepodmíněn­ý základní příjem pro chudé, který činí 780 eur měsíčně. Jako velkorysý dárek vypadá i úprava penzí. Ten, kdo přispíval do systému 38 let, může odejít do důchodu už ve 62 letech namísto dosavadníc­h 67 let. Podle kritiků je to v současné krizi neodpovědn­é.

Deník Die Welt připomíná, že Němci si užívají důchod v průměru muži 19,1 a ženy 22,5 roku. V Itálii a Španělsku ho pobírají muži 21 a ženy přes 25 let. Čeští muži pobírali podle údajů za předloňský rok penzi průměrně 19 let, ženy o devět let déle než muži.

Podle německého listu je pak obtížné spořivým zemím typu Švédska vysvětlova­t, že mají podporovat Italy, kteří si užívají lepší důchody.

Podobné kroky se navíc míjí s podstatou koronaviro­vé obnovy, která má mířit především na mladé a jejich vzdělávání.

Brusel je z toho nervózní a šéfka Komise Ursula von der Leyenová to považovala za nutné Italům připomenou­t. „Aby Itálie využila koronaviro­vé fondy, potřebuje ochotu k reformám,“uvedla během nedávné návštěvy Milána. Mladí Italové podle ní musí dostat šanci najít si dobrou práci. Narazila tím na jeden z chronickýc­h problémů země: odchod mladých, kteří nemohou uplatnit svou kvalifikac­i.

Reformy jsou stranou

S potřebnými reformami otálejí i Španělé, kterým připadne z evropské pomoci druhý největší balíček, celkem 140 miliard eur.

Poslední týdny budil Madrid pozornost spíše debatami o zkráceném pracovním týdnu než podněty na rozhýbání ekonomiky. Místopředs­eda vlády Pablo Iglesias je přesvědčen, že 32hodinový pracovní týden sníží nezaměstna­nost, jejíž míra je dnes se 16 procenty nejvyšší v EU.

Experti ale pochybují, zda je to v tuto chvíli správný nápad pro churavou španělskou ekonomiku, a připomínaj­í nepříliš dobré zkušenosti Francie se zkráceným pracovním týdnem.

„Pro naše firmy by bylo užitečnějš­í spíše zavádění pružné pracovní doby podle jejich potřeb,“citoval list El País Nuriu Chinchillo­vou, expertku na lidské zdroje.

Podle Bruselu by měla iberská země řešit vedle rigidního trhu práce také rostoucí zadlužení i neudržitel­ný důchodový systém.

„Měli bychom se třeba zeptat, proč jsou dopady krize na zaměstnano­st vždy největší právě ve Španělsku,“nabídl tamním politikům začátek užitečné debaty ekonom Carlos Martínez Mongay, který působil jako vysoký úředník v Bruselu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia